Pani Rzcznik, do tablicy proszę.
dafi33, ostatni raz - rozdział Kościoła od Państwa w sprawach władzy. Informacje o uroczystościach to nie ten zakres rozdziału. Rozumiem, że od Twojego zaangażowania w boje z katolikami zależy Twoja pozycja w przyszłym, agnostycznym niebie - ale nie na tym forum.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Dafi33
Po raz kolejny pytam (ostatnio pytałem w innym temacie - od odpowiedzi się wymigałeś) w jaki sposób złamano Konstytucję Rzeczpospolitej Polskiej poprzez relację z uroczystości religijnych na stronie miasta?
Dla ułatwienia wklejam wszystko co o religii mówi konstytucja:
Po raz kolejny pytam (ostatnio pytałem w innym temacie - od odpowiedzi się wymigałeś) w jaki sposób złamano Konstytucję Rzeczpospolitej Polskiej poprzez relację z uroczystości religijnych na stronie miasta?
Dla ułatwienia wklejam wszystko co o religii mówi konstytucja:
Wystarczy, że pokażesz paluchem numer artykułu i ustępu w którym ta konstytucja jest łamana.Art. 25.
1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.
2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.
3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego.
4. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a Kościołem katolickim określają umowa międzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy.
5. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz związkami wyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów zawartych przez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami.
Art. 35.
2. Mniejszości narodowe i etniczne mają prawo do tworzenia własnych instytucji edukacyjnych, kulturalnych i instytucji służących ochronie tożsamości religijnej oraz do uczestnictwa w rozstrzyganiu spraw dotyczących ich tożsamości kulturowej.
Art. 53.
1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.
3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.
4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.
5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.
6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
Art. 233.
1. Ustawa określająca zakres ograniczeń wolności i praw człowieka i obywatela w czasie stanu wojennego i wyjątkowego nie może ograniczać wolności i praw określonych w art. 30 (godność człowieka), art. 34 i art. 36 (obywatelstwo), art. 38 (ochrona życia), art. 39, art. 40 i art. 41 ust. 4 (humanitarne traktowanie), art. 42 (ponoszenie odpowiedzialności karnej), art. 45 (dostęp do sądu), art. 47 (dobra osobiste), art. 53 (sumienie i religia), art. 63 (petycje) oraz art. 48 i art. 72 (rodzina i dziecko).
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
widziałeś jakąś relację z mszy św.Jehowy np ?defekator pisze:Art. 25.
1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.
to jest dobre dowcip roku ... umieszczając na pierwszym miejscu fotolerację naruszają tą wolność .defekator pisze: Art. 53.
1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
NEUTRALNOŚĆ - kumasz ?
Przepraszam bardzo czy uroczystość w kościele to jest to o czym powinien pisać portal miejski -państwowy co to ma wspólnego z miastem wybór nowego biskupa ?
Biskup decyduje , wydaje zarzadzenia ,podpisuje dokumenty dotyczące działania Miasta itp ?
Wiara jest sprawą indywidualną każdego człowieka a państwo ma być neutralne światopoglądowo i religijnie i tyle .
dafi33, w jaki sposób fotorelacja narusza twoją wolność? Sam jestem przeciw katolicyzacji życia publicznego, ale akurat fotorelacja jakoś nie naruszyła mojej wolności. Co innego jakby portal odmówił umieszczenia relacji z innej mszy - innego wyznania.
Mnie akurat boli to, że miasto zapłaciło za te zdjęcia.
Mnie akurat boli to, że miasto zapłaciło za te zdjęcia.
Gdyby tak każdy jak Ty chciał 'kumać' to portal miejski świeciłby pustką - bo każda wiadomość może być traktowana jako obraza uczuć.dafi33 pisze:NEUTRALNOŚĆ - kumasz ?
Ja na przykład, jako właściciel psa, byłbym urażony publikacją o karach za sranie psem po miejskich chodnikach.
Podsumowując tą bezsensowną dyskusję - dafi, bądź tolerancyjny dla innych tak, jak inni są tolerancyjni względem Ciebie (jak na przykład moja skromna osoba).
A jeżeli czujesz się dyskryminowany - pozostaje Ci tylko i wyłącznie sąd, łącznie ze Strasburgiem. Sędziowie wprost nie mogą się doczekać Twojego zażalenia na miejski portal, który publikuje zdjęcia z uroczystości kościelnych.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Wydaje mi się, że wszyscy macie po trochę racji. Fotorelacja jest ok, w końcu to tylko dokumentacja jakiegoś wydarzenia. Problemem natomiast jest to, że u na Władza widzi tylko księży katolickich i wiarę chrześcijańską a innych nie zauważa. Najbardziej dobitnym przykładem tego problemu jest notoryczne zapraszanie księży na święcenie wszystkich publicznych obiektów - to jest IMHO nie w porządku i nie powinno mieć miejsca.
Owszem - tarnowska społeczność muzułmanów i buddystów na pewno jest tym faktem oburzonatoomas pisze:Problemem natomiast jest to, że u na Władza widzi tylko księży katolickich i wiarę chrześcijańską a innych nie zauważa.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
W całej Polsce muzułmanie i buddyści są prześladowani przez niezamieszczanie informacji o nich na stronach miast w których masowo żyjątoomas pisze:
Ale się czepiasz..a w skali kraju to niby inaczej jest?
A tak na serio:
Jeżeli w jakimś mieście istnieją znaczące mniejszości religijne to relacje z ich uroczystości strony miejskie zamieszczają:
http://www.leczna.umig.gov.pl/pl/aktual ... t1454.html
http://www.um.lublin.pl/um/index.php?t=200&id=53739
http://www.tychy.pl/News/exeConcrete/?mid=2&id=7812
W Tarnowie, mniejszości religijne są na tyle małe, że po prostu o nich nie słychać. Ciężko by było aby np urząd miasta w ramach "równouprawnienia" zamieszczał relacje z mszy w parafii ewangelicko-metodystycznej w której uczestniczyło zapewne kilkanaście osób. Jeżeli były by jakieś większe obchody to informacja pewnie by się znalazła, tak jak informowano o uroczystościach żydowskich.
Jakoś nie widzę tu uprzywilejowania jednej religii oraz łamania czyjejkolwiek wolności.
dafi Twoje urojenia są coraz śmieszniejsze, zachowujesz się jak nie przymierzając Jarosław Kaczyński.
Skoro w mieście KK ma olbrzymie wpływy i spory majątek, a na stronie miasta umieszczane są także relacje z otwarcia/wydarzeń w galerii handlowej/dużego zakładu pracy czy koncertu, to czemu nie może umieszczać zdjęć z uroczystej mszy - wszak to jedna z odmian kultury, która jest udziałem ZNACZNEJ części mieszkańców.
Czy Ci się to podoba czy nie wydarzenia z kościoła będą się pojawiać w mediach tarnowskich, w tym także na stronie internetowej.
Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania należałoby zakazać uczestniczenia w obrzędach religijnych wszystkim osobom sprawującym funkcje publiczne bo urażony może się poczuć jakiś postronny ateista, a skoro tak to odsyłam do
art 53. Konstytucji, punkt 6.
Powodzenia życzę w tropieniu przejawów niedozwolonego wpływu Katolików, Mormonów, Żydów, Prawosławnych i innych na Twój "neutralny" światopogląd
Skoro w mieście KK ma olbrzymie wpływy i spory majątek, a na stronie miasta umieszczane są także relacje z otwarcia/wydarzeń w galerii handlowej/dużego zakładu pracy czy koncertu, to czemu nie może umieszczać zdjęć z uroczystej mszy - wszak to jedna z odmian kultury, która jest udziałem ZNACZNEJ części mieszkańców.
Czy Ci się to podoba czy nie wydarzenia z kościoła będą się pojawiać w mediach tarnowskich, w tym także na stronie internetowej.
Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania należałoby zakazać uczestniczenia w obrzędach religijnych wszystkim osobom sprawującym funkcje publiczne bo urażony może się poczuć jakiś postronny ateista, a skoro tak to odsyłam do
art 53. Konstytucji, punkt 6.
Członkowie Kościoła Katolickiego mają prawo do rzetelnej informacji na temat życia wspólnoty w ramach organizmu miejskiego to też wynika z Konstytucji.Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
Powodzenia życzę w tropieniu przejawów niedozwolonego wpływu Katolików, Mormonów, Żydów, Prawosławnych i innych na Twój "neutralny" światopogląd
Tu pojechałeś po całości .dafi Twoje urojenia są coraz śmieszniejsze, zachowujesz się jak nie przymierzając Jarosław Kaczyński.
Dafi33 zapewne chciałby aby jego wystąpienia też były umieszczane na tarnowskim portalu.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.