Poszerzenie granic Tarnowa
LordRuthwen, Gmina Tyczyn po odłączeniu Budziwoja ostatnio powiedziała Rzeszowowi coś w stylu "walcie się", gdy ten zaczął się interesować miejscowością Hermanowa. Ferenc jest uparty, tego mu nie można zarzucić, ale już sami radni miejscy rzeszowscy powiedzieli dość, bo widzą, że budżet nie jest z gumy.
To zależy w jakim bloku mieszkasz, ja sobie podliczyłem koszt utrzymania mieszkania 70 m2 w nowym budownictwie, sąsiadów niemal nie słyszę, na pewno zachowują się ciszej niż lokatorzy strychu u moich rodziców (fretki albo coś w ten deseń), wyszło mi, że wydaję około 7300 na rok. W koszty wrzuciłem: fundusz remontowy i inne opłaty wspólnoty, wodę, gaz (ogrzewanie, gotowanie, ciepła woda), prąd, ubezpieczenie i "multimedia". Nic więcej nie muszę wydawać, wychodzi miesięcznie 608 zł, bez multimediów 520 zł za ciszę i spokój na dużym osiedlu. Mieszkałem 30 lat na wsi więc mam porównanie, rzekłbym bez porównaniaLordRuthwen pisze: Powiedz mi ile średnio wydajesz miesięcznie na opłaty związane z utrzymaniem domu?
U mnie jest to około 800 zł.
-
- Archont
http://www.youtube.com/v/hRtcqfHTTVs
Coś w temacie.
Coś w temacie.
-
- Rhetor
Baxon, mieszkanie w 4-piętrowym bloku z lat 60, 47 m2.
Ja tu multimediów nie liczyłem, tylko czynsz (z remontówką, śmieciami itd.) + prąd i gaz (mam piecyk gazowy).
Ja tu multimediów nie liczyłem, tylko czynsz (z remontówką, śmieciami itd.) + prąd i gaz (mam piecyk gazowy).
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Gminy też mogą wtedy wprowadzić opłaty za przejazd "miastowych" przez ich ( w większości o niebo lepiej utrzymane niż mieście) drogi.Ravir pisze:W Nowym Jorku każdy most i tunel jesy płatny przy wjeździe - może u nas to zrobić? Mieszkasz w taniej "wsi" ? Gmina super dba o Ciebie? A czemu mieszkańcy miasta mają z własnych podatków utrzymywać infrastrukturę z której korzystasz za darmo? Ciekawe czy mieszkaniec takiego Tarnowca - jak by nie miał pracy w Tarnowie i musiał dojeżdżać do Krakowa tez był by taki zadowolony.
Po co? Przecież twierdzisz, że poza miastem mieszkają bogacze, więc dzieci raczej do Oxfordu a nie jakiejś PWSZ.Nie oszukujmy się - jak większość wyprowadzi się po za Tarnów - to miasto ulegnie degradacji i co zrobią okoliczne miejscowości? Nagle trzeba będzie wydać dużo więcej - bo nie będzie miasta, które za swoje buduje i utrzymuje.
Ciekawe czy Tarnowiec, Skrzyszów czy Wola Rzędzińska utrzymają Wyższą Szkołę Zawodową? A Teatr, Baseny? Jak rozumiem Ciepłownię też wybudują?
Baseny to przecież mają przy domach więc?
Z ciepłownią to już pojechałeś. Na grzyba mieszkańcowi podtarnowskiemu ciepłownia w mieście?
Już teraz można się leczyć nawet w Szczecinie, a jak mam czekać np. trzy miesiące na RM to wolę do Mielca pojechać i bez łaski mam termin 10 dniowy.Szpitak też utrzymają? Czy może z poważniejszymi chorobami będą jechać do Rzeszowa czy Krakowa? A co z drogami? Będą budować łączniki z autostradą? Czy raczej będą się "tłuc" 30 km do najbliższego połączenia z Autostradą.
Łączniki z autostradą to na pewno w granicach miasta będą?
Skoro to bogacze po wsiach mieszkają to może jednak odwrotnie? Może mieszkańcy Tarnowa by stracili, gdyby "wsioki" swoje interesy w mieście pozamykali?Niech małe miejscowości wyobrażą sobie że Tarnowa NIE MA - i co jest fajnie? Ciekawe czy wtedy przy bezrobociu jak na ścianie wschodniej gdzie całe wsie nie mają pracy - a gminy są biedne było by fajnie.
Miałem to pisać, wtedy podziałałoby to w dwie strony, mieszkańcu Tarnowa, chcesz jechać na wakacje? Płać za wyjazd ze swojego odizolowanego od świata miasta
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej
Pytanie się nasuwa - czy płatne są jeno dla "zamiejscowych" czy dla wszystkich jak leci?Ravir pisze: W Nowym Jorku każdy most i tunel jesy płatny przy wjeździe - może u nas to zrobić?
Z tego com pobieżnie doczytał - płaci się za przejazd, więc niekoniecznie tylko za wjazd
Ano wyjadę z miasta drogą krajową albo wojewódzką - a może i takowe gmina ościenna spróbuje "obramkować" albo zaorać ????TomekN pisze:mieszkańcu Tarnowa, chcesz jechać na wakacje? Płać za wyjazd ze swojego odizolowanego od świata miasta
PS. Generalnie zabawna ta wymiana myśli o pobieraniu haraczy wjazdowych od "zamiejscowych" się robi ..... czyżby "bramki na granicach każdej gminy naszym celem"
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."
haha bardzo śmieszne, kłania się nieznajomość tematu, kto jakimi drogami zarządza. Dróg wylotowych nie budowała gmina czy powiat bo są to albo drogi wojewódzkie albo krajowe, a te buduje odpowiednio województwo albo gdaka. I żadna pipidówka nie może z tym nic zrobić, ewentualnie może sobie zażyczyć obwodnicę. Natomiast drogi na terenie Tarnowa (miasto na prawach powiatu) buduje miasto i to (w jakimś chorym umyśle) daje podstawy do rozważania wprowadzenia opłat za wjazd.
Za to dużo skuteczniejszym sposobem pozyskiwania (ukrytego) myta jest pobieranie opłat za wjazd ukrytych w opłatach za parkowanie/postój. Ale do tego trzeba by uszczelnić strefę płatnego postoju i wybudować jakieś parkingi wielopoziomowe podziemne/nadziemne, a przy ulicach postawić parkomaty z możliwością wykupienia postoju do 15 czy 30 minut, dłuższe parkowanie tylko na parkingu wielopoziomowym za niebagatelną sumkę
Za to dużo skuteczniejszym sposobem pozyskiwania (ukrytego) myta jest pobieranie opłat za wjazd ukrytych w opłatach za parkowanie/postój. Ale do tego trzeba by uszczelnić strefę płatnego postoju i wybudować jakieś parkingi wielopoziomowe podziemne/nadziemne, a przy ulicach postawić parkomaty z możliwością wykupienia postoju do 15 czy 30 minut, dłuższe parkowanie tylko na parkingu wielopoziomowym za niebagatelną sumkę
I usprawnić komunikację miejską, bo autobusem z Piaskówki do Mościc czasem jedzie się prawie godzinę...
Generalnie chyba pozostanją działania powodujące że życie w Tarnowie stawać się będzie nie porównanie wygodniejsze niż pod miastem, pomysł z utworzeniem funduszy osiedlowych jest wg. mnie najlepszym argumentem, wchodzicie do miasta i nic nie tracicie
Generalnie chyba pozostanją działania powodujące że życie w Tarnowie stawać się będzie nie porównanie wygodniejsze niż pod miastem, pomysł z utworzeniem funduszy osiedlowych jest wg. mnie najlepszym argumentem, wchodzicie do miasta i nic nie tracicie
To proszę budować bramki, a gwarantuję, że nikt do tego grajdołu nie przyjedzie ba, nikt nie przyjeżdża bo tutaj nic nie ma Czy Wy nie widzicie, jakie Tarnów ma teraz problemy? Zamiast rozpaczać o to, że Wola czy tam Tarnowiec nie chce się przyłączyć, lepiej naciskać na władzę, aby zmniejszała zadłużenie, wykonywała inwestycje z głową i niech miasto zacznie w końcu inwestować w rejony przygraniczne, wtedy gmina i mieszkańcy zobaczą, że warto się przyłączyć bo na tym zyskają. Bez obrazy, ale Tarnów nie kończy się na Zielonym czy Mościcach i jeżeli miasto ma się rozwijać, trzeba inwestować we wszystko co może zachęcić do przeprowadzki tutaj czy do włączenia się wsi. Najpierw martwmy się o to co dzieje się w Tarnowie, a dopiero później zachęcajmy do przyłączenia.
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej
Jedź więc do Rzeszowa, lub do Nowego Sącza i tam coś miej. Tarnów się nie podoba - nikt Cię tu nie zaprasza. Z Ludźmi o takim nastawieniu i oporze nie ma co dyskutować.TomekN pisze:To proszę budować bramki, a gwarantuję, że nikt do tego grajdołu nie przyjedzie ba, nikt nie przyjeżdża bo tutaj nic nie ma
Ostatnio zmieniony 02-02-2012, 16:38 przez Dawid D, łącznie zmieniany 1 raz.
O to to to... ja bym widział większy nacisk na tereny w Klikowej bo póki co są przyłączone i zapomniane, a jest tam miejsce. Do tego spodziewam się ze z wszystkich wsi gminy to własnie sąsiednia Biała byłaby najbardziej pozytywnie nastawiona do przyłączenia w granice Tarnowa bo jest najsłabiej rozwinięta czyli z niejmniejszym stopniem niezależności.
-
- Archont
Mam możliwość porównaĆ tarnów do rzeszowa a przynajmniej jego zachodnią część od 7 lat. MIędzy zachodnim wjazdem do Rzeszowa a zachodnim wjazdem do Tarnowa jest taka róźnica że Zgłobice i ZBylitowska Góra to jednak ludność autochtoniczna pomimo napływu Tarnowian. Mające swoją odrębną tożsamość.
W rzeszowie jak zacząłem to miasto odwiedzać sytuacja byłą inna. Jadąc od Tarnowa mija się Świlczę i zaczynają się pola i nieużytki. Żadnych domów, ulic. Jedynie sarny na które trzeba bardzo uważać. Wjeżdżając do Przybyszówki zaczyna się cywilizacja, wjeżdżając do niej wiedziałem że to już Rzeszów, poniewarz to miasto weszło w pola nie bacząc na granice administracyjne. To było nienaturalne gdyby Przybyszówki nie włączono. Mało tego dojeżdżając do skrzyżowania przy którym obecnie mieści się Lidl i Mercedes Czacha na wysepce stał betonowy herb miasta (popularne za PRL, Tarnów ma coś takiego jeszcze chyba w Tarnowcu) i napis witamy, oznaczający jego granice co świadczy że nie tak dawno to w tamtym miejscu zaczynał się Rzeszów, wśród bloków.
Rzeszów się rzeczywiście rozrasta i potrzebuje terenów, jeżeli ich nie dostanie to i tak w nie wejdzie. Wybaczcie ale Tarnów jeżeli się rozrasta to na północy i wschodzie a tam terenów ma jeszcze bardzo dużo.
W rzeszowie jak zacząłem to miasto odwiedzać sytuacja byłą inna. Jadąc od Tarnowa mija się Świlczę i zaczynają się pola i nieużytki. Żadnych domów, ulic. Jedynie sarny na które trzeba bardzo uważać. Wjeżdżając do Przybyszówki zaczyna się cywilizacja, wjeżdżając do niej wiedziałem że to już Rzeszów, poniewarz to miasto weszło w pola nie bacząc na granice administracyjne. To było nienaturalne gdyby Przybyszówki nie włączono. Mało tego dojeżdżając do skrzyżowania przy którym obecnie mieści się Lidl i Mercedes Czacha na wysepce stał betonowy herb miasta (popularne za PRL, Tarnów ma coś takiego jeszcze chyba w Tarnowcu) i napis witamy, oznaczający jego granice co świadczy że nie tak dawno to w tamtym miejscu zaczynał się Rzeszów, wśród bloków.
Rzeszów się rzeczywiście rozrasta i potrzebuje terenów, jeżeli ich nie dostanie to i tak w nie wejdzie. Wybaczcie ale Tarnów jeżeli się rozrasta to na północy i wschodzie a tam terenów ma jeszcze bardzo dużo.