Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)
Re: Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)
Egzamin-egzaminem (jak widać pisowski poradził sobie najlepiej- oj ironio) Ale już samo dostanie się to w pierwszej kolejności- po rodzinie dziedzcznie jak w nieboszczce austro-węgierskiej.
@mietek Tak jak pisałem wcześniej - dostanie się na speckę jest kolejkowane ilością punktów na LDEPie. A to, że jest dalej mało miejsc, to już zaszłości z lat poprzednich - bo jest coraz mniej specjalistów (naturalna śmierć, emerytura) którzy mogli by wyszkolić swoich następców.
Modne są teraz "curriculum", czyli takie pseudo-specjalizacje, robione i w Polsce, ale też w Niemczech czy Włoszech - mniej więcej jak zaoczne studia, czyli dwa lata, raz w miesiącu parodniowy zjazd, trochę to kosztuje, ale też i wiedzę masz podaną na talerzu, i ile chcesz.
"Dziedziczenie", jeżeli już, to mogło by mieć miejsce już na oddziałach szpitalnych, ale z tego co wiem, to teraz szpitale się biją o specjalistów.
I jeszcze jedno - skoro tak ochoczo snujesz te swoje teorie spiskowe, to może jakaś garść dowodów na to? Bo na razie to tylko takie pisanie żeby pisać.
Modne są teraz "curriculum", czyli takie pseudo-specjalizacje, robione i w Polsce, ale też w Niemczech czy Włoszech - mniej więcej jak zaoczne studia, czyli dwa lata, raz w miesiącu parodniowy zjazd, trochę to kosztuje, ale też i wiedzę masz podaną na talerzu, i ile chcesz.
"Dziedziczenie", jeżeli już, to mogło by mieć miejsce już na oddziałach szpitalnych, ale z tego co wiem, to teraz szpitale się biją o specjalistów.
I jeszcze jedno - skoro tak ochoczo snujesz te swoje teorie spiskowe, to może jakaś garść dowodów na to? Bo na razie to tylko takie pisanie żeby pisać.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Na prawdę zdejmij ze mnie udowadnianie że w służbie zdrowia jest nepotyzm. Jest i to na większą skalę niż gdziekolwiek.
To raczej Ty się odnieś do tych wyników z Zielonej Góry bo wcześniej wypisywałeś jakieś farmazony o studiach w Kijowie.
To raczej Ty się odnieś do tych wyników z Zielonej Góry bo wcześniej wypisywałeś jakieś farmazony o studiach w Kijowie.
Ogólnie ciekawa sekwencja . Jak się okazało że rząd fajnopolski mówi że nie...to nagle - wszystko pisane na kolanie a lepiej to już zdalnie studia w Kijowie kończyć
@mietek "nie wiem, ale się wypowiem, bo ludzie tak gadają". Ok, i tak Cię nie przekonam, więc po co kruszyć kopie. Idę coś upiec na grillu.
O studiach zdalnych w Kijowie pisałem w ramach ciekawostki - bo dla mnie to nie są studia, tylko jakiś kurs felczerski. Ale jak absolwent zrobi nostryfikację, a potem zda polski LDEP, to znaczy że podstawy teoretyczne ma, i niech się kształci dalej - w końcu każdy lekarz odpowiada sam za swoją pracę.
Nigdzie nie napisałem, że jestem przeciwko wydziałowi lekarskiemu w Tarnowie. Ale baza - czyli budynki i wykładowcy - musi być, bo inaczej lipa. Lepiej wystartować za 2-3 lata, ale z solidnymi podstawami. To, co proponował poprzedni rząd, było pisane na kolanie pod dyktando suwerena - papier przyjmie wszystko, gorzej z wcieleniem tego w życie.Ogólnie ciekawa sekwencja . Jak się okazało że rząd fajnopolski mówi że nie...to nagle - wszystko pisane na kolanie a lepiej to już zdalnie studia w Kijowie kończyć
O studiach zdalnych w Kijowie pisałem w ramach ciekawostki - bo dla mnie to nie są studia, tylko jakiś kurs felczerski. Ale jak absolwent zrobi nostryfikację, a potem zda polski LDEP, to znaczy że podstawy teoretyczne ma, i niech się kształci dalej - w końcu każdy lekarz odpowiada sam za swoją pracę.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Za 2-3 lata to może być już pozamiatanie. Obecnie szkolnictwo wyższe czeka tsunami demograficzne. Bez kierunków prestiżowych takie szkoly będą zanikać...a miasto może zapomnieć o pro-rozwojowej funkcji miasta akademickiego.
Zresztą już dzisiaj 80 tys Nowy Sącz ma ok 15 000 studentów (ponad 11 tys WSB-NLU oraz ok 4 tys ANS) i dalsze konkretne plany rozwoju kierunków i bazy. Zachowując proporcję to tak jakby w Tarnowie juz dzisiaj studiowało ok 20 000 studentow!
Zresztą już dzisiaj 80 tys Nowy Sącz ma ok 15 000 studentów (ponad 11 tys WSB-NLU oraz ok 4 tys ANS) i dalsze konkretne plany rozwoju kierunków i bazy. Zachowując proporcję to tak jakby w Tarnowie juz dzisiaj studiowało ok 20 000 studentow!
https://tarnow.naszemiasto.pl/tarnow-ar ... ydL2Jo-A7U
No i w końcu wywalili tego szkodnika , to chyba był najgorszy dyrektor w historii miejskiego zarządu dróg .
No i w końcu wywalili tego szkodnika , to chyba był najgorszy dyrektor w historii miejskiego zarządu dróg .
Cubaza pisze: ↑31-05-2024, 13:26Wiesz może ile trwa budowa stadionu Sandecji w Sączu? Tam wykonawca jest na placu budowy od chyba 4 lat. I dalej go nie może skończyć. To, że wybrano wykonawcę to nie znaczy, że on czekał już przy bramkach na działce żeby od razu zacząć kopać. Poza tym to, że wybudują budynek nie spowoduje, ze będzie to prosektorium z prawdziwego zdarzenia. Owszem, można zwłoki położyć na betonie, ale to nie o to chodzi.Wiesz co poszedłem tym tropem bo staram się być skrupulatny...i odkryłem bombę z jaką determinacją sądecki ANS stara się ciągnąć ten kierunek. Otóż podzielono inwestycję na 2 etapy- prosektorium będzie w zaadaptowanym i wyposażonym za 8 mln pomieszczeniu. Remont wykonuje firma Tadeusz Pióro która w rok postawiła ogromny nowy kampus dla WSB NLU- więc koniec roku to realny termin.
W drugim etapie będą budowane obiekty dydaktyczne.
No w koncu to teraz moze bedzie z gorki.baggiom pisze: ↑02-06-2024, 09:56https://tarnow.naszemiasto.pl/tarnow-ar ... ydL2Jo-A7U
Poleciał Artur Michałek, a czy ktoś wie czy poleci też Leszek Nowicki z MCM? Kiedyś prezes Tarnowskiej Agencji rozwoju regionalnego, którego spółka praktycznie przynosiła same straty. Jego sprawę badała prokuratora i cos mi się obiło o uszy, że był już jakiś wyrok. Wie, ktoś jaki był finał tej sprawy? Czy jeżeli Leszek Nowicki zostałby skazany mógłby pełnić tak ważna funkcje w Mcm?
Nie wiem czy ktoś o tym napisał, ale dwie duże galę MMA odbędą się w Tarnowie. Najpierw KSW w sierpniu chyba 24 i cluut MMA w październiku. Oba wydarzenia na Arenie Jaskółka. Bardzo fajna inicjatywa i przede wszystkim promocja miasta. Niech w końcu hala zacznie zarabiać na swoje.
-
- Archont
-
- Rhetor
Dlaczego? Jedni wolą spoconych samców okładających się po mordach, inni spoconych samców biegających za nadmuchanym rybim pęcherzem a jeszcze inni siatkówkę kobiet Z gustami się nie dyskutuje.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Archont
Jestem tego samego zdania, to miasto trzeba promować jak tylko się da. Na youtube, na kanale Karol Friz Wiśniewski, jest właśnie seria odcinków pod tytułem Mafia 2. Nie wiem czy wiecie, ale cała akcja odbywa się w podtarnowskiej miejscowości i co chwilę jest poruszany temat naszego miasta przez znanych youtuberów. Nie można było togo mocniej wypromować w mediach? Inny bardzo znany youtuber nakręcił takie odcinki (Sabotażysta) w Bielsku Białej i tam miasto miało w tym swój udział i świetnie to zostało wypromowane. W końcu mamy tu zatrzymać młodych więc rzeczy na czasie powinno się promować za wszelką cenę.LordRuthwen pisze: ↑13-06-2024, 08:34Dlaczego? Jedni wolą spoconych samców okładających się po mordach, inni spoconych samców biegających za nadmuchanym rybim pęcherzem a jeszcze inni siatkówkę kobiet Z gustami się nie dyskutuje.
-
- Archont
Ale to nawet nie chodzi o MMA. Ale jest to chyba najbardziej patologiczna federacja spośród tych topowych. Do tego jest de facto drugim wcieleniem High League, która została zawieszona, gdyż…LordRuthwen pisze: ↑13-06-2024, 08:34Dlaczego? Jedni wolą spoconych samców okładających się po mordach, inni spoconych samców biegających za nadmuchanym rybim pęcherzem a jeszcze inni siatkówkę kobiet Z gustami się nie dyskutuje.
Decyzją Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 29 maja 2023 spółka została wpisana na listę podmiotów, których środki zostały zamrożone ze względu na sankcje nałożone na beneficjentów spółki, którymi są obywatele Rosji pochodzenia czeczeńskiego i którzy rzekomo mają utrzymywać relacje z Ramzanem Kadyrowem, w związku z czym organizatorzy gal ogłosili, że ich działalność „zostaje tymczasowo zawieszona”.