Rada Miejska 2024-2029

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Re: Rada Miejska 2024-2029

Post autor: rzuf »

farciarzgilmore pisze:
13-09-2024, 07:53
Słuchałem wczoraj jednej z wypowiedzi Żaka (po raz pierwszy zresztą) i co on tam robi to ja nie wiem. Najważniejszy problem dla niego to brak tabliczek w autobusach, o tym żeby ludzie byli uprzejmi i ustępowali miejsca siedzące potrzebującym. Nigdy nie oglądałem posiedzeń rady, ale jak to są nasi przedstawiciele to ...
No właśnie miałem podobne przemyślenia ostatnio gdy słuchałem jego bełkotu. Czym się kierowali wyborcy, nie wiem, ale mam wrażenie że to znajomi z kolejek w których stał "Stacz kolejkowy" ;) W pisie się odnajdzie.
Aaa jeszcze to: https://youtu.be/Xsd0oXPfT5s :-/

Tarnów zasługuje na lepszych radnych.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

rzuf pisze:
13-09-2024, 14:04
Czym się kierowali wyborcy, nie wiem,.
To ja się przyznam, że w głupocie swojej głosowałem na tego pana w poprzednich wyborach (w ostatnich nie powtórzyłem już tego błędu) zakładając, że jako osoba częściowo wykluczona społecznie zwróci uwagę na kwestie, które być może nie są priorytetem dla innych radnych. Że zajmie się problemami, których niedawno sam doświadczał. Jak bardzo się myliłem przekonałem się bardzo szybko gdy pan Ż. aktywnie poparł pomysł aby odebrać bezrobotnym prawo do nieodpłatnych przejazdów komunikacją miejską. No cóż, powrót pana Ż. do rady był dla mnie dużym rozczarowaniem.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Ja wysłuchałem kawałka "debaty" czy też "dyskusji" właśnie o tych podatkach lokalnych. Witki opadają. Przecież tam co drugi nie ma pojęcia o czym jest dyskusja, bełkoczą coś bez sensu, nie na temat itd.
A potem głosują, też chyba nie za bardzo wiedząc nad czym.

Beny
Archont

Post autor: Beny »

LordRuthwen pisze:
13-09-2024, 13:01
Szczerze mówiąc nie rozumiem niektórych, tak apropos tego fragmentu:
wszystko pięknie ładnie kobieta idzie do pracy dostaje na żłobek, opiekunkę, lub babcie 1500 zl i to było jasne i to byl fajny program
Dwa razy żona wróciła do pracy po minimalnym, wymaganym przez ustawę, okresie przebywania na macierzyńskim i dwa razy wchodzę ja, cały na biało siedząc na tacierzyńskim zamiast niej - kasa się zgadza, zaległości w filmach. grach, remontach nadrobione, a maluch w tym okresie potrzeby ma następujące - ma być ciepło, sucho i brzuszek być pełny a jak akurat nie śpi, to byłoby miło żeby rodzic był obok. Ja tam sobie ten czas chwalę, a teraz mam dzieciaki zżyte z tatą bardzo, czasem nawet za bardzo biorąc pod uwagę tą najmłodszą. Uważam, że rola ojca w tym kraju w kwestii wszelkich programów czy możliwości jest całkowicie marginalizowana.
Tych programów z cyklu aktywny rodzic jest 3, o tu: https://www.gov.pl/web/rodzina/aktywny-rodzic
Wracajac krotko do tematu zeby bylo jasne ja niczego nie wymagam tylko denerwuje mnie chwalenie sie czyms co nie pomoga albo pomaga mniej niz pomagalo, w moim przypadku gdzie mam trojke dzieci w wieku przedszkolnym i żłobkowym nie zyskam na tym programie nic, żona wracała trzy razy do pracy i jakos tez sobie radzimy bez dodatkowych programów.
defekator pisze:
13-09-2024, 13:13
@Beny
Nie do końca rozumiem co Ci nie pasuje. Przecież babciowe dokładnie tak działa. Dostajesz 1500 złotych za powrót do pracy i możesz je wydać na co chcesz. Twoja sprawa czy to będzie opiekunka, żłobek czy dasz je babci. Jak żłobek Cię kosztuje 400 złotych to jesteś 1100 do przodu.
No wlasnie w tym problem ze chyba nie bardzo:) wedlug Ciebie babciowe to załóżmy jak rodzic wraca po macierzyńskim do pracy to dostajemy bez żadnych warunków na reke 1500 zl na babcie opiekunke lub zlobek???(ten przypadek powiela program aktywny w zlobku tylko jest korzystniejszy bo tak jak piszesz dostaje sie 1500 zl na reke a nie do wysokosci oplat) Ja mysle ze nikt Ci tak bez warunków nie da te 1500 zl jak dajesz dziecko do zlobka to dostaniesz tylko tyle ile placisz za zlobek a z babcia czy opiekunką kwoty musza byc jakos sformalizowane moze umowa o prace moze przynajmniej jakies oswiadczenie bo jak to zweryfikowac na co dajesz te 1500.
W moim przypadku jesli dziecko uczeszcza do zlobka to musze korzystać z "aktywni w zlobku" nikt ci na reke nie da tych 1500 zl i nie jestes do przodu 1100 wlasnie w tym haczyk tego programu , no chyba ze ja nie rozumiem.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

@Beny problem jest taki, że obecnie za żłobek płacę około 500-600 zł miesięcznie jak mała chodzi cały miesiąc. Obecnie. Prawdopodobnie w ramach właśnie tych rządowych programów, a właściwie to przez nie, od października miałoby to być 1900 zł miesięcznie.
Zasadnicza różnica.
A opiekunki na czas pójścia do pracy za 1500 zł nie znajdziesz, przecież to praca na pełny etat. Nawet, jeśli weźmiesz pod uwagę, że przy takim maluchu jest powiedzmy 3h roboty dziennie, bo dużo śpi, czy po prostu leży i się gapi, to jest to dalej czas w którym ta osoba jest w czyimś domu i odpowiada za dziecko, więc de facto jest w pracy.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

@Beny
Ok, masz rację ale tylko częściowo, jak dziecko chodzi do żłobka to faktycznie wariant 1 nie przysługuje.
https://www.zus.pl/aktywnyrodzic/swiadc ... ce-w-pracy

Ale wg ZUS jedynymi kryterium jakim należy spełnić jest aktywność zawodowa i to aby dziecko nie było zapisane do żłobka/przedszkola. Nie ma tam ani słowa o dokumentach potwierdzających jakiekolwiek wydatki, czy zawarcie umowy na opiekę. Sprawdziłem i w ustawie też nie ma wymogu formalnego udowodnienia zatrudnienia jakiegoś opiekuna czy udokumentowania wydatków, jest jedynie zapis, że w przypadku "marnotrawienia świadczenia" może ono być zamienione na bon celowy, wydawany przez MOPS. W komentarzu do ustawy jest też zapis, że jeżeli umowa o opiekę będzie sformalizowana to dodatkowo państwo pokryje koszty ZUS.

Dodatkowo (tytuł to zwykły klickbait )
https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/sw ... -dost.html
Inna wątpliwość, którą zgłaszają zainteresowane osoby dotyczy kwestii czy będzie sprawdzane ile faktycznie dni była świadczona opieka przez nianię. Czy jeśli na przykład niania zajmuje się dzieckiem tylko przez dwa tygodnie, to wtedy przysługuje połowa świadczenia – 750 zł lub 950 zł a może nic?
Zgodnie z ustawą element podpisania umowy z nianią, jej czasu i przebiegu nie będzie sprawdzany. To co będzie elementem procesu weryfikacji, to przede wszystkim aktywność zawodowa rodziców.

Następna kwestia: w jaki sposób trzeba będzie udowodnić/rozliczyć się z babciowego? Jak wykazać (i czy będzie taki obowiązek), że pieniądze zostały przekazane komuś na opiekę?
Poza spełnieniem warunku aktywności zawodowej w przypadku świadczenia aktywni rodzice w pracy, nie będzie konieczności udowadniania rozliczenia środków lub składania umowy zawieranej z nianią lub innym opiekunem dziecka.

[/b]
Jeżeli urzędnicy radośnie nie zinterpretują tej ustawy po swojemu to jeżeli pracujesz i nie wysyłasz dzieciaka do żłobka masz 1500 złotych. Co jest trochę nieprzemyślane bo w wielu sytuacjach faktycznie będzie się opłacało wypisać dzieciaka ze żłobka, zostawić go na głowie babci i brać przez 2 lata 1500 złotych na miesiąc, zwłaszcza, że w przypadku gdy będzie to jakaś umowa formalna z babcią to jeszcze coś jej tam skapnie dodatkowo do emerytury. A nie o to chyba chodziło.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

green123
Thesmothetai

Post autor: green123 »

Do końca nie byłem pewny w jakim temacie wstawić post, ale niech będzie Rada Miasta. Dotyczy Tarnowskich polityków byłych rajców miejskich.

Po wyborach w 2023 w sejmie powstał zespół na rzecz Rozwoju Tarnowa i Aglomeracji Tarnowskiej. Oczywiście od razu poszły zdjęcia, jak to posłowie PO i Trzeciej Drogi będą działać na rzecz wspierania miasta. Okazało się, że według sejmu nie spotkali się jeszcze ani razu na posiedzeniu.
https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/agen ... &Zesp=1001
Co to oznacza?

Beny
Archont

defekator pisze:
16-09-2024, 09:24
@Beny
Ok, masz rację ale tylko częściowo, jak dziecko chodzi do żłobka to faktycznie wariant 1 nie przysługuje.
https://www.zus.pl/aktywnyrodzic/swiadc ... ce-w-pracy
No i to zamyka sprawe powoduje ze świadczenie dla mnie jest bezużyteczne , u mnie zostaje tylko opcja zlobka, a ten mam finansowany z RKO.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

@green123 że biorą kasę za bycie w komisji?

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

To nie jest komisja tylko zespół parlamentarny - za to poseł nie ma dodatkowego wynagrodzenia.
A ja do pytania dlaczego zespół jeszcze nie zdążył się zebrać zadał bym również takie gdzie jest pozostałych 5 posłów wybranych z naszego regionu? Czyżby nawet nie mieli zamiaru udawać, że pamiętają skąd zostali wybrani?

Tu natomiast adresy tych co należą:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Można osobiście dopytać jak tam idzie praca w zespole. Choć na odpowiedź pewnie nie ma co liczyć

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Beny pisze:
16-09-2024, 10:08
No i to zamyka sprawe powoduje ze świadczenie dla mnie jest bezużyteczne , u mnie zostaje tylko opcja zlobka, a ten mam finansowany z RKO.
No to też dostaniesz 1500 złotych. :)

http://tarnow.net.pl/articles/s/i/48704 ... 00-z%C5%82

"Za przyjęciem uchwały głosowało 20 radnych, jeden wstrzymał się od głosu (Józef Gancarz), a dwóch było nieobecnych (Zbigniew Kajpus, Sebastian Stepek)."

green123
Thesmothetai

Post autor: green123 »

Niech mi ktoś wytłumaczy jedną rzecz. Rozumiem argumenty Pana Marka o tym, że podniesiono podatki itp, ale czy przypadkiem on nie głosował w 2018 i 2019 za zwiększeniem podatków w mieście? https://tarnow.esesja.pl/glosowanie/103 ... DexC0MctOw
Jak nazwać teraz krytykowanie ludzi, ktorzy głosowali tak samo jak on tylko parę lat później?

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Ja bym ich nazwał hipokrytami, ale w tym wypadku to po prostu klasyczny Marek Ciesielczyk. Jak startował do rady z list z Kubą Kwaśnym to on był jego "przyjacielem". Nie dostał się do Rady, Pani Mękal nie zrzekła się mandatu to bidulek musi sobie znaleźć zajęcie. A najlepiej mu wychodzi protestowanie przeciw aktualnej władzy. Chłop musi mieć naprawdę bardzo dużo czasu ponieważ wszystkie posty z portali tarnowskich są zarypane jego nawoływaniem do protestów, wyjazdów na Warszawę itp. rzeczy. Wszędzie widzę jego i takiego Pana, taksówkarza spod dworca, który pisze zawsze wielkimi literami jak to on w kwietniu zrobi referendum i wszystkich pogoni.

Beny
Archont

defekator pisze:
16-09-2024, 16:28
Beny pisze:
16-09-2024, 10:08
No to też dostaniesz 1500 złotych. :)

http://tarnow.net.pl/articles/s/i/48704 ... 00-z%C5%82

"Za przyjęciem uchwały głosowało 20 radnych, jeden wstrzymał się od głosu (Józef Gancarz), a dwóch było nieobecnych (Zbigniew Kajpus, Sebastian Stepek)."
Na naszych radnych zawsze mozna liczyc:)):)wykorzystają dotacje do maksimum:) Tylko dlaczego rzad nam wmawia ze to dotacja dla rodzica?? to dotacja dla zlobka albo dla miasta. Dla rodzica jak sami mowia jest status quo. Troche kombinatorstwa tu widze.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Znaczy wiesz z punktu widzenia samorządu to ma sens. Bo rodzic za żłobek płacił 400 złotych a samorząd do tego dopłacał 1500 złotych jeżeli wyliczenia podane przez radnych są poprawne. A tak rodzic dalej nic nie płaci, bo dofinansowane mają być też posiłki a samorząd ma oszczędności w budżecie. Ale fakt - jak babciowe jeszcze działa tak jak powinno, to chyba nie o to miało chodzić w drugiej części tego programu.

ODPOWIEDZ