Prezydent Kwaśny zabrał głos w tej sprawie.
https://rdn.pl/302788/palac-mlodziezy-d ... ta-miasta/
Pałac młodzieży w Tarnowie
-
- Archont
Re: Pałac młodzieży w Tarnowie
Czy to nie wygląda bardziej na to, że to pracownicy Pałacu boją się o swoją przyszłość i zarobki? Przynajmniej to chce "przekazać" Prezydent.
Ale przecież nawet w prywatnych szkołach nauczyciele nie pracują przy tablicy po 40 godzin tygodniowo i wszędzie mają jakiś tam margines na czynności administracyjne związane z wykonywaną pracą. Tutaj dochodzi jeszcze jedno ograniczenie w postaci godzin w których odbywają się zajęcia. Bo one przecież są głównie poza czasem w którym dzieci i młodzież są na normalnych lekcjach w szkole. Więc nawet jakby się dało to ciężko będzie wpakować jakiemuś 40 godzin na tydzień bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić aby zajęcia kończyły się o 22-23. Natomiast taka zmiana z pewnością dała by miastu większą elastyczność w dostosowywaniu zatrudnienia co mogłoby oznaczać też ciekawszą ofertę. A to już faktycznie może nie do końca pasować zatrudnionym tam osobom bo np oznaczałoby mniejsze zarobki w okresie wakacyjnym. I o to może się właśnie rozchodzić. Dla samej oferty Pałacu Młodzieży niekoniecznie musi być to złe rozwiązanie.baru pisze: ↑19-11-2024, 14:16Licząc średnio pensum 20 h tygodniowo, różnica musiałaby być 100% (zamiast 2 pracowników na karcie nauczyciela, można mieć jednego na 40h etat). Poza tym trzeba sobie szczerze powiedzieć, że tarnowski rynek pracy nie jest jakość szczególnie łatwy dla pracownika, więc nauczyciele nie mają takiego wyboru jak w dużych miastach, gdzie jest pełno korporacji i nauczyciel się przekwalifikuje przez co pula nauczycieli się zmniejsza (choć i te czasy pewnie powoli mijają). Wtedy zgodnie z prawem popytu i podaży wycena pracy nauczyciela na rynku rośnie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
Autor tematu - Rhetor
@defekator obecnie zajęcia są conajmniej do 20, bo o tej porze odbieram młodą. Chodząc na rysunek do Jacka Kucaby za szkolnych lat opuszczałem PM w okolicach godziny 21:30 czy nawet później.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Mam kolegę, którego szwagier pracuje w pałacu ( no wiem jak to brzmi , no i ten szwagier mówi że nauczycieli zostali poinformowani zeby szukali pracy on nowego roku.
Wydaje sie, że przede wszystkim chodzi zmiane charakteru placówki i kartę nauczyciela.
Wydaje sie, że przede wszystkim chodzi zmiane charakteru placówki i kartę nauczyciela.