CENZURA W TARNOWSKICH MEDIACH? LEPIEJ CZY GORZEJ?
CENZURA W TARNOWSKICH MEDIACH? LEPIEJ CZY GORZEJ?
Nie mogę wyjść z podziwu! Przeczytałem dziś tarnowskie gazety. Wczoraj o godz 15.00 uczestniczyłem jako przedstawiciel opłacających składkę zdrowotna do NFZ-tu, w zorganizowanej konferencji- Zjeździe Okręgowej Izby Lekarskiej w Tarnowie, z zaproszonymi gośćmi: Posłami, Senatorami, Władzami Miasta i Powiatu oraz urzędnikami NFZ z Krakowa, na tema fatalnych rozstrzygnięć kontrakowania "specjalistyki medycznej", "opieki całodobowej" oraz (to sprawa Wojewody Kracika) odebraniu tarnowskiemu pogotowiu 2 karetek "S" (dawniej erek "R").
Dopisali także prawie wszyscy przedstawiciele mediów z Tarnowa.
Sala lustrzana pełna, fachowo przygotowane dezyderaty programowe, dyskusja zażarta i merytoryczna. Przegłosowane wnioski.
No i jak drodzy Państwo myślicie? Dziś w tarnowskich gazetach "mniej niż zero". Temat bodajże najważniejszy dla nas pacjentów (w tym także dla państwa dziennikarzy), czyli organizacja opieki zdrowotnej w Tarnowie i Powiecie, nie istnieje!
Trochę napisał Paweł Chwał w Krakowskiej ale albo zmył się wcześniej z obrad, albo nie zrozumiał bo treści były zbyt skomplikowane, albo zadziałała CENZURA.
Dostrzegł on tylko, że poruszano temat odebrania Tarnowowi karetki!
...A CO Z RESZTĄ NIEWŁAŚCIWIE ZAŁATWIONYCH PRZEZ NFZ SPRAW DOTYCZĄCYCH OGRANICZENIA SPECJALISTYKI, STOMATOLOGII, CO Z OPIEKĄ ŚWIĄTECZNĄ I NOCNĄ CENZURA
Czy wszystko teraz ma być dobrze jak każe nam miłościwie nam panujący Minister z PO Czy sprawy pacjentów mediów nie obchodzą
Co wreszcie z naszym niezbywalnym prawem "wyboru lekarza i miejsca gdzie chcemy się leczyć". JAKO OPŁACAJĄCY SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ, NIE CHCĘ ABY TEN WYBÓR DOKONYWAŁ ZA MNIE URZĘDNIK (LUB PODOBNO- KOMPUTER) z NFZ w KRAKOWIE
Głupio także, że sami opłacający składkę PŁACĄ I MILCZĄ
DOBREGO ZDROWIA ŻYCZĘ
Dopisali także prawie wszyscy przedstawiciele mediów z Tarnowa.
Sala lustrzana pełna, fachowo przygotowane dezyderaty programowe, dyskusja zażarta i merytoryczna. Przegłosowane wnioski.
No i jak drodzy Państwo myślicie? Dziś w tarnowskich gazetach "mniej niż zero". Temat bodajże najważniejszy dla nas pacjentów (w tym także dla państwa dziennikarzy), czyli organizacja opieki zdrowotnej w Tarnowie i Powiecie, nie istnieje!
Trochę napisał Paweł Chwał w Krakowskiej ale albo zmył się wcześniej z obrad, albo nie zrozumiał bo treści były zbyt skomplikowane, albo zadziałała CENZURA.
Dostrzegł on tylko, że poruszano temat odebrania Tarnowowi karetki!
...A CO Z RESZTĄ NIEWŁAŚCIWIE ZAŁATWIONYCH PRZEZ NFZ SPRAW DOTYCZĄCYCH OGRANICZENIA SPECJALISTYKI, STOMATOLOGII, CO Z OPIEKĄ ŚWIĄTECZNĄ I NOCNĄ CENZURA
Czy wszystko teraz ma być dobrze jak każe nam miłościwie nam panujący Minister z PO Czy sprawy pacjentów mediów nie obchodzą
Co wreszcie z naszym niezbywalnym prawem "wyboru lekarza i miejsca gdzie chcemy się leczyć". JAKO OPŁACAJĄCY SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ, NIE CHCĘ ABY TEN WYBÓR DOKONYWAŁ ZA MNIE URZĘDNIK (LUB PODOBNO- KOMPUTER) z NFZ w KRAKOWIE
Głupio także, że sami opłacający składkę PŁACĄ I MILCZĄ
DOBREGO ZDROWIA ŻYCZĘ
Bubula
Odczekaliśmy kilka dni. Nikt nie pochylił się nad sytuacją pacjenta. Nie było także rzetelnej informacji o Debacie z dnia 9 marca. Za to okazało się, że Pani Augustyn załatwiła dodatkową karetkę dla Tarnowa- a to NIEPRAWDA . Wiele osób, urzędów i instytucji podjęło się akcji przeciwko planom Wojewody, które zakładały zmniejszenie ilości zespołów medycznych w Tarnowie. Ponadto, plan ten od samego początku zakładał ( plan wyświetlony jest od dawna na stronach Urzędu Wojewódzkiego- mapka) 2,5 karetki typu "P" i 1 typu "S". Więc, żaden SUKCES Pani Augustyn, dawno to już zostało postanowione . A media . Propagandę sukcesu mamy już za sobąGoscinny pisze:Poczekaj kilka dni zanim napiszesz o cenzurze.
O "specjalistyce", jej rozmieszczeniu i dostępności, dalej w gazetach cicho, o pomocy nocnej i świątecznej także "sza". NFZ - to wspaniała instytucja . Ma być dobrze , TAK KAŻE WIELKI BRAT (czyt. PO)
Kobietom w ciąży, polecam Rzepiennik, rodzącym Roztokę, babciom z Radłowa- w niedzielę wieczorem- przychodnię na 25-leciu, chorym laryngologicznie-Tuchów a problemy z zębami- Gabinety prywatne... i może właśnie o to chodzi, specjalistom od prywatyzacji
Wyborca
Wyborca, to było pytanie retoryczne - karetka pogotowia ratunkowego ma za zadanie bezpiecznie dowieźć do szpitalnego oddziału ratunkowego pacjenta - w normalnych krajach żadnego miasta nie stać na to, żeby w karetce jeździł lekarz - tak samo przydatny jak ratownik medyczny. Lekarz ma czekać na pacjenta na oddziale, gdzie ma do dyspozycji sprzęt mogący uratować życie. Wyszkolenie ratownika trwa 2 lata, lekarza (wliczając kosztowne specjalizacje) - ok 10-12.
To ni mój wymysł, takie są realia na 'zgniłym zachodzie'. To, że dawniej lekarze dorabiali do głodowych pensji jeżdżąc w pogotowiu nie znaczy, że teraz też powinni to robić.
To ni mój wymysł, takie są realia na 'zgniłym zachodzie'. To, że dawniej lekarze dorabiali do głodowych pensji jeżdżąc w pogotowiu nie znaczy, że teraz też powinni to robić.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Archont
Owszem, system 'load and go' jest fajny - pod warunkiem, ze dysponuje sie wystarczajaca liczba szpitali z oddzialami ratunkowymi, ktore przyjma WSZYSTKICH dowiezionych.
Karetka z ratownikami tak wlasnie robi; zaladuje pacjenta i na SOR. Karetka z lekarzem - niekoniecznie; lekarz moze podjac decyzje, ze nie ma takiej potrzeby.
Kazdy by chcial do szpitala, kazdy by chcial zostac jak najszybciej zdiagnozowany.
Tylko nie ma juz za bardzo gdzie.
Karetka z ratownikami tak wlasnie robi; zaladuje pacjenta i na SOR. Karetka z lekarzem - niekoniecznie; lekarz moze podjac decyzje, ze nie ma takiej potrzeby.
Kazdy by chcial do szpitala, kazdy by chcial zostac jak najszybciej zdiagnozowany.
Tylko nie ma juz za bardzo gdzie.
-
- Proedroj
sainte_nitouche, tylko, że to co jest teraz to porażka, zdarza się, że zamiast dowieźć na izbę przyjęć i tam przeprowadzić diagnozę, karetka jeździ po dwa razy do tego samego pacjenta i właśnie po powtórnym przyjeździe zabiera go na izbę.
Jestem za tym żeby karetki były w systemie "load and go" (jak napisałaś) a dobrze zorganizowana izba przyjęć zajmie się resztą, teraz to taka lipa, że aż żal patrzeć.
Jestem za tym żeby karetki były w systemie "load and go" (jak napisałaś) a dobrze zorganizowana izba przyjęć zajmie się resztą, teraz to taka lipa, że aż żal patrzeć.
-
- Archont
jasne.. - a tak weźmie każdego od razu i odwiezie do szpitala...Tomasz Drwal pisze:karetka jeździ po dwa razy do tego samego pacjenta i właśnie po powtórnym przyjeździe zabiera go na izbę.
to idzmy na całość - nie łatwiej i szybciej taksówką albo samemu...??
wiekszosc pacjentów przeciez jest stabilna i nie potrzebuje nikogo zeby dojechac do szpitala...
rozwiązac pogotowie - niech kazdy sam jedzie od razu do szpitala... po co to komu..?
-
- Rhetor
Chirurg okulista o specjalizacji stomatolog, a najlepiej Pan Ździch Hydraulik
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD