Tarnowskie gimnazja

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Tarnowskie gimnazja

Post autor: Marcin Zaród »

Na stronie Tarnowa chwalą się: "Uczniowie z Gimnazjum Dwujęzycznego po raz kolejny potwierdzili wysoki poziom tarnowskiej edukacji. Napisany przez nich egzamin gimnazjalny uplasował szkołę na II miejscu w Małopolsce pod względem liczby punktów z części matematyczno – przyrodniczej (śr. 40,5 pkt) oraz na VII w części humanistycznej (śr. 37,2). Zadowolenia nie kryją władze miasta."

Czy to prawda, że to II miejsce tak naprawdę gimnazjum uzyskało w ten sposób, że wcześniej ktoś "przefiltrował" oficjalne wyniki, usuwając z nich wszystkie szkoły społeczne i katolickie?

A z uwzględnieniem szkół społecznych i katolickich to już jest miejsce albo pod koniec dziesiątki albo na początku drugiej dziesiątki?

Podając informacje tego typu trzeba pamiętać o precyzji sformułowań. Na przykład w Rankingu Liceów Ogólnokształcących 2011 przeprowadzanym przez Rzeczpospolitą/Perspektywy, V LO w Tarnowie uzyskało bodaj piąte miejsce w Tarnowie (http://www.perspektywy.pl/index.php?opt ... Itemid=791) , ale wśród PAŃSTWOWYCH SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH, bo w międzyczasie było jeszcze liceum społeczne i muzyczne, więc podając taką informację nie mogę tego "wśród kogo", bo wprowadzałbym ludzi w błąd...

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Re: Tarnowskie gimnazja

Post autor: pb »

Marcin Zaród pisze:Czy to prawda, że to II miejsce tak naprawdę gimnazjum uzyskało w ten sposób, że wcześniej ktoś "przefiltrował" oficjalne wyniki, usuwając z nich wszystkie szkoły społeczne i katolickie?

A z uwzględnieniem szkół społecznych i katolickich to już jest miejsce albo pod koniec dziesiątki albo na początku drugiej dziesiątki?

Skoro zadajesz pytanie stawiając przy tym jakąś tezę to zapewne znasz też odpowiedź?

Wiec jaka jest odpowiedź? Mozliwe są dwie: tak albo nie.

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Gdybym wiedział na 100%, to bym napisał. Zasłyszałem to w stylu "piąte przez dziesiąte" i zastanawiam się, czy ktoś jest mi to w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Nie znam odpowiedzi. Byc może jest jak mówisz. Jak dla mnie (nie mam nikogo w tym gimnazjum) uważam, że czy drugie czy dziesiąte miejsce w województwie to świetne miejsce. Pogratulować. A jesli jakaś niepubliczna szkoła w Tarnowie jest w stanie pochwalić sie lepszym wynikiem to zapraszam. Też powiem, że świetny wynik.

ODPOWIEDZ