tarnowskie MPK
TomekMKM, rozumiem, że pytasz o przegubowce?
Chodzi mi tu już o chwilę obecną (żyjemy w czasie, kiedy nastąpiła już wielka reforma rozkładów jazdy) - dotychczasowe PR i Volvo, które i tak będą kasowane i zastępowane nowymi wozami, zamiast 12-sto metrowymi, mogłyby w jakiejś części zostać zastąpione osiemnastkami. Chodzi mi tu o ok. 2 wozy.
Przegubowce świetnie sprawdziłyby się na linii 9 zwłaszcza w godzinach szczytu. A wiem, że niektóre kursy są tak przepełnione, że lepiej nie mówić - z osobami młodszymi nie ma takiego problemu, ale osobom starszym nawet ciężko jest dojść do siedzenia, nie mówiąc już o wchodzeniu do takiego tłumu. Oczywiście wozy takie na pewno nie będą bardzo rentowne podczas kursów późnowieczornych, ale znając ZKM, zaraz znowu wymyśli redukcję kursów wieczornych i 9 będzie jeździła jeszcze rzadziej czy będą przegubowce czy też nie.
Dodam jeszcze, że dzisiejsze przegubowce nie palą już tak dużo jak dawniej i są tańsze w eksploatacji.
PS. Jestem przekonany o tym, że jak komunikacja lepiej by prosperowała (komfort, punktualność, zasięg), znacznie więcej osób by z niej korzystało. A tak...
Chodzi mi tu już o chwilę obecną (żyjemy w czasie, kiedy nastąpiła już wielka reforma rozkładów jazdy) - dotychczasowe PR i Volvo, które i tak będą kasowane i zastępowane nowymi wozami, zamiast 12-sto metrowymi, mogłyby w jakiejś części zostać zastąpione osiemnastkami. Chodzi mi tu o ok. 2 wozy.
Przegubowce świetnie sprawdziłyby się na linii 9 zwłaszcza w godzinach szczytu. A wiem, że niektóre kursy są tak przepełnione, że lepiej nie mówić - z osobami młodszymi nie ma takiego problemu, ale osobom starszym nawet ciężko jest dojść do siedzenia, nie mówiąc już o wchodzeniu do takiego tłumu. Oczywiście wozy takie na pewno nie będą bardzo rentowne podczas kursów późnowieczornych, ale znając ZKM, zaraz znowu wymyśli redukcję kursów wieczornych i 9 będzie jeździła jeszcze rzadziej czy będą przegubowce czy też nie.
Dodam jeszcze, że dzisiejsze przegubowce nie palą już tak dużo jak dawniej i są tańsze w eksploatacji.
PS. Jestem przekonany o tym, że jak komunikacja lepiej by prosperowała (komfort, punktualność, zasięg), znacznie więcej osób by z niej korzystało. A tak...
Dobrze że wygrał Solaris Zobaczymy ich jakość, awaryjność i porównamy z Otokarami.
Co do przegubowców 2 sztuki na lini 9 chyba nic by nie zmieniły. Uważam jednak że ten pomysł warty jest uwagi, może na początek jakieś używane... Na pewno zmieszczą się na ulicach bo przecież już jeżdżą Mądel i Glob-tur.
Co do przegubowców 2 sztuki na lini 9 chyba nic by nie zmieniły. Uważam jednak że ten pomysł warty jest uwagi, może na początek jakieś używane... Na pewno zmieszczą się na ulicach bo przecież już jeżdżą Mądel i Glob-tur.
Solarisy palą się tak samo jak Jelcze, MANy, Mercedesy, Volvo, Van Holl, Setra itp. więc nie wiem o co chodzi. Z tych trzech dostawców Solaris okazał się wyborem najlepszym. Jeżeli wygrałby autosan, to autobusy dostalibyśmy za może ponad rok i w dodatku jeździłby tylko na trasie Tarnów Zajezdnia - Sanok Serwis tak jak ma to miejsce w Lublinie. Kenty ogólnie są autami średnimi, głównie przez silniki, dodatkowo posiadają tylko 4 miejsca dostępne z poziomu podłogi a resztę na dość wysokich podestach. Solaris ma ten plus, że serwis jest blisko no i jeździ tych autobusów tysiące w całej Europie plus dość dużo wozów w ZEA A co do przegubów, owszem przydałby się w Tarnowie, ale tłumaczenie MPK czy ZKMu było takie, że nie zmieszczą się na niektórych skrzyżowaniach i nie ma wystarczająco długiego kanału i specjalnych urządzeń serwisujących na bazie. Akurat z tym ostatnim trzeba się zgodzić.
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej
-
- Rhetor
Pamiętam jak były na testach Autosany. Tata jechał po niego do Sanoka i później nim jeździł plus drugi kierowca. Tylko oni. Każdy kierowca ma przydzielony autobus a linie wg. grafika. A przy jamnikach pewnie by jedni kierowcy nimi tylko jeździli.TomekMKM pisze:Dawid D, a jak wtedy z przydziałami kierowców do aut -> linii ?
TomekN nie wiem skąd masz info o silnikach?? Tata jeździ jednym z pierwszych kebabów i na silniki nie narzekają. Cała reszta jedna wielka kicha w skrócie. O serwisie już lepiej nie mówić. Turki jak składali Kenta to zapomnieli że u nas jest zima i lato. Na zimę musieli kable przedłużać bo się okazały za krótkie na mrozie a w lecie klimy padały bo gdzieś rurki popękały na mrozach.
A co do Solarisów to masz jakieś oficjalne info?? Bo mi się obiło u uszy że dalej z Turkami mieli współpracować.
Jedno jest pewne, że będą lepsze niż Kenty ponieważ problemu wieku dziecięcego już dawno temu mają za sobą.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Chodzi o spalanie podobno. Palą trochę więcej niż miały palić. Solaris wygrał bo zaproponował najlepszą cenę i miał najlepsze kryteria sprzętowe. Otokar został odrzucony bo nie sprzedał 10 sztuk w Unii. Sprzedał tylko 8 z konstrukcją aluminiową (amelinionową) i 3 z konstrukcją stalową. A co do przydziałów kierowcy są już wybrani i dostaną te wozy. Pewnie będą jeździć tylko wybrani. A linie będą zależne od grafiku. Solaris jest sprawdzoną marką, w większości miast w kraju można je spotkać, czy to na ON, CNG czy hybrydowe. O czymś to musi świadczyć
Dokładnie o to mi chodzi. Więc skoro taki autobus ma wykonać pięć kursów dziennie, to jak miało by to wyglądać z punktu widzenia kierowcy... ?ozi26 pisze:Pamiętam jak były na testach Autosany. Tata jechał po niego do Sanoka i później nim jeździł plus drugi kierowca. Tylko oni. Każdy kierowca ma przydzielony autobus a linie wg. grafika. A przy jamnikach pewnie by jedni kierowcy nimi tylko jeździli.TomekMKM pisze:Dawid D, a jak wtedy z przydziałami kierowców do aut -> linii ?
TomekN nie wiem skąd masz info o silnikach?? Tata jeździ jednym z pierwszych kebabów i na silniki nie narzekają. Cała reszta jedna wielka kicha w skrócie. O serwisie już lepiej nie mówić. Turki jak składali Kenta to zapomnieli że u nas jest zima i lato. Na zimę musieli kable przedłużać bo się okazały za krótkie na mrozie a w lecie klimy padały bo gdzieś rurki popękały na mrozach.
A co do Solarisów to masz jakieś oficjalne info?? Bo mi się obiło u uszy że dalej z Turkami mieli współpracować.
Kolego co do spalania to zależy od kierowcy. Ich silniki nie są przystosowane do gniecenie w mieście, a co niektórzy kierowcy właśnie tak gniotą. Skoro jeden autobus potrafi spalić 27 litrów a drugi 35 litrów to gdzieś jest problem. Pewnego razu były problemy z rurami wydechowymi ponieważ zbierał się nagar tam gdzie rura była zgięta. Tylko dwa autobusy miały tam czysto, i spalanie mieli mniejsze niż te gnieciuchy. Więc 3/4 ile auto pali zależy od kierowcy. A inna sprawa to tankowanie autobusów i tu też jest pewna ciekawa historia z ilościami paliwa która się mieści w zbiorniku,bo kierowca teraz nie może tankować tylko jest koleś który tankuje. I zależy czy sobie autobus wypoziomuje na zero czy w jedna stronę się mu przechyli od tak przypadkiem. Ale to tylko taka ciekawostka.TomekN pisze:Chodzi o spalanie podobno. Palą trochę więcej niż miały palić.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
ozi wiem o co chodzi, jestem w tym temacie Akurat z tymi rurami to były przejścia z tego co słyszałem.
A wiesz jak je serwis z Turcji czyścił ???? Gorącą wodą z kranu heheheh i jeszcze wzięli kasę za obsługę. Normalnie myślałem że padnę jak usłyszałem. Tyle tysięcy kilometrów przejechali żeby użyć gorącej wody.TomekN pisze:Akurat z tymi rurami to były przejścia z tego co słyszałem.
http://www.tarnowianin.com/5521_kierowc ... wyzki.html
To ile będziemy teraz dopłacać do komunikacji? Podwyżki to jedno, pozostawienie ulg to kolejne straty.
To ile będziemy teraz dopłacać do komunikacji? Podwyżki to jedno, pozostawienie ulg to kolejne straty.
Ja mam pytanie, może ktoś wie:
Dlaczego autobus który dojeżdża na zajezdnie w Mościcach, staje na końcu. Czeka tam 5 minut po czym podjeżdża pod przystanek i wio.
Czy taki problem jest dla kierowców, od razu podstawić autobus na przystanek ? Przy mrozie -13 ludziom którzy na niego czekają o wiele przyjemniej było by jednak siedzieć już w autobusie ?
Przecież przez te pare minut autobusu mu nie ukradną, nie zdemolują a po prostu się zagrzeją.
Dlaczego autobus który dojeżdża na zajezdnie w Mościcach, staje na końcu. Czeka tam 5 minut po czym podjeżdża pod przystanek i wio.
Czy taki problem jest dla kierowców, od razu podstawić autobus na przystanek ? Przy mrozie -13 ludziom którzy na niego czekają o wiele przyjemniej było by jednak siedzieć już w autobusie ?
Przecież przez te pare minut autobusu mu nie ukradną, nie zdemolują a po prostu się zagrzeją.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau