Rada Miejska 2024-2029
Re: Rada Miejska 2024-2029
Czyli po podwyżce pensji prezydent Tarnowa zarabia wciąż mniej niż od trzech lat wynosi pensja starosty tarnowskiego. Tam to dopiero musi być dobrobyt
https://www.tarnowska.tv/artykul/10609, ... cy-zlotych
Ponieważ obniżka pensji starosty tarnowskiego raczej nie wchodziła w grę może to tłumaczyć, dlaczego większość radnych, również tych z PIS zagłosowała za podwyżką. No chyba, że kolejnym krokiem będą podwyżki dla samych radnych.
Ponieważ obniżka pensji starosty tarnowskiego raczej nie wchodziła w grę może to tłumaczyć, dlaczego większość radnych, również tych z PIS zagłosowała za podwyżką. No chyba, że kolejnym krokiem będą podwyżki dla samych radnych.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Akurat starostwo jak mniemam dotyczy powiatu wiec nie mnie, nie ja jako mieszkaniec Tarnowa na to daje, nie bede zaglądał do kieszeni ktora nie jest moja. Poza tym powiat ma na to, bo dobrze prosperuje nie to co Tarnów.defekator pisze: ↑24-05-2024, 13:28Czyli po podwyżce pensji prezydent Tarnowa zarabia wciąż mniej niż od trzech lat wynosi pensja starosty tarnowskiego. Tam to dopiero musi być dobrobyt
Uwazam ze powinna byc klauzula w umowie o prace prezydenta i innych z zarzadu miasta jesli finanse Tarnowa są kiepskie pensja ustalana jest na minimum swojej wysokosci, moze to by zmobilizowalo ich do rzetelniejszej pracy, bo tak jak jest teraz to jak to mowia "czy sie stoi czy sie lezy piec tysiecy sie nalezy".A porównanie pensji Warszawy i Tarnowa przeraza.
Tyle że zgodnie z przepisami, obecna pensja prezydenta miasta, burmistrza oraz wójta musi mieścić się w widełkach 16 033,20 - 20 041,50 zł, co wynika z wysokości kwoty bazowej ustalonej w budżecie państwa.
Ja też tak chciałbym. Idę do nowej pracy, wiem co mam robić i ile za to dostanę, a po kilku dniach ktoś przychodzi i mówi, że dostałem podwyżkę, bo w innych firmach zarabiają więcej.
Serio?
Pensja prezydenta powinna być uzależniona od jakichś wskaźników, np. od mediany pensji w mieście czy czegoś takiego.
Serio?
Pensja prezydenta powinna być uzależniona od jakichś wskaźników, np. od mediany pensji w mieście czy czegoś takiego.
To przygotujmy obywatelski projekt Ustawy o zmianie ustawy o pracownikach samorządowych. Może czas wreszcie coś zmienić w tej sprawie?!
Posłuchałem sobie dzisiaj fragmentów sesji RM.
Szok - można jednak odpowiadać na pytania radnych bez wywyższania się, bez robienia z siebie 'króla Tarnowa' (tylko we własnym umyśle ), bez obrażania radnych, itd. Oby nowy prezydent trzymał taki poziom przez cała kadencję!
Moje spostrzeżenia - pisowcy jednak muszą gdzie tylko się da wciskać coś w rodzaju "a za Tuska..." nawet na sesji.
Radny Rodak - chyba go nie będą inni lubić, bo podchodzi do zarządzania majątkiem i kasą miasta, jak kasa firmową i dopytuje się cały czas, co będziemy mieli po wydaniu tylu i tylu tysięcy/milionów na <tu wstaw jakieś dziwne pomysły urzedników>. Wymaga odpowiedzi, umie patrzeć w tabele przychodów i wydatków. Jeśli mu się nie znudzi, to może przez te 4 lata nauczy choć troszkę radnych co to jest ekonomia i, że kasę z kredytu trzeba kiedyś oddać, bo większość radnych myśli, że to sa pieniądze z nieba i po co się przejmować czymś tak trywialnym jak spłata kredytu - przecież to nie oni z własnych pieniędzy będą go spłacać, prawda?
Szok - można jednak odpowiadać na pytania radnych bez wywyższania się, bez robienia z siebie 'króla Tarnowa' (tylko we własnym umyśle ), bez obrażania radnych, itd. Oby nowy prezydent trzymał taki poziom przez cała kadencję!
Moje spostrzeżenia - pisowcy jednak muszą gdzie tylko się da wciskać coś w rodzaju "a za Tuska..." nawet na sesji.
Radny Rodak - chyba go nie będą inni lubić, bo podchodzi do zarządzania majątkiem i kasą miasta, jak kasa firmową i dopytuje się cały czas, co będziemy mieli po wydaniu tylu i tylu tysięcy/milionów na <tu wstaw jakieś dziwne pomysły urzedników>. Wymaga odpowiedzi, umie patrzeć w tabele przychodów i wydatków. Jeśli mu się nie znudzi, to może przez te 4 lata nauczy choć troszkę radnych co to jest ekonomia i, że kasę z kredytu trzeba kiedyś oddać, bo większość radnych myśli, że to sa pieniądze z nieba i po co się przejmować czymś tak trywialnym jak spłata kredytu - przecież to nie oni z własnych pieniędzy będą go spłacać, prawda?
Tarnowska PO rekomenduje Małgorzatę Mękal na zastępcę Tarnowa. Czyżby powrót Pana Marka do Rady Miasta już we wrześniu?
Krotką mają ławkę osób w PO...
Liczyłem jednak na jakiś powiew świeżości .
P.S do rady prawdopodobnie wróci Tadeusz Żak. Maciej Włodek ma zostać viceprezydentem.
Liczyłem jednak na jakiś powiew świeżości .
P.S do rady prawdopodobnie wróci Tadeusz Żak. Maciej Włodek ma zostać viceprezydentem.
Tarnów jednak jest w najlepszym okresie - mamy kasy jak lodu.
Czytam, że decyzją RM, Ukraińcy maja darmowe (czytaj - my za to płacimy) przejazdy komunikacją miejską w Tarnowie do września 2025 (a co, na bogato - stać nas).
Jesteśmy chyba jednym z ostatnich miast gdzie mają taki przywilej - bez względu na to czy pracują, czy nie. Bogatsze miasta od nas już z tego zrezygnowały.
Może to są jakieś grosze, ale chodzi o zasadę -niby brakuje kasy, ale sponsorujemy kolejną grupę, która jeździ za darmo.
Jak zbierzemy kilkanaście takich "groszy", to się uzbiera spora sumka, której nam brakuje w miejskiej kasie.
No, ale to nie kasa RM, tylko 'niczyja', więc można nią szastać.
Czytam, że decyzją RM, Ukraińcy maja darmowe (czytaj - my za to płacimy) przejazdy komunikacją miejską w Tarnowie do września 2025 (a co, na bogato - stać nas).
Jesteśmy chyba jednym z ostatnich miast gdzie mają taki przywilej - bez względu na to czy pracują, czy nie. Bogatsze miasta od nas już z tego zrezygnowały.
Może to są jakieś grosze, ale chodzi o zasadę -niby brakuje kasy, ale sponsorujemy kolejną grupę, która jeździ za darmo.
Jak zbierzemy kilkanaście takich "groszy", to się uzbiera spora sumka, której nam brakuje w miejskiej kasie.
No, ale to nie kasa RM, tylko 'niczyja', więc można nią szastać.
Gdzie to wyczytałeś? Ilu Ukraińców naliczyłeś? O jakiej kwocie piszesz? Pytam, bo nie wiem.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Sorki, mój błąd - urzędnik powołuje się na uchwałę Rady Miasta Tarnowa.
Pan Wiesław Kozioł (kierownik Działu Organizacji Transportu Publicznego) wysłał e-maila w odpowiedzi na pytanie pana (RODO) o bezpłatne przejazdy dla obywateli Ukrainy, cytuję:
"Uchwała Rady Miejskiej w Tarnowie nadająca uprawnienie do bezpłatnych przejazdów autobusami komunikacji miejskiej w Tarnowie obywatelom Ukrainy odwołuje się do terminów określonych w ustawie z dnia 12 marca 2022 roku o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. W ww. ustawie obowiązujące terminy zostały wydłużone do 30 września 2025 roku, więc również w uchwale lokalnej uprawnienia do bezpłatnych przejazdów uległy przedłużeniu do 30 września 2025 roku.
Sytuacja może ulec zmianie jeżeli ewentualnie zmienią się zapisy ustawowe. "
Co ciekawe - w innych miastach zrezygnowano z takiego przywileju:
https://mzk-konin.com.pl/aktualnosci/ko ... li-ukrainy
https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... ow/z3bpk38
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... azdow-wtp/
Tam ustawa, na którą powołuje się pan Kozioł, nie obowiązuje?
Co do liczenia Ukraińców - nie mam zamiaru ich liczyć. Chodzi o zasadę - miasto jest zadłużone, na sesji RM mówi się o tym, jak zmniejszyć zadłużenie (ale niestety część RM nie rozumie, że kasa dla miasta nie bierze się z nieba), ale nadal wydaje jakieś tam pieniądze, których nie musi. Kwota tutaj nie jest istotna.
Takich wydatków pewnie jest sporo - tutaj Ukraińcy, tam dzieci jadące do szkoły, gdzieś tam jakieś niewielkie wydatki "na nic". I może by się uzbierała większa suma, której można po prostu nie wydawać. Tak się robi oszczędności, na takich małych wydatkach, których może nawet nie widać w budżecie, bo to jest podpozycja jakiejś podpozycji w tabelce.
Pan Wiesław Kozioł (kierownik Działu Organizacji Transportu Publicznego) wysłał e-maila w odpowiedzi na pytanie pana (RODO) o bezpłatne przejazdy dla obywateli Ukrainy, cytuję:
"Uchwała Rady Miejskiej w Tarnowie nadająca uprawnienie do bezpłatnych przejazdów autobusami komunikacji miejskiej w Tarnowie obywatelom Ukrainy odwołuje się do terminów określonych w ustawie z dnia 12 marca 2022 roku o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. W ww. ustawie obowiązujące terminy zostały wydłużone do 30 września 2025 roku, więc również w uchwale lokalnej uprawnienia do bezpłatnych przejazdów uległy przedłużeniu do 30 września 2025 roku.
Sytuacja może ulec zmianie jeżeli ewentualnie zmienią się zapisy ustawowe. "
Co ciekawe - w innych miastach zrezygnowano z takiego przywileju:
https://mzk-konin.com.pl/aktualnosci/ko ... li-ukrainy
https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... ow/z3bpk38
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... azdow-wtp/
Tam ustawa, na którą powołuje się pan Kozioł, nie obowiązuje?
Co do liczenia Ukraińców - nie mam zamiaru ich liczyć. Chodzi o zasadę - miasto jest zadłużone, na sesji RM mówi się o tym, jak zmniejszyć zadłużenie (ale niestety część RM nie rozumie, że kasa dla miasta nie bierze się z nieba), ale nadal wydaje jakieś tam pieniądze, których nie musi. Kwota tutaj nie jest istotna.
Takich wydatków pewnie jest sporo - tutaj Ukraińcy, tam dzieci jadące do szkoły, gdzieś tam jakieś niewielkie wydatki "na nic". I może by się uzbierała większa suma, której można po prostu nie wydawać. Tak się robi oszczędności, na takich małych wydatkach, których może nawet nie widać w budżecie, bo to jest podpozycja jakiejś podpozycji w tabelce.
Statystycznie, a rzadko ostatnio jeżdżę autobusem spotkam jedną dwie osoby o akcencie ukraińskim. To i tak niewiele w stosunku do pociągów, gdzie stanowią nieraz połowę pasażerów( szczególnie intercity). Czy powinni mieć zniżkę? Jeżeli tak, to czemu tej zniżki pozbawieni zostali między innymi przez głosującego za radnego Żaka bezrobotni? Bezrobotny od tak tego biletu nie dostawał.
Te przejazdy to pikuś w porównaniu z tym, że jako Państwo będziemy musieli oddawać część swojego PKB dla Ukrainy.
https://kresy.pl/wydarzenia/polska-bedz ... we-zawrze/
https://kresy.pl/wydarzenia/polska-bedz ... we-zawrze/
Pomysł zdecydowanie popieram. Duży plus za zgodę pomiędzy rządem i prezydentem w tej kwestii. I tak wyjdzie o wiele taniej niż koszty jakie będziemy musieli ponieść jeżeli Rosja na Ukrainie wygra.
Koncepcja aby każde EU państwo dorzucało jakąś tam kwotę uzależnioną od PKB jest w interesie Polski. Zwłaszcza, że nam się to opłaci znacznie bardziej niż takiej na przykład Hiszpanii.
Koncepcja aby każde EU państwo dorzucało jakąś tam kwotę uzależnioną od PKB jest w interesie Polski. Zwłaszcza, że nam się to opłaci znacznie bardziej niż takiej na przykład Hiszpanii.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Jakie koszty będziemy musieli ponieść jeżeli Rosja wygra na Ukrainie? Tak z ciekawości. Jak to dotknie mnie, takiego zwykłego Kowalskiego.defekator pisze: ↑02-07-2024, 11:19Pomysł zdecydowanie popieram. Duży plus za zgodę pomiędzy rządem i prezydentem w tej kwestii. I tak wyjdzie o wiele taniej niż koszty jakie będziemy musieli ponieść jeżeli Rosja na Ukrainie wygra.