Smog w Tarnowie
Re: Smog w Tarnowie
Niekoniecznie sam Tarnów, ale okolice:
Wielokrotnie są przekroczone normy krajowe, a nasze normy są kilka razy wyższe niż światowe.
Nawet to, że polskie władze kombinowały z normami, żeby je ostro poluzować - nic nie pomogło. Nadal okazuje się, że oddychamy jakimś totalnym syfem.
Normy przekroczone wielokrotnie, ale... taka ciekawostka, o której może ktoś nie wie.
Wielokrotnie są przekroczone normy krajowe, a nasze normy są kilka razy wyższe niż światowe.
Nawet to, że polskie władze kombinowały z normami, żeby je ostro poluzować - nic nie pomogło. Nadal okazuje się, że oddychamy jakimś totalnym syfem.
To, że Tarnów się nie załapał w tej statystyce to chyba też zasługa MPEC - że tak pochwalę tutaj naszą tarnowską firmę.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Jak w Polsce można rozwiązać problem smogu. Teraz pytanie czy ucieczka z rankingu rakotwórczego powietrza to wada czy zaleta. Z jednej strony kończymy ze straszeniem mieszkańców i złym PR, a z drugiej, problem zostaje nierozwiązany.
https://smoglab.pl/nowy-targ-stacja-przenosiny/
https://smoglab.pl/nowy-targ-stacja-przenosiny/
https://www.onet.pl/informacje/smoglabp ... 2,30bc1058
W różnych województwach są różne terminy likwidacji kopciuchów. I co ma zrobić ktoś kto musi skasować kopciucha a nie ma doprowadzonego do domu przyłącza gazowego?
Aktualnie nie możemy sfinansować przyłączenia państwa obiektu do sieci gazowej, dlatego też nie istnieją warunki ekonomiczne przyłączenia. W przypadku dalszego zainteresowania przyłączeniem do sieci gazowej prosimy o ponowne złożenie wniosku w przyszłości. Nie wcześniej niż w 2023 r. – brzmią zapisy pism, które trafiają do mieszkańców w wielu częściach kraju.
Oznacza to, że wszyscy, którzy wybudowali np. nowe domy, nie mogą uzyskać przyłączenia do gazu. Dotyczy to także tych, którzy chcieli zrezygnować z kotła na węgiel. W efekcie spodziewany jest drastyczny spadek wniosków w programach dotacyjnych na wymianę źródeł ciepła, np. w programie "Czyste Powietrze".
W różnych województwach są różne terminy likwidacji kopciuchów. I co ma zrobić ktoś kto musi skasować kopciucha a nie ma doprowadzonego do domu przyłącza gazowego?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Może powinien dać na mszę dzienkczynną. Po rachunkach jakie otrzymali właścicele kotłowni gazowych, liczna grupa zastanawia się czy jako podstawowego żródła ciepła nie zastosować zużytych opon samoachodowych.
Dochodzimy do ściany. Ekologia, jest ok - tyko co robią zarządzający biznesem pod nazwą RP, by obywatelom żyło się lepiej?
może trochę OT,
ale może ktoś wie:
czujnik Airly na Krzyskiej umarł definitywnie, czy ktoś wtyczkę z gniazdka wyjął i trzeba włączyć???
ale może ktoś wie:
czujnik Airly na Krzyskiej umarł definitywnie, czy ktoś wtyczkę z gniazdka wyjął i trzeba włączyć???
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."
Wiem doskonale. Orły z MZB już ponad 2 miesiące prowadzą remont instalacji elektrycznej. Pomieszczenie Rady Osiedla dalej pozostaje bez prądu więc czujnik nie działa.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
zaiste, mistrzowie kuli ziemskiej i okolic
dzięki za info;
pozdrawiam!!!
dzięki za info;
pozdrawiam!!!
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."
-
- Archont
A dziś do smogu przyłączyły się spaliny z motorów, które od rana jeździły w kółko po mieście. Nie wiem jaki jest cel takiej jazdy, bo z mojego okna obserwowałam kilkakrotnie przejeżdżające te same motory. Rozumiałabym jak ktoś przyjeżdża do celu podróży i coś załatwia, albo zwiedza, ale taka jazda w kółeczko, to bezcelowe jak dla mnie marnowanie paliwa w obecnej dobie kryzysu paliwowego.
-
- Rhetor
Siądź kiedyś na motocykl i pojeździj trochę to zrozumiesz :-)
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Ich paliwo, ich sprawa kiedy je chcą zużyć.
A dzisiaj zdaje się, mieli zakończenie sezonu czy coś w tym stylu.
A dzisiaj zdaje się, mieli zakończenie sezonu czy coś w tym stylu.
Co prawda nie smog - ale rzecz pokrewna.
Czy u Was też tak od wczoraj niesamowicie śmierdzi? Jak zdarzało, się, że szedł niezbyt przyjemny zapach z wysypiska, od wczoraj cuchnie wprost niesamowicie. I nie jest to raczej śmieci, ale taki jakby ktoś gnojówkę lub obornik na pole wyrzucił. Tylko zastanawiam się skąd to może iść, bo w odległości co najmniej kilometra nie ma wokół mnie żadnych uprawnych pól które mogły by być nawożone.
Czy u Was też tak od wczoraj niesamowicie śmierdzi? Jak zdarzało, się, że szedł niezbyt przyjemny zapach z wysypiska, od wczoraj cuchnie wprost niesamowicie. I nie jest to raczej śmieci, ale taki jakby ktoś gnojówkę lub obornik na pole wyrzucił. Tylko zastanawiam się skąd to może iść, bo w odległości co najmniej kilometra nie ma wokół mnie żadnych uprawnych pól które mogły by być nawożone.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Śmierdzi strasznie. Odpowiednie służby próbują zlokalizować źródło.
-
- Archont
W jakiej części miasta śmierdzi? Ostatnio jak tak waliło to była to kurzenica (kurzy nawóz) bo ktoś na polu rozlał.
Ja to czułem w rejonie alei Jana Pawła 2.