Ogranicznie prędkości w terenie zabudowanym do 30 km/h?!

Wiadomości "z miasta".

kato
Rhetor

Post autor: kato »

maup pisze:Jak się objawią w pełni skutki nowoczesnej i wydajnej hodowli stad biurokratów i wydzielanych przez nich coraz bardziej bzdurnych przepisów (a pamiętaj ile lat potrzebował tzw. socjalizm w bloku wschodnim aby dojrzeć) to wtedy będzie sobie można porównywać to i owo.
Socjalizm dojrzał szybko, tylko ludzi trzymano mocno za twarze.
Może jestem naiwny, ale wiem czym były kołchozy i UE nijak mi do tego obrazu nie pasuje. Być może za jakiś czas zmienię zdanie.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Nic nie dzieje się dwa razy tak samo. Niestety ale coś w tym jest, jak patrzy się na te całe limity połowowe, czy teraz na straszenie że Unia będzie odbierać część suwerenności w zamian za pożyczki dla krajów zadłużonych i że nie ma opcji wyjścia ze strefy euro, to trochę choć narazie w bardzo minimalnym stopniu zaczyna to przypominać wielki projekt tworzenia ZSRR. Przecież Lenin też mówił o jedności ponad narodami

Awatar użytkownika

hightower
Prytan
Kontakt:

Post autor: hightower »

no się Leninowi sprawdza :),

30km/h, dobra prędkość do oglądania przepięknych widoków tychże
'terenów zabudowanych' :lol:
Agencja interaktywna hauerpower.com. SEO, kampanie Ads. Projektowanie UX/UI. Dedykowane wdrożenia Wordpress.

kato
Rhetor

Zaczekam na wprowadzenie cenzury.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

kato pisze:Zaczekam na wprowadzenie cenzury.
no to masz już na rozgrzewkę tzw. poprawność polityczną a cenzura wcale nie musi mieć postaci szarego budynku na Mysiej, żeby funkcjonować.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

kato
Rhetor

Chyba żartujesz. Dla mnie cenzura będzie wtedy, gdy porządne książki będę kupował na giełdzie. Oczywiście wiadomości będą wszędzie takie same.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Nie, nie żartuję.
Jest cenzura instytucjonalna, taka jak istniała u nas z PRL, niby w miarę groźna ale tak naprawdę jej wpływy są niewielkie - ona mniej lub bardziej skutecznie próbuje nie dopuszczać do kolportażu niewygodnych treści i tyle może zrobić.
Jest też cenzura, która będąc immanentną nie dopuszcza do powstawania przekazów innych niż zamówione/mające się ukazać - ona działa na nieporównanie większą skalę i jest o wiele bardziej niebezpieczna.
Z cenzury za PRL śmiali się wszyscy, z niektórymi cenzorami włącznie. Z tej drugiej wielu nie zdaje sobie sprawy więc twierdzi, że jej nie ma.

kato
Rhetor

maup pisze:Jest też cenzura, która będąc immanentną nie dopuszcza do powstawania przekazów innych niż zamówione/mające się ukazać - ona działa na nieporównanie większą skalę i jest o wiele bardziej niebezpieczna.
Z tej drugiej wielu nie zdaje sobie sprawy więc twierdzi, że jej nie ma.
Nie chce mi się mnożyć światów.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

maup, to o czym piszesz nie jest odkryciem ostatnich paru lat.
To są utwory, które się wiążą z czasem dawno minionym, miejmy nadzieję bezpowrotnie, w którym występowało takie zjawisko kontrolowania i zatwierdzania twórczości. I nie chodzi tylko i wyłącznie o sprawę cenzury. Jeszcze poza cenzurą byli różni zatwierdzacze, kontrolerzy tacy, że tak powiem, no... którzy przed cenzurą to robili. W różnych redakcjach i tak dalej, i tak dalej... I często ich ingerencje były wyjątkowo interesujące. Ja się z tym zetknąłem bardzo wcześnie, kiedy zaniosłem do Polskich Nagrań obwolutę... taki tekst na obwolutę mojej pierwszej płyty. Napisałem tam, że "zamiarem moim jest mówienie prawdy o otaczającej nas rzeczywistości". I ten redaktor co tam siedział skreślił na wszelki wypadek słowo "prawdy". I wyszło: "zamiarem moim jest mówienie o otaczającej nas rzeczywistości". I prawda, rzeczywiście... [...]
To fragment opowieści Wojciecha Młynarskiego z roku 1990 o jego przejściach z cenzurą na przestrzeni jego dość długiej kariery. :)

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

kato pisze:Nie chce mi się mnożyć światów.
inni robią to dla Ciebie: http://www.agora.tarnow.pl/viewtopic.php?p=61396#61396

kato
Rhetor

Mają dużo czasu :)

CiniO
Obywatel

Re: Ogranicznie prędkości w terenie zabudowanym do 30 km/h?!

Post autor: CiniO »

TomekMKM pisze:Przeczytajcie sobie to:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... owych.html

Jak dla mnie to jakaś zakrawająca na kpinę paranoja... Szczególnie z prędkością. Może w ogóle ograniczmy ją d0 10 km/h.
Z tym ograniczeniem do 30, to w bardziej scislym centrum oraz na wezszych uliczkach gdzie sa poparkowane samochody to wcale nie jest zly pomysl.
Powiedzmy Krakowska od Switu w gore, Bernardynska, Lwowska do skrzyzowania z Dąbrowskiego, tam wszedzie w okolicach burku, itp... Oraz oczywiscie wszyskie uliczki w stylu Brodzinskiego, Pilsudzkiego, Legionow, Pulaskiego, itp.

Tam i tak zazwyczaj jest taki ruch, ze nie jedzie sie szybciej niz 30, a jak jest pusto, to nikogo nie zbawi jak sobie troche pospaceruje.

Zato jakby ktos wprowadzil ogr do 30 na Slonecznej, Jana Pawla, Starodabrowskiej, itp to IMHO bylaby paranoja.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ja poszedłbym dalej - jżeli mamy dwupasmową, ogrodzoną drogę (np JPII) - dałbym ograniczenie do 90 - na pewno zwiększyło by to płynność ruchu. Na osedlowych uliczkach, 30, no może 40 kmh, ale mocno pilnowane przez policję i SM.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Może odrazu 130 km/h jak na autostradzie :D bez przesady. Wystarczyło by 70 km/h - ALE równoczesne zamontowanie kamer i surowe karanie tych, którzy "przeskakują" na czerwonym.
9000 ml A Rh-

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Mnie by wystarczyło, żeby zamiast posranych wysepek na środku drogi robiono dodatkowe pasy... trasa do Tuchowa jest wręcz absurdalna.

ODPOWIEDZ