Ruszyło głosowanie na projekty do budżetu obywatelskiego na rok 2025! Mieszkańcy mogą zadecydować, na co zostanie przeznaczonych prawie 5 milionów złotych.
Online można oddać głos pod adresem bo.tarnow.pl zarówno za pomocą swojego numeru PESEL, jak i numeru i hasła do Tarnowskiej Karty Miejskiej Premium.
Można wybrać max. dwa projekty.
Lista projektów:
1. Zakup dostępu do e-booków oraz zakup nowości wydawniczych dla MBP w Tarnowie.
2. Gambit Królowej na Marcince – reaktywacja szachownicy u podnóża Góry św. Marcina.
3. Balon dla Tarnowa.
4. Prowadzenie Międzyosiedlowego Centrum Aktywności Senioralnej.
5. Remont ul. Mieszka I.
6. Remont ul. Piłsudskiego na wysokości Ogrodu Działkowego „Leliwa”.
7. Senior on-line z „Piętnastką”.
8. Modernizacja terenu rekreacyjnego i utworzenie naukowego placu zabaw na terenie ogrodu Przedszkola nr 8 „Pod Stokrotką”.
9. Ścieżka Pieszo-Rowerowa „Wokół Lotniska”.
10. Bike Park Marcinka 3.
11. Remonty Strusińskie.
12. Modernizacja Tarnowskiego Skateparku.
13. Przeciwdziałanie bezdomności zwierzą w Mieście - etap II.
14. Nurkowanie dla każdego.
15. Remont i modernizacja placu zabaw oraz boiska do koszykówki i piłki siatkowej przy Szkole Podstawowej nr 10.
16. Modernizacja wielofunkcyjnego boiska sportowego przy Społecznej Szkole Podstawowej nr 1.
17. Każde dziecko zasługuje na uśmiech – zbudujmy plac zabaw dla dzieci z niepełnosprawnością.
18. Budowa placu historyczno-rekreacyjnego przy Szkole Podstawowej nr 9.
19. Spotkania/zajęcia/warsztaty dla kobiet w wieku 30-55.
20. Plac zabaw – Marcinka etap II.
21. Zakup mobilnej platformy z tablica LED wraz z modernizacją nagłośnienia Stadionu Miejskiego.
22. Rozbudowa strefy rekreacyjnej i zielonej Parku Westerplatte.
23. Modernizacja placu zabaw przy SP nr 18 w Tarnowie.
24. Siłownia zewnętrzna.
25. Klub Zdrowej Mamy i dziecka 2025-2026.
26. Graj i trenuj koszykówkę.
27. Aplikacja rozszerzonej rzeczywistości: Zamek na Górze św. Marcina w Tarnowie.
28. Wykonanie elementów małej architektury, placu zabaw oraz nawierzchni alejek wokół fontanny w Parku Sanguszków.
29. Wykonanie 50 szt. Mobilnych donic z drzewami do ustawienia na różne okoliczności.
30. Wakacje z maszkaronami.
31. Zabudowa rowu odwadniającego oraz wykonanie chodnika i ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Nowodąbrowskiej od ul. Spokojnej w kierunku północnym etap I.
32. Zielone płuca Tarnowa.
33. Razem przez trudności-Otwarcie Punktu Wsparcia Psychologicznego dla dzieci i dorosłych.
Głosowanie do Budżetu Obywatelskiego 2025
Re: Głosowanie do Budżetu Obywatelskiego 2025
19. - sprzeczne z prawem (dyskryminacja ze względu na płeć)
ps: gdzie są opisy projektów? Bo nazwy to mało trochę.
ps: gdzie są opisy projektów? Bo nazwy to mało trochę.
Na stronie głosowania online są opisy z kwotami jak kliknie się w dany punkt.
Ja osobiście już zagłosowałem. Mam nadzieję że wygrają same ogólnodostępne. Jak nie to w następne głosowanie daje projekt remontu mojej ulicy i będę chodził po wszystkich sąsiadach by podpisali się pod moim projektem.
Ja osobiście już zagłosowałem. Mam nadzieję że wygrają same ogólnodostępne. Jak nie to w następne głosowanie daje projekt remontu mojej ulicy i będę chodził po wszystkich sąsiadach by podpisali się pod moim projektem.
Dzięki. Nie wpadłbym na to, że opis jest dopiero jak się głosuje.
No to piszę do UM o dokładny opis projektu numer 19. Jeśli to jest projekt dyskryminujący, to puszczam machinę dalej, niech się zatwierdzający tłumaczą.
No to piszę do UM o dokładny opis projektu numer 19. Jeśli to jest projekt dyskryminujący, to puszczam machinę dalej, niech się zatwierdzający tłumaczą.
Gdyby ktoś szukał informacji o projekcie nr 13 - Przeciwdziałanie bezdomności zwierzą w Mieście - etap II., zapodaję info:
Projekt zakłada:
1. Darmowe chipowanie psów/kotów oraz prowadzenie bazy danych zwierząt
2. Dofinansowanie do sterylizacji psów i kotów.
Kalkulacja kosztów:
Chipowanie i rejestracja 1000 szt. x 100 zł = 100 000 zł
Rejestracja zachipowanych wcześniej zwierząt 1000 szt. x 50 zł =50 000 zł
Dofinansowanie sterylizacji kotów 1000 szt. x 150 zł =150 000 zł
Dofinansowanie sterylizacji psów 500 szt x 300 zł = 150 000 zł
Akcja promocyjna projektu (plakaty, ulotki, spoty w lokalnym radiu) – 20 000 zł
W bieżącym roku wykastrowanych zostało ponad 100 kotów bezdomnych z terenu Tarnowa (mam dane tylko z OTOZ Animals, a w akcji brały udział też inne organizacje. Jak będzie potrzeba, wyciągnę dane z UM, choć projekt jeszcze trwa). Były to koty m.in. z działek nad Wątokiem, ul. Klikowskiej, Pszennej, Sokoła, Krogulskiego, Orkana. Mamy już wpisane kolejne stada kotów z Tarnowa, które już wymagają kastracji, aby nie dochodziło do niekontrolowanego rozmnażania się zwierząt.
Gdyby ktoś chciał poznać szczegóły, zapraszam na priv.
Projekt zakłada:
1. Darmowe chipowanie psów/kotów oraz prowadzenie bazy danych zwierząt
2. Dofinansowanie do sterylizacji psów i kotów.
Kalkulacja kosztów:
Chipowanie i rejestracja 1000 szt. x 100 zł = 100 000 zł
Rejestracja zachipowanych wcześniej zwierząt 1000 szt. x 50 zł =50 000 zł
Dofinansowanie sterylizacji kotów 1000 szt. x 150 zł =150 000 zł
Dofinansowanie sterylizacji psów 500 szt x 300 zł = 150 000 zł
Akcja promocyjna projektu (plakaty, ulotki, spoty w lokalnym radiu) – 20 000 zł
W bieżącym roku wykastrowanych zostało ponad 100 kotów bezdomnych z terenu Tarnowa (mam dane tylko z OTOZ Animals, a w akcji brały udział też inne organizacje. Jak będzie potrzeba, wyciągnę dane z UM, choć projekt jeszcze trwa). Były to koty m.in. z działek nad Wątokiem, ul. Klikowskiej, Pszennej, Sokoła, Krogulskiego, Orkana. Mamy już wpisane kolejne stada kotów z Tarnowa, które już wymagają kastracji, aby nie dochodziło do niekontrolowanego rozmnażania się zwierząt.
Gdyby ktoś chciał poznać szczegóły, zapraszam na priv.
@figa
Pomysł fajny i potrzebny sam na niego głosowałem. Tylko co z tego, skoro w zeszłym roku sterylizacje ruszyły gdzieś w okolicach sierpnia, gdy koty już dawno miały młode. Tu pretensje oczywiście do miasta a nie do pomysłodawców projektu.
Pomysł fajny i potrzebny sam na niego głosowałem. Tylko co z tego, skoro w zeszłym roku sterylizacje ruszyły gdzieś w okolicach sierpnia, gdy koty już dawno miały młode. Tu pretensje oczywiście do miasta a nie do pomysłodawców projektu.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Bo przy takich kwotach niestety weszły przetargi i milion procedur. Tego nie przeskoczymy, bo to nie 20 000 jak dotychczas było na kastracje, a o wiele więcej. Ja wierzę, że i tak mocno ograniczymy bezdomność, zwłaszcza kotów, choć aby ją wyeliminować, trzeba kastrować stada na poziomie 70%, co przy dzikusach jest trudne. Te dziady są cwane i wcale nie chcą dac się złapać
-
- Rhetor
Ja z kolei serdecznie proszę o 33. Coś takiego jak opieka zdrowia psychicznego w naszym mieście po prostu nie istnieje, każdy kto ma dziecko z problemami wie, że tu jest po prostu biała plama na mapie.
Patrzę na to pod kątem dzieci, nie dorosłych, którzy też są opisani.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
I właśnie na to zagłosowałem.LordRuthwen pisze:Ja z kolei serdecznie proszę o 33. Coś takiego jak opieka zdrowia psychicznego w naszym mieście po prostu nie istnieje, każdy kto ma dziecko z problemami wie, że tu jest po prostu biała plama na mapie.