Polityczna poprawność czy zwykłe upodlenie?

Wiadomości "z miasta".

Przemek82
Prytan

Post autor: Przemek82 »

Widziałem tą tablicę ostatnio. Kamienica ciekawie wyremontowana, nie zauważyłem tego o czym piszecie, może to jednak źle.

Powinno się pisać hitlerowskie niemcy lub nazistowskie niemcy. Tak było by najsprawiedliwiej. W Polsce to nie problem póki my żyjemy :-) A i przyszłe pokolenia będą wiedzieć jak było. Zapisali się w Polskiej pamięci na kilka stuleci.
Należy też pamiętać że w Polskiej historii takich tragicznych najazdów było więcej choćby Tatarzy. Po potopie szwedzkim ludność Polski zmniejszyła się o około połowę, to świadczy o tym jakie straszne rzeczy musiały się wtedy dziać, niestety słabo udokumentowane.

Co do II wojny to sam się zastanawiam jak by Polska dziś wyglądała. Wielu ludzi uważa że było by gorzej bo byli by żydzi(jakby teraz było nam lepiej że kamienice posiadają tarnowscy nowobogaci). Ja tak nie uważam zresztą do tej pory w erze globalizacji większość była by zasymilowana, mogły by powstać potężne firmy, koncerny które ciągnęły by gospodarkę w górę . Nie było by straty ludzi mądrych i zdolnych Polaków jak i Żydów. COP dalej by się rozwijał.
Ale też z drugiej strony nie należy zapominać że Polska Piłsudczyków była krajem totalitarnym, niesprawiedliwym, zacofanym i potwornie biednym (relacje dziadków). MOże koło roku 1950 poziom życia by się poprawił dzięki właśnie cop.

Ale historia się nie zatrzymała i ciągle się pisze...

trix
Rhetor

Re: Polityczna poprawność czy zwyk³e upodlenie?

Post autor: trix »

kato pisze:
Jacy naziści? Przecież w 1939 roku mieliśmy wojnę z NIEMCAMI! Tej nieszczęsnej Żydówki nie zastrzelił jakiś tajemniczy osobnik, z równie tajemniczej organizacji, tylko OFICER WOJSK NIEMIECKICH.
Hahahahahha :D, przecież od dawna wiadomo że największymi ofiarami III rzeszy są niemcy :P. Jak tak dalej pójdzie to niedługo okaże się, że to my napadliśmy na nich, paliliśmy żydów w obozach, niemców, no i oczywiście gejów.

W Monachim dowiedziałem się że: miasto zostało wyzwolone jednym jeppem prawie bez walki.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Autor tematu
kato
Rhetor

Post autor: kato »

trix pisze:Jak tak dalej pójdzie to niedługo okaże się, że to my napadliśmy na nich, paliliśmy żydów w obozach, niemców, no i oczywiście gejów.
Śmiej się śmiej, ale doskonale pamiętam wpis na anglojęzycznym żydowskim forum, gdzie na pytanie: dlaczego Niemcy wkroczyli do Polski, jakiś gość napisał, że to w obronie Żydów.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Mnie się wydaje, ze treść na tablicy jest kontynuacją informacji zawartej na podobnej, zamieszczonej na kamienicy przy Placu Rybnym. Tam jest wyraźnie napisane "oprawców niemieckich", jest też mowa o 40000 ofiar. Słowo "również" na tablicy przy hotelu sugeruje, że jest to ciąg dalszy informacji zawartej na drugiej tablicy.

Pozdrawiam
29500ml B Rh+... A Ty?

ODPOWIEDZ