Koronawirus w Tarnowie
-
Autor tematu - Rhetor
Re: Koronawirus w Tarnowie
I napisał co. Obłożenie 1 semestru to 200 osób na kierunek, drugiego już około 120, trzeciego to już jakieś 70-80.
I teraz wsadź sobie na zajęcia na auli 200 osób koło siebie. Jak nie wiesz dalej o co chodzi to może idź na takie zajęcia, dowiesz się pewnie prędzej niż później.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
I teraz wsadź sobie na zajęcia na auli 200 osób koło siebie. Jak nie wiesz dalej o co chodzi to może idź na takie zajęcia, dowiesz się pewnie prędzej niż później.
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Dokładnie. Pomimo, tego, że uważam, że ćwiczenia powinny być zdalne np. dla kierunków inżynierskich, tak moim zdaniem nie ma sensu wywalania studentów na wykłady, na których i tak uczy się teorii. Zdalne wykłady mają sens, bo można sobie na spokojnie zapisywać informację.
Co to za komedia ?
"Ks. Stanisław Dutka, proboszcz parafii bł. Karoliny w Tarnowie jest zakażony COVID-19. Na kwarantannę skierowano większość księży z plebani, kościoła jednak nie zamknięto. Osoby, które przyjmowały Komunię św. z rąk proboszcza proszone są o monitorowanie swojego stanu zdrowia.''
Wystarczy ''poprosić'' osoby żeby tylko monitorowały swój stan zdrowia po kontakcie z zakażonym i PO SPRAWIE SPRAWA ZAŁATWIONA .... no jeżeli tak wyglądają ''procedury'' w większości przypadków to za niedługo bedziemy mieli po 20-30 tyś. .... a nie czekajta ....oficjalnie nie będziemy mieli ....bo kto zrobi tyle testów
https://www.tarnow.net.pl/articles/s/i/ ... a%C5%BCony
"Ks. Stanisław Dutka, proboszcz parafii bł. Karoliny w Tarnowie jest zakażony COVID-19. Na kwarantannę skierowano większość księży z plebani, kościoła jednak nie zamknięto. Osoby, które przyjmowały Komunię św. z rąk proboszcza proszone są o monitorowanie swojego stanu zdrowia.''
Wystarczy ''poprosić'' osoby żeby tylko monitorowały swój stan zdrowia po kontakcie z zakażonym i PO SPRAWIE SPRAWA ZAŁATWIONA .... no jeżeli tak wyglądają ''procedury'' w większości przypadków to za niedługo bedziemy mieli po 20-30 tyś. .... a nie czekajta ....oficjalnie nie będziemy mieli ....bo kto zrobi tyle testów
https://www.tarnow.net.pl/articles/s/i/ ... a%C5%BCony
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Na pewno ćwiczenia powinny być zdalne na kierunkach inżynierskich? Mam sobie w domu zrobić laboratorium wysokich napięć żeby móc zrobić jakieś ćwiczenie?green123 pisze:Dokładnie. Pomimo, tego, że uważam, że ćwiczenia powinny być zdalne np. dla kierunków inżynierskich, tak moim zdaniem nie ma sensu wywalania studentów na wykłady, na których i tak uczy się teorii. Zdalne wykłady mają sens, bo można sobie na spokojnie zapisywać informację.
Pan Szumowski, który miał wirusa ale wyzdrowiał* bo widziano go na zakupach z powodu wirusa trafił obecnie do szpitala bo zaraził się prawdopodobnie od córki, która zaraziła się w szkole, gdzie wprowadzony system i regulacje świetnie działają i jedynie 2% szkół ma problem z wirusem.
* tak, znam wersję z fałszywym wynikiem testu (świetna woda na młyn dla wszelkich plandemików). Może faktycznie tak było, może nie - ja im już zupełnie przestałem wierzyć. Wiem tyle, że mogą mieć to gdzieś, bo dla tych samozwańczych elit i ich rodzin respiratorów na pewno nie zabraknie a miejsce w spółce skarbu państwa znajdzie się niezależnie od skali kryzysu gospodarczego.
Co do szkół to przyszedł mi taki pomysł. Ok - niech będzie nauczanie stacjonarne - ale niech ktoś do cholery monitoruje skalę zarażeń. Bo obecnie nikt tego nie robi. Mogłoby to działać tak:
Szkoły działają stacjonarnie ale rząd robi badania przesiewowe w wybranych szkołach w danym województwie. Testując raz w tygodniu wyrywkowo uczniów z 100-200 szkół można by mieć pełen obraz epidemiologiczny. W momencie gdy współczynnik wykrytych zakażeń w szkołach przekracza jakąś tam konkretną wartość wszystkie szkoły w rejonie za wyjątkiem nauczania początkowego idą na dwa tygodnie na zdalne aby wirus się "wypalił". Potem wracają do normalnej nauki przy dalszym monitorowaniu poziomu rozprzestrzeniania wirusa.
Bo obecna strategia przypomina mi podejście tych, co nie chcą sobie robić regularnie badań profilaktycznych "bo jeszcze coś mi tam wykryją".
* tak, znam wersję z fałszywym wynikiem testu (świetna woda na młyn dla wszelkich plandemików). Może faktycznie tak było, może nie - ja im już zupełnie przestałem wierzyć. Wiem tyle, że mogą mieć to gdzieś, bo dla tych samozwańczych elit i ich rodzin respiratorów na pewno nie zabraknie a miejsce w spółce skarbu państwa znajdzie się niezależnie od skali kryzysu gospodarczego.
Co do szkół to przyszedł mi taki pomysł. Ok - niech będzie nauczanie stacjonarne - ale niech ktoś do cholery monitoruje skalę zarażeń. Bo obecnie nikt tego nie robi. Mogłoby to działać tak:
Szkoły działają stacjonarnie ale rząd robi badania przesiewowe w wybranych szkołach w danym województwie. Testując raz w tygodniu wyrywkowo uczniów z 100-200 szkół można by mieć pełen obraz epidemiologiczny. W momencie gdy współczynnik wykrytych zakażeń w szkołach przekracza jakąś tam konkretną wartość wszystkie szkoły w rejonie za wyjątkiem nauczania początkowego idą na dwa tygodnie na zdalne aby wirus się "wypalił". Potem wracają do normalnej nauki przy dalszym monitorowaniu poziomu rozprzestrzeniania wirusa.
Bo obecna strategia przypomina mi podejście tych, co nie chcą sobie robić regularnie badań profilaktycznych "bo jeszcze coś mi tam wykryją".
Ostatnio zmieniony 14-10-2020, 08:10 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Cubaza. Oczywiście chodziło mi o stacjonarne laboratorium. Takie ciężko przeprowadzić na informatyce np.na przedmiocie elektrotechnika
Przecież od początku tak było. Masa księży była chora i nie kierowali parafian na kwaranntane
Przecież od początku tak było. Masa księży była chora i nie kierowali parafian na kwaranntane
Na początku np w Tuchowie jednak próbowali wyłapywać i kierowali parafian na kwarantannę. Obecnie na to szans najmniejszych nie ma. Sanepid nie jest na tyle wydolny aby przeprowadzać dochodzenia epidemiologiczne na taką skalę. Zresztą co innego Tuchów gdzie pewnie każdy każdego zna a co innego parafia na Zielonym.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Z danych RMF FM dziś 1143 przypadki w Małopolsce.
Aż 19 zgonow. 30% testów pozytywnych. Zbieraa się sztab kryzysowy
Rekord testów w Małopolsce jednak, aż 22 nowe przypadki w Tarnowie. Ciekawe ile robi się testow w Tarnowie? Koło 50.
Czesi natomiast mają po 8k przypadków znowu i już zamknęli gospodarkę. Obecnie są na 2 miejscu na świecie pod względem liczby nowych przypadków na 100 tysięcy mieszkańców.
Aż 19 zgonow. 30% testów pozytywnych. Zbieraa się sztab kryzysowy
Rekord testów w Małopolsce jednak, aż 22 nowe przypadki w Tarnowie. Ciekawe ile robi się testow w Tarnowie? Koło 50.
Czesi natomiast mają po 8k przypadków znowu i już zamknęli gospodarkę. Obecnie są na 2 miejscu na świecie pod względem liczby nowych przypadków na 100 tysięcy mieszkańców.
W tym momencie to jest już równia pochyła testuje się teraz wyłącznie samych ''objawowców'' nie izoluje się ognisk masa bezobjawowych chodzi i zaraża obawiam się że jeśli utrzymają ta ilość testów co dzisiaj to będziemy bili kolejne rekordy dzień po dniu .
Co do samego szumowskiego to ja nie wiem kto go zrobił ministrem i po co on powinien się ze wstydu spalić .
Co do samego szumowskiego to ja nie wiem kto go zrobił ministrem i po co on powinien się ze wstydu spalić .
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Być może jeden ze szpitali w Tarnowie w całości będzie Covidowy takie są przymiarki decyzje jeszcze nie zapadły .
Na starym szpitalu kolejne przypadki .
''Od rana trwają narady w urzędzie wojewódzkim o przekształceniu trzech szpitali w placówki zajmujące się tylko pacjentami z koronawirusem.
Wojewoda małopolski, jeśli nic się nie zmieni, ma dziś ogłosić decyzję w tej sprawie. Rozważane są placówki w Tarnowie, Zakopanem, Limanowej oraz jeden ze szpitali w Małopolsce Zachodniej.''
https://www.onet.pl/informacje/onetkrak ... c,79cfc278
Na starym szpitalu kolejne przypadki .
''Od rana trwają narady w urzędzie wojewódzkim o przekształceniu trzech szpitali w placówki zajmujące się tylko pacjentami z koronawirusem.
Wojewoda małopolski, jeśli nic się nie zmieni, ma dziś ogłosić decyzję w tej sprawie. Rozważane są placówki w Tarnowie, Zakopanem, Limanowej oraz jeden ze szpitali w Małopolsce Zachodniej.''
https://www.onet.pl/informacje/onetkrak ... c,79cfc278
https://tarnow.naszemiasto.pl/w-tarnowi ... c1-7946319
"W Tarnowie na wymaz do testu na obecność COVID-19 trzeba czekać aż tydzień! Punkt przy szpitalu św. Łukasza nie wyrabia
(...)
Liczba osób, które zgłaszają się na testy do uruchomionego 21 września mobilnego punktu pobrań przy szpitalu św. Łukasza, z dnia na dzień rośnie. Obecnie pobiera się w nim wymazy dziennie od ponad 30 osób."
"W Tarnowie na wymaz do testu na obecność COVID-19 trzeba czekać aż tydzień! Punkt przy szpitalu św. Łukasza nie wyrabia
(...)
Liczba osób, które zgłaszają się na testy do uruchomionego 21 września mobilnego punktu pobrań przy szpitalu św. Łukasza, z dnia na dzień rośnie. Obecnie pobiera się w nim wymazy dziennie od ponad 30 osób."
"Liczba osób, które zgłaszają się na testy do uruchomionego 21 września mobilnego punktu pobrań przy szpitalu św. Łukasza, z dnia na dzień rośnie. Obecnie pobiera się w nim wymazy dziennie od ponad 30 osób."
30 osób dziennie???? nie wiem moze jestem laikiem w tych sprawach ale wsadzenie pręcika z wacikiem 30 osobom zajmuje caly dzien??? bo uwazam ze co innego jest pobranie materialu do analizy a co innego jego analiza.
30 osób dziennie???? nie wiem moze jestem laikiem w tych sprawach ale wsadzenie pręcika z wacikiem 30 osobom zajmuje caly dzien??? bo uwazam ze co innego jest pobranie materialu do analizy a co innego jego analiza.
Też mnie to zdziwiło. Znajomy miał w pracy testy robione przez prywatną firmę. W dwie godziny pobrali wymazy od ponad 60 osób. Ale pewnie na NFZ dochodzi jakaś absurdalna papierologia.
Wydaje mi się, że nikt tego nie chce robić z pielęgniarek. Nie są przyzwyczajeni do ubierania skafandra itp. Sądzę, że nie wytrzymują w tym fizycznie i dlatego tak mało. Coś też dzisiaj słyszałem o jakiś 7 dniach. Nie wiem czy chodzi o kontakt z osobą zakażoną po 7 dniach czy coś innego, ale chodziło o wymazy.
1305 nowych przypadków w Małopolsce. Liczbę zgonów nie znam, bo podana, będzie za jakąś godzinę
1305 nowych przypadków w Małopolsce. Liczbę zgonów nie znam, bo podana, będzie za jakąś godzinę
Trzydzieści parę testów dziennie....e to w Tarnowie nic nam nie grozi nie martwcie się...kto za to jest personalnie odpowiedzialny?