Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
-
- Rhetor
Przypominam, że pierwszy raz rzuciłem ten temat jakieś 5 lat temu, ale zostałem zakrzyczany, że chcę niszczyć "zabytek".
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Najgorsze, co może spotkać ruiny zamku tarnowskiego to stan obecny, czyli tzw. trwała ruina bez nadzoru. W naszym klimacie sam proces zamrażania i rozmrażania wody wpływa zabójczo na mury. Pełna odbudowa w tym przypadku nie jest wskazana, bo po pierwsze zamek powstawał w kilku fazach i należałoby pokazać wszystkie chociaż po trochu, a po drugie, jeśli za ileś tam lat odnajdzie się jakiś widok lub plan zamku z czasów jego funkcjonowania to będzie problem, że wymyśliliśmy sobie ten zamek.
Projekt, którego wizualizacje przedstawiłem zrobili ci sami ludzie, którzy pracowali przy ruinach zamków Czorsztyn i Odrzykoń koło Krosna. To jest też najlepsze rozwiązanie dla Tarnowa.
Moim zdaniem, Tarnów powinien postawić na zabytki, a nie na pomniki tych, którzy je budowali Zamiast stawiać drugi pomnik hetmanowi (pierwszy już jest w katedrze), to lepiej zadbać o coś, co sam on budował, myślę tutaj o fortyfikacjach zamku i bastei z kazamatą odkrytą na placu Morawskiego w 2002 r.
Projekt, którego wizualizacje przedstawiłem zrobili ci sami ludzie, którzy pracowali przy ruinach zamków Czorsztyn i Odrzykoń koło Krosna. To jest też najlepsze rozwiązanie dla Tarnowa.
Moim zdaniem, Tarnów powinien postawić na zabytki, a nie na pomniki tych, którzy je budowali Zamiast stawiać drugi pomnik hetmanowi (pierwszy już jest w katedrze), to lepiej zadbać o coś, co sam on budował, myślę tutaj o fortyfikacjach zamku i bastei z kazamatą odkrytą na placu Morawskiego w 2002 r.
Macumba, to takie na dwa razy podobno (tak słyszałam od jednego z członków stowarzyszenia "Zamek Tarnowski") budowniczy zamku wybudował tez jeszcze inny zamek i czasami nasz nazywany był bliźniaczym zamkiem więc czemu nie zasugerować się w odbudowie tamtym dobrze zachowanym. Na pewno jakiś kolosalnych różnic w podstawowych rzeczach nie będzie.
Stowarzyszenie "Zamek Tarnowski" organizuje zjazd pod hasłem "Przyszłość zamków w naszych rękach". Odbędzie się on 17.06.2011 o godz. 10.00. Miejscem spotkania będzie tarnowski ratusz. Podczas niego przedstawiciele stowarzyszeń zrzeszających miłośników zamków oraz ich badaczy będą mogli opowiedzieć o ich historii, celach, działalności, osiągnięciach swoich grup, o współpracy z samorządami i służbami konserwatorskimi. W godzinach popołudniowych przewidziane jest zwiedzanie ruin tarnowskiego zamku. W drugim dniu organizujemy wycieczkę po okolicznych zamkach niezależnie od ich stanu zachowania. Szczegółowe informacje pod adresem [email protected] i gg 10765969.
Macumba, wybacz ale napiszę wprost. Oświeć mnie i pewnie innych kogo reprezentujesz? Czy ta strona http://www.zamektarnowski.timi.pl/ jest oficjalną stroną?
Kto jest władzą stowarzyszenia?
Kto jest władzą stowarzyszenia?
Gdzie jest siedziba stowarzyszenia?Kontakt
Stowarzyszenie - Zamek Tarnowski
Ulica i numer: Piaskowa 10
Tarnów małopolskie 33-100
Telefon: 604 083 206
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku