I co tu komentować?Urząd Miasta w ramach oszczędności chce usunąć tarnowskich skautów z ich Hufca przy ul. Konarskiego. Na razie zaproponowano im zastępcze pomieszczenie w piwnicach pobliskiej szkoły. Tarnowscy harcerze protestują, bo jedna salka z której będą mogli korzystać tylko w ciągu dnia ograniczy ich działalność. W pomieszczeniu tym znalazłoby miejsce zaledwie kilkanaście osób, a w tarnowskim Hufcu jest ich 400...
Po spotkaniu z harcerzami miasto obiecało poszukać innego budynku. Do dotychczowej siedziby Hufca ma przenieść się biblioteka, a budynek po bibliotece ma zostać sprzedany. - Chodzi o ekonomiczne wykorzystanie nieruchomości - tłumaczy Lucyna Bochenek z tarnowskiego magistratu....
Tarnowscy harcerze stracą swoją siedzibę?
Tarnowscy harcerze stracą swoją siedzibę?
Za RDN
Widocznie już kredyty nie starczają na ''bieżącą działalność'' to się sprzeda budynek proste , podniesie podatki lokalne , przy okazji jacyś tam harcerze sami sobie coś tam znajdą , niech biorą sprawy w swoje ręce
U siebie UM nie widzi konieczności cięcia kosztów ?
Najpierw Skate Park teraz harcerze w końcu mamy ''Przyjazne Państwo''
U siebie UM nie widzi konieczności cięcia kosztów ?
Najpierw Skate Park teraz harcerze w końcu mamy ''Przyjazne Państwo''
Ekonomia. A po za tym czemu miasto z moich pieniędzy ma dotować Harcerzy? Tych konkretnych - bo przypominam, że jest kilka rodzajów "Harcerzy" - i część z nich nie jest dotowana. Jest wiele podobnych nie-harcerskich organizacji, które robią dobrą robotę i nie mają fundowanej siedziby.
Po za tym - jak mamy 400 osób - to przy tak duzej organizacji nie powinno być kłopotów z pieniędzmi. Znajomy działa w drużynie 100 osobowej i non-stop maja kasę, z Unii, od sponsorów, z 1% podatki i z paru innych źródeł. Sponsor im funduje siedzibę, czyli się da.
Nie mam nic przeciwko Harcerzom - ale tarnowscy są jacyć tacy mało zaradni - to nie tylko moja opinia, mam sporo znajomych działających w Harcerstwie w Tarnowie i oni też twierdzą, że "szefostwo" jest mało zaradne - odnoszę wrażenie, że szefostwo siedzi i czeka aż ktoś da - to taka pozostałość mentalna z dawnego systemu, gdzie harcerze byli całkowicie dotowani.
Szaman biegał i namawiał znajomych i prosił o namawianie rodzin by przekazać 1% podatku dla "swojej" drużyny harcerckiej - a ja w ogóle nie widziałem takiej akcji w wykonaniu tarnowskiego hufca - 400 osób + rodziny i znajomi - NIE WIERZĘ, że nie można znaleść SAMEMU nowej siedziby.
Tymczasem siedzimy i płaczemy - i robimy panikę w mediach, a samemu sie nie chce zabrać do roboty.
Po za tym - jak mamy 400 osób - to przy tak duzej organizacji nie powinno być kłopotów z pieniędzmi. Znajomy działa w drużynie 100 osobowej i non-stop maja kasę, z Unii, od sponsorów, z 1% podatki i z paru innych źródeł. Sponsor im funduje siedzibę, czyli się da.
Nie mam nic przeciwko Harcerzom - ale tarnowscy są jacyć tacy mało zaradni - to nie tylko moja opinia, mam sporo znajomych działających w Harcerstwie w Tarnowie i oni też twierdzą, że "szefostwo" jest mało zaradne - odnoszę wrażenie, że szefostwo siedzi i czeka aż ktoś da - to taka pozostałość mentalna z dawnego systemu, gdzie harcerze byli całkowicie dotowani.
Szaman biegał i namawiał znajomych i prosił o namawianie rodzin by przekazać 1% podatku dla "swojej" drużyny harcerckiej - a ja w ogóle nie widziałem takiej akcji w wykonaniu tarnowskiego hufca - 400 osób + rodziny i znajomi - NIE WIERZĘ, że nie można znaleść SAMEMU nowej siedziby.
Tymczasem siedzimy i płaczemy - i robimy panikę w mediach, a samemu sie nie chce zabrać do roboty.
9000 ml A Rh-
-
- Rhetor
Rozumiem, że druh startujący w wyborach do rady miasta z list PO czy Tarnowian właśnie otrzymał swoją nagrodę w postaci takiej decyzji.
Zlikwidujmy harcerstwo całkowicie. Później niech pójdą organizacje turystyczne itd. Dzieci i młodzież świetnie zabawią się na ławce przed blokiem i przed komputerem. Rówieśnicy nauczą ich "pozytywnych" zachowań... Oj nauczą.
Najwyżej potem trzeba będzie zatrudnić kolejne kilka tysięcy policjantów i psychologów, rozbudować więzienia, a politycy w mediach będą się zastanawiać "Co można by zrobić, żeby młodzież miała szansę w życiu?" A potem ktoś wpadnie na pomysł "Kiedyś było coś takiego, jak harcerstwo, i dzięki niemu przynajmniej niektóre dzieci wychodziły na fajnych ludzi"...
Zlikwidujmy harcerstwo całkowicie. Później niech pójdą organizacje turystyczne itd. Dzieci i młodzież świetnie zabawią się na ławce przed blokiem i przed komputerem. Rówieśnicy nauczą ich "pozytywnych" zachowań... Oj nauczą.
Najwyżej potem trzeba będzie zatrudnić kolejne kilka tysięcy policjantów i psychologów, rozbudować więzienia, a politycy w mediach będą się zastanawiać "Co można by zrobić, żeby młodzież miała szansę w życiu?" A potem ktoś wpadnie na pomysł "Kiedyś było coś takiego, jak harcerstwo, i dzięki niemu przynajmniej niektóre dzieci wychodziły na fajnych ludzi"...
Mnie się to wtapia w teorię ,że nasze miasto pod wodzą obecnego prezydenta jest bardzo nieprzyjazne ludziom. Teraz padło na młodzież, która oprócz ślęczenia przed monitorami, plątania się po mieście i galeriach chce robić coś jeszcze. Przykład obecny to wyrzucanie harcerzy z kolejnej siedziby, czy niedawna afera obiektem dla deskorolców. Ja osobiście protestuje przeciw np wywalaniu kasy z moich podatków w kolejny propagandowy pomysł prezydenta, a chcę je przeznaczyć na obiekty dla młodzieży. Tymczasem likwiduje się boiska(os. Parkowa), kolejne place zabaw popadają w ruinę.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Marcin Zaród pisze:Zlikwidujmy harcerstwo całkowicie.
Ja w ogóle nie jestem w temacie, dlatego prosiłbym o naświetlenie tematu.
Wiem, że istnieją w Polsce dwie de facto zwalczające się (co samo w sobie jest dla mnie śmieszne) organizacje harcerskie: ZHP (która właśnie żegna się ze swoją siedzibą) i ZHR. Kto utrzymuje (finansuje) każdą z nich i gdzie jest siedziba tarnowskiego ZHR, bo o ile wiem są harcerze tego związku w tym mieście.
Nikt nie utrzymuje drugiego związku. Dodatkowo mamy jeszcze Stowarzyszenie Harcerstwa Katolickiego "Zawisza" Federacja Skautingu Europejskiego - oraz lokalne organizacje.
Marcin Zaród - a DLACZEGO akurat to ZHP ma być traktowane lepiej niż inne Organizacje Pożytku Publicznego? Dlaczego? Nie namawiam do likwidacji pomocy dla Organizacji - ALE do tego by taką pomoc otrzymywały te organizacje które na nią ZASŁUGUJĄ. A tarnowskie ZHP zdecydowanie na nią nie zasługuje. Choć jestem zdecydowanie antykościelny to prowadzone przez kościół "U Siemachy" robi dużo więcej niż ZHP - dla wszystkich a nie dla swoich członków - a ZHP przypomina mi towarzystwo wzajemnej adoracji. ZHP najpierw powinno przedstawić CO zrobiło dla dzieciaków i dopiero wtedy się starać o pomoc.
Zamiast pluć na miasto i władze - może by Harcerze wzięli do ROBOTY i sami zorganizowali siedzibę. Bo nie wierzę, że nie znaleźli by się sponsorzy, którzy by pomogli.
Marcin Zaród - a DLACZEGO akurat to ZHP ma być traktowane lepiej niż inne Organizacje Pożytku Publicznego? Dlaczego? Nie namawiam do likwidacji pomocy dla Organizacji - ALE do tego by taką pomoc otrzymywały te organizacje które na nią ZASŁUGUJĄ. A tarnowskie ZHP zdecydowanie na nią nie zasługuje. Choć jestem zdecydowanie antykościelny to prowadzone przez kościół "U Siemachy" robi dużo więcej niż ZHP - dla wszystkich a nie dla swoich członków - a ZHP przypomina mi towarzystwo wzajemnej adoracji. ZHP najpierw powinno przedstawić CO zrobiło dla dzieciaków i dopiero wtedy się starać o pomoc.
Zamiast pluć na miasto i władze - może by Harcerze wzięli do ROBOTY i sami zorganizowali siedzibę. Bo nie wierzę, że nie znaleźli by się sponsorzy, którzy by pomogli.
9000 ml A Rh-
Ravir a tarnowska unia to dopiero towarzystwo wzajemnej adoracji, a jednak miasto ładuje tam sporą kasę. Tak rozumując powinno miasto odstąpić od finansowania np. DK bo przecież może sam się utrzymać odpowiednio podnosząc opłaty. Na jakiej podstawie twierdzisz, że ZHP nic nie robi?
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Tak na szybko:
działania ZHP być może nie są spektakularne i widoczne gołym okiem, ale pracujemy z 400 osobami dla ich (i własnego) rozwoju osobistego, obywatelskiego, patriotycznego.
- w styczniu organizujemy uroczystości ku czci powstańców 1863 roku;
- cztery kolejne weekendy wakacji wystawialiśmy warty podczas uroczystości patriotycznych (Biała, 1.8.2011, 6.8.2011, 15.8.2011);
- prowadziliśmy uroczystości 1.9.2011;
- w lipcu tego roku harcerze stanowili sporą część wolontariuszy podczas koncertu Scorpionsów;
- przy tarnowskim hufcu działa Harcerski Klub Ratowniczy, harcerki i harcerze uczą się ratować ludzki życie i pomagać ofiarom wypadków;
- zorganizowaliśmy "Akcję Kotwica" w przedzień rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego - spotkanie z żywą historią (z pomocą GRH im. 16 pp) i grą miejską;
- w ciągu roku odrywamy młodzież od komputerów na wyjazdach, zbiórkach, rajdach i biwakach. Oferujemy swój czas (nie ma "zawodowych harcerzy"), umiejętności i chęć pomocy.
Ravir - siedzibę sobie organizujemy Remontujemy budynek w którym obecnie się znajdujemy, we własnym zakresie, za własne pieniądze...
W rzeczy samej, startując do wyborów z ramienia Tarnowian nie sądziłem, że osoby związane z tym ugrupowaniem podziękują w taki sposób. Przykre to i zniechęcające do aktywności samorządowej.
działania ZHP być może nie są spektakularne i widoczne gołym okiem, ale pracujemy z 400 osobami dla ich (i własnego) rozwoju osobistego, obywatelskiego, patriotycznego.
- w styczniu organizujemy uroczystości ku czci powstańców 1863 roku;
- cztery kolejne weekendy wakacji wystawialiśmy warty podczas uroczystości patriotycznych (Biała, 1.8.2011, 6.8.2011, 15.8.2011);
- prowadziliśmy uroczystości 1.9.2011;
- w lipcu tego roku harcerze stanowili sporą część wolontariuszy podczas koncertu Scorpionsów;
- przy tarnowskim hufcu działa Harcerski Klub Ratowniczy, harcerki i harcerze uczą się ratować ludzki życie i pomagać ofiarom wypadków;
- zorganizowaliśmy "Akcję Kotwica" w przedzień rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego - spotkanie z żywą historią (z pomocą GRH im. 16 pp) i grą miejską;
- w ciągu roku odrywamy młodzież od komputerów na wyjazdach, zbiórkach, rajdach i biwakach. Oferujemy swój czas (nie ma "zawodowych harcerzy"), umiejętności i chęć pomocy.
Ravir - siedzibę sobie organizujemy Remontujemy budynek w którym obecnie się znajdujemy, we własnym zakresie, za własne pieniądze...
W rzeczy samej, startując do wyborów z ramienia Tarnowian nie sądziłem, że osoby związane z tym ugrupowaniem podziękują w taki sposób. Przykre to i zniechęcające do aktywności samorządowej.