No w końcu jakiś pomysł co ma ręce i nogi, czyli płacenie SMS'em za parkowanie.
Więcej na intermaks.pl: http://www.intermaks.pl/index.html?grp= ... 8&strona=0
Opłaty zapewne pójdą w górę - nie słyszałem o SMS-ach za 0,85 zł, więc pewnie będzie 1,22 zł opłaty minimalnej, ale przynajmniej nie trzeba będzie biegać i szukać w ciągu sekund punktu gdzie sprzedają karty, potem wyrywać dziurki itd. Ale za wygodę się płaci.
Wolę to, niż "fontanny zimowe", które mają cieszyć JEGO oczy.
Parkujesz? SMS-ujesz
-
- Rhetor
Z tego co się orientuję, to wysyłasz SMS'a z numerem tablicy. Dostajesz potwierdzenie, że opłaciłeś o godz np. 12:16 postój za godzinę - to ważna w razie jakby parkingowy coś źle odczytał, albo system zgłupiał.
Gość, który sprawdza opłaty ma terminal - i tutaj są dwie metody. Pierwsza, że terminal otrzymuje na bieżąco informacje o samochodach za które opłacono postój - tablica, czas opłaty, albo musi za każdym razem wklepywać numer tablicy i czekać na odpowiedź systemu.
tyle w skrócie.
Przypomniało mi się: są systemy bardziej zaawansowane. W Czechach chyba taki zainstalowali w którymś mieście. Parkingowy ma zamocowaną kamerę, która odczytuje numery z tablic, a system w razie parkowania bez opłaty, automatycznie drukuje mandat
Gość, który sprawdza opłaty ma terminal - i tutaj są dwie metody. Pierwsza, że terminal otrzymuje na bieżąco informacje o samochodach za które opłacono postój - tablica, czas opłaty, albo musi za każdym razem wklepywać numer tablicy i czekać na odpowiedź systemu.
tyle w skrócie.
Przypomniało mi się: są systemy bardziej zaawansowane. W Czechach chyba taki zainstalowali w którymś mieście. Parkingowy ma zamocowaną kamerę, która odczytuje numery z tablic, a system w razie parkowania bez opłaty, automatycznie drukuje mandat