Wieści z Kancelarii Rady Miejskiej
-
- Rhetor
- Kontakt:
Powiem znów: Jako jedyny nie głosowałem za tym pomysłem.Goscinny pisze:Zwłaszcza, że lekarz zasłoni się tajemnicą i nie powie ci do kogo był wzywany. Czyli kolejna grupa uprzywilejowanych - ilu w Radzie jest lekarzy, że przeforsowali taką uchwałę?
Ps. Dominiku, byłem tam wraz z protestującymi mieszkańcami i powiedzieliśmy wprost prezydentowi, że te całe krzewiki nie załatwiają sprawy. Byliśmy tam bo nieobecni nie mają głosu. Wtedy uważałem, z resztą nie tylko ja bo szereg osób z komitetu również (to na ich prośbę tam się pojawiłem!!!) , że tak będzie lepiej.
Z perspektywy czasu uważam, że należałoby całe to wydarzenie zbojkotować. Cóż mogę teraz tylko wyrazić swoje ubolewanie. Ale nie popełnia błędów ten, co nic nie robi!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
-
- Rhetor
przepraszam za off i post pod postem ale nie mogłem się powstrzymać
Jakub Kwaśny pisze: ...byłem tam wraz z protestującymi mieszkańcami i powiedzieliśmy wprost prezydentowi, że te całe krzewiki nie załatwiają sprawy. Byliśmy tam bo nieobecni nie mają głosu. Wtedy uważałem, z resztą nie tylko ja bo szereg osób z komitetu również (to na ich prośbę tam się pojawiłem!!!) , że tak będzie lepiej...
-
- Rhetor
-
- Rhetor
Na styczniowej sesji kilka ciekawych punktów w porządku dziennym.
Wodociągi chcą więcej.
Wodociągi chcą więcej.
Rusza machina wyborów do Rad Osiedli.Procentowy wzrost cen opłat proponowanych na rok taryfowy 2012/2013 w odniesieniu do roku taryfowego 2011/2012 jest następujący:
1. Za dostarczaną wodę:
a) Grupa I – zaopatrzenie ludności w wodę do spożycia i na cele socjalno-bytowe:
cena wody – wzrost o 5,10%
stawka opłaty abonamentowej dla wodomierzy głównych – wzrost o 7,65%
stawka opłaty abonamentowej dla wodomierzy odbiorcy – wzrost o 2,09%
b) Grupa II – inne cele niż w Grupie I:
cena wody – wzrost o 5,07%
stawka opłaty abonamentowej dla wodomierzy głównych – wzrost o 7,65%
2. Za odprowadzane ścieki:
a) Grupa I: cena ścieków – wzrost o 3,48%
b) Grupa II: cena ścieków – wzrost o 3,48%
2. Datę wyborów, po konsultacji z radami osiedli wyznacza się na dzień 15 kwietnia 2012 r.
Kalendarz wyborczy (projekt)
Data wykonania czynności wyborczych
do dnia 20 lutego 2012 r. powołanie osiedlowych komisji wyborczych
do dnia 16 marca 2012 r. przyjmowanie zgłoszeń kandydatów na członków rad osiedli
do dnia 23 marca 2012 r. przyjmowanie zgłoszeń kandydatów w przypadku, gdy liczba zgłoszonych kandydatów jest mniejsza lub równa liczbie członków rady osiedla
do dnia 12 kwietnia 2012 r. sporządzenie spisów wyborców
w dniu 14 kwietnia 2012 r. przekazanie spisów wyborców osiedlowym komisjom wyborczym
w dniu 15 kwietnia 2012 r. przed godz. 8.00 dostarczenie kart do głosowania osiedlowym komisjom wyborczym
w dniu 15 kwietnia 2012 r. od godziny 8.00 do 16.00 głosowanie
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor
- Kontakt:
Jesteśmy w trakcie dyskusji budżetowej...
Dużo słów, dużo wniosków, dużo pytań dot. Budżetu. Co ważne, we wstępie do dyskusji budżetowej, nie wprost, ale miedzy wierszami, Prezydent, ze skarbnikiem miasta oskarżyli rząd Po i ministra Rostowskiego za obecna sytuacje miasta Tarnowa. Dotyczy to nie tylko Tarnowa tak de facto.
Trzeba wyraznie powiedziec, ze rozwiązania proponowane przez rząd, to zamach na swobodę finansowa samorządów. Takie zmiany bez decentralizacji finansów publicznych to drastyczne wyhamowanie rozwoju wielu gmin.
Powiedzmy głośno, ze przerzucanie na karb samorządów, odpowiedzialności za kryzys i deficyt, to podcinanie gałęzi na której siedzi dziś Polska gospodarka.
Wystarczy zauważyć, ze planowany deficyt na poziomie 60 mln zł to mniej wiecej tyle, ile miastu brakuje z subwencji oświatowej. Wystarczy zauważyć, ze czwarta cześć naszego zadłużenia ( ok. 50 mln. ) to podatek VAT, który do budżetu zapłaciliśmy w inwestycjach.
Ileś milionów złotych pochłaniają wydatki związane z drogami krajowymi i wojewódzkimi. Bo w granicach miasta to my za nie odpowiadamy. Ktoś mi jeszcze powie, ze ta reforma administracyjna była przemyślana i dobra ...
Szkoda, ze nikt nie kontynuował działań rzadu SLD zmierzających do decentralizacji finansów publicznych. Żaden następny rząd nie zwiększał niezależności finansowej samorządów...
Dużo słów, dużo wniosków, dużo pytań dot. Budżetu. Co ważne, we wstępie do dyskusji budżetowej, nie wprost, ale miedzy wierszami, Prezydent, ze skarbnikiem miasta oskarżyli rząd Po i ministra Rostowskiego za obecna sytuacje miasta Tarnowa. Dotyczy to nie tylko Tarnowa tak de facto.
Trzeba wyraznie powiedziec, ze rozwiązania proponowane przez rząd, to zamach na swobodę finansowa samorządów. Takie zmiany bez decentralizacji finansów publicznych to drastyczne wyhamowanie rozwoju wielu gmin.
Powiedzmy głośno, ze przerzucanie na karb samorządów, odpowiedzialności za kryzys i deficyt, to podcinanie gałęzi na której siedzi dziś Polska gospodarka.
Wystarczy zauważyć, ze planowany deficyt na poziomie 60 mln zł to mniej wiecej tyle, ile miastu brakuje z subwencji oświatowej. Wystarczy zauważyć, ze czwarta cześć naszego zadłużenia ( ok. 50 mln. ) to podatek VAT, który do budżetu zapłaciliśmy w inwestycjach.
Ileś milionów złotych pochłaniają wydatki związane z drogami krajowymi i wojewódzkimi. Bo w granicach miasta to my za nie odpowiadamy. Ktoś mi jeszcze powie, ze ta reforma administracyjna była przemyślana i dobra ...
Szkoda, ze nikt nie kontynuował działań rzadu SLD zmierzających do decentralizacji finansów publicznych. Żaden następny rząd nie zwiększał niezależności finansowej samorządów...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Rhetor