Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)

Wiadomości "z miasta".

aaee
Archont

Re: Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)

Post autor: aaee »

Cubaza pisze:
30-05-2024, 09:13
aaee pisze:
28-05-2024, 19:15
Jeśli ktoś przyszedł tylko posłuchać to fajnie, ale było dużo osób z dziećmi którzy byli zawiedzeni.
Hmmm czyli co? Przychodzi ktoś na impreze Juwenaliową (już sama nazwa wskazuje dla kogo to jest impreza) i oczekuje atrakcji dla dzieci? Mieli na imprezie, w której najważniejsi są studenci, zrobić piknik rodzinny?
aaee pisze:
28-05-2024, 19:15
Pamiętam juwenalia jeszcze na błękitnych, cały dzień coś się działo, radio, konkursy, kilka stoisk z piwami, kiełbaskami, bigosy itd...
Tak, były Juwenalia na Błękitnych. Za moich czasów. Sponsorował je nawet Al. Capone więc był alkohol i całe stoiska, jakieś żarcie, wtedy było dość dużo imprez i nawet Juwenalia trwały więcej niż jeden dzień.
Widocznie Ci co byli z dziećmi na to liczyli, patrząc na dawne lata kiedy może jeszcze nie mieli dzieci.

Dziwi mnie że w Tarnowie nie ma takich wielkich imprez, jak zawsze dożynki w okolicy.
Chociaż jedna impreza z pompą promująca Tarnów, a jest co promować tylko trzeba o to zadbać.

daniels90
Prytan

Post autor: daniels90 »

Jeszcze kilka lat temu takie były. Azoty Grand Festiwal, „Tarnów Polskiej Piosenki” – tygodniowy festiwal polskiej muzyki w sercu tarnowskiej starówki organizowany przez Radio RDN Małopolska wspólnie z Tarnowskim Centrum Kultury oraz Urzędem Miasta Tarnowa. A teraz na rynku nie ani jednej tego typu imprezy.

mietek
Obywatel

Post autor: mietek »

daniels90 pisze:
28-05-2024, 19:35
Akademia Tarnowska wstrzymuje się z uruchomieniem rekrutacji na medycynę. Rekrutacja miała wystartować już 1 czerwca. To efekt projektu rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia w sprawie limitów przyjęć na studia lekarskie, w których nie ma na ten moment tarnowskiej uczelni, ale także Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu oraz Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Targu, które to od roku prowadzą już takie studia.

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... -lekarski/
Nowa ekipa bierze się na poważnie za dalszą degradację byłych miast wojewódzkich . Ma być jak w Meksyku duże miasta i pueblo z wsiami gdzie kupisz mąkę,tytoń ,skrzystasz z usług kowala i weterynarza, raz do roku dożynki - i wystarczy ; )

kato
Rhetor

Post autor: kato »

A może Akademia nie spełnia warunków?
Po co mnożyć światy?
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

mietek
Obywatel

Żeby nie czekać 2 lata na okulistę i rok na kolonoskopię? Kartel trzyma się mocno. Sami swoi ;)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

mietek pisze:
31-05-2024, 06:55
Żeby nie czekać 2 lata na okulistę i rok na kolonoskopię? Kartel trzyma się mocno. Sami swoi ;)
Akurat po AM (dowolnie której) nie zostaje się okulistą czy proktologiem - do tego trzeba jeszcze dobrych kilka lat specjalizacji. A że Polska od lat '90 ma w głębokim poważaniu ustawiczne kształcenie lekarzy, to stąd się biorą problemy. Nie wiem, czy ostatnio coś się nie ruszyło, ale jeszcze parę lat temu było np 10-20 miejsc na specjalizację z okulistyki... na całą Polskę. A jeżeli chciałbyś sam zapłacić za specjalizację i staże - nie, nie można, bo to Polska organizuje, za darmo. W tej chwili dopiero wchodzimy w dziurę pokoleniową - za parę lat będziemy jeszcze głębiej w D4. Ale świeżo wykształceni lekarze medycyny nie pomogą - owszem, będzie w kim wybierać do specek, ale jak nie zwiększy się dramatycznie ilość miejsc na specjalizacje (a nie zmniejszy się, bo specjaliści, którzy mogliby kształcić młodych idą już na emeryturę) to będziemy w ten dołek wchodzić głębiej i głębiej.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Ja to widzę odrobinę inaczej. Mianowicie w Nowym Sączu na zajęcia do prosektorium mieli jeździć bodajże do Radomia. W Tarnowie nie ma prosektorium, z którego mogli by skorzystać. Uczelnia dopiero je chce budować. Więc z racjonalnego punktu widzenia decyzja jest jednak zrozumiała. Takie jest moje zdanie. Natomiast jak popatrzymy na teorie spiskowe to tak, jest to spisek nowej władzy bo PiS chciał lekarzy na każdym kroku. Coś czuję, że uczelnie medyczne, które mają już doświadczenie, mogłyby z powodzeniem przyjąć rocznie kilkadziesiąt, kilkaset osób więcej. Do czasu kiedy w innych uczelniach baza się nie poprawi.

mietek
Obywatel

Tymczasowo mógłby też korzystać Tarnów

https://nowy-sacz.eska.pl/budowa-moze-r ... -dbze.html

Zabawny jest ten syndrom wyparcia zagorzałych zwolenników nowej władzy. Miał być wydział lekarski- super! W końcu Tarnów będzie prawdziwym miastem akademickim! Uśmiechnięta Polska mówi jednak - nie nie koledzy nic z tego- zwolennicy - po co tworzyć nowe światy? Ha ha :)

Cubaza
Rhetor

Wyparcia? A w którym miejscu bronię nowej władzy? W którym miejscu napisałem, że nie powinno być wydziału lekarskiego w Tarnowie? Po prostu mówię to co myślę. A racjonalnie nie byliśmy na to gotowi. Brak kadry, brak miejsc do nauki itp. rzeczy. W podsuniętym przez Ciebie artykule mamy informację, że budowa MOŻE ruszać. Jeszcze nawet łopaty nie wbili.
A co do Akademii u nas to zabieramy się za kierunki lekarskie a dalej nie możemy kształcić innych magistrów inżynierów niż technologia Chemiczna :( Więc może małymi kroczkami, więcej magistrów, potem kierunek lekarski po zbudowaniu odpowiedniej bazy żeby studenci nie musieli jeździć po całym świecie na zajęcia, a potem mówić, że uśmiechnięta polska, wyparcie zagorzałych zwolenników itp.

mietek
Obywatel

To co piszesz jest nie logiczne. Jak można budować zaplecze bez kierunku? Na podstawie czego?

PS jeszcze wyartykuowane przez Ciebie że budowa MOŻE ruszać a jeszcze łopaty nie wbili - pisze wyraźnie że wykonawca wybrany i wchodzi na budowę- oddanie do użytku w tym roku- a więc studenci z NS i Tarnowa ( do czasu budowy w prosektorium) już w tym roku akademickim mieliby zaplecze- i nie museliby jeździć jak to piszesz po całym świecie.

Mam wrażenie że problem nie leży ani po stronie zaplecza materialnego ani intelektualnego... ale podobnie jak z CPK - bo to pomysł PISu.

PS jestem ciekawy co na tą decyzję Ministerstwa Zdrowia @jakub kwaśny.

Cubaza
Rhetor

mietek pisze:
31-05-2024, 10:22
To co piszesz jest nie logiczne. Jak można budować zaplecze bez kierunku? Na podstawie czego?
Na podstawie planów. Przykładowo Sącz jest o wiele bliżej kierunku medycznego od nas. Będzie miał to prosektorium, ale dopiero pod koniec roku. Więc ma lepszą bazę od Tarnowa w tym momencie. Pytanie jak z kadrą nauczającą. Jak wszyscy będą musieli przyjeżdżać z Krakowa, Rzeszowa czy innego miasta wojewódzkiego to może się okazać, że nie ma kto uczyć. Gdyby przedstawić plan, umowy, przedstawić, że na 100% to wszystko będzie gotowe na 1 października bądź zaraz po to pewnie Ministerstwo Zdrowia nie miałoby obiekcji. Ja to tak rozumiem. Niestety nie wiem dlaczego Ministerstwo powiedziało nie. Ja sobie to tak tłumaczę.
mietek pisze:
PS jeszcze wyartykuowane przez Ciebie że budowa MOŻE ruszać a jeszcze łopaty nie wbili - pisze wyraźnie że wykonawca wybrany i wchodzi na budowę- oddanie do użytku w tym roku- a więc studenci z NS i Tarnowa ( do czasu budowy w prosektorium) już w tym roku akademickim mieliby zaplecze- i nie museliby jeździć jak to piszesz po całym świecie.
Wiesz może ile trwa budowa stadionu Sandecji w Sączu? Tam wykonawca jest na placu budowy od chyba 4 lat. I dalej go nie może skończyć. To, że wybrano wykonawcę to nie znaczy, że on czekał już przy bramkach na działce żeby od razu zacząć kopać. Poza tym to, że wybudują budynek nie spowoduje, ze będzie to prosektorium z prawdziwego zdarzenia. Owszem, można zwłoki położyć na betonie, ale to nie o to chodzi.
mietek pisze:
Mam wrażenie że problem nie leży ani po stronie zaplecza materialnego ani intelektualnego... ale podobnie jak z CPK - bo to pomysł PISu.
Powiem Ci tak, wcale by mnie to nie zdziwiło. Ale tak jak pisałem wcześniej. Gdzieś mi siedzi w serduszku, ze to tak naprawdę wina tego, że ten kierunek lekarski był robiony na papierze i nawet szkoły z pipidówek dolnych mogły je dostać. A jednak lekarz to odrobinę większa odpowiedzialność niż dekarz, tynkarz (nie odejmując nikomu) i jednak kadra i miejsce nauki mają duże znaczenie. Dlatego też tłumaczę sobie to w ten sposób. Ale nie zgadzam się z tym, że skoro mam odmienne zdanie to jestem uśmiechniętą Polską, jestem wyznawcą jednej partii (tak samo mnie wszyscy wrukwiają, ale PiS zdecydowanie najbardziej za te swoje akcje przez ostatnie 8 lat).

mietek
Obywatel

Też nie jestem za pisem i mam nadzieję że SP dostaną wyroki za szwindle. Ale też mam nadzieję że uśmiechnięci dostaną dobrego kopa w 4 litery już w czerwcu za akcję typu rozwałka CPK i min z tymi kierunkami lekarskimi.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Wydziały lekarskie były otwierane "bo suweren tak chciał" - na kolanie, na sztukę, byle było. Na papierze. W praktyce - najczęściej nic z tego nie wyjdzie. Z tych pisowskich wydziałów lekarskich może 2-3 dadzą radę wystartować. A tu jeszcze trzeba tego studenta sześć lat kształcić, żeby bez wstydu dla alma mater zdał LDEP. Bo na szczęście jest egzamin weryfikujący całość kształcenia.

PS: Jak chcecie szybką medycynę, to po skończonym wydziale pielęgniarstwa przyjmą was na 4ty(!!) rok medycyny w Kijowie. Zdalnie, bo wojna. Po kosmetologii - na trzeci. Powodzenia!
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

mietek
Obywatel

ad2222 pisze:
31-05-2024, 22:16
Wydziały lekarskie były otwierane "bo suweren tak chciał" - na kolanie, na sztukę, byle było. Na papierze. W praktyce - najczęściej nic z tego nie wyjdzie. Z tych pisowskich wydziałów lekarskich może 2-3 dadzą radę wystartować. A tu jeszcze trzeba tego studenta sześć lat kształcić, żeby bez wstydu dla alma mater zdał LDEP. Bo na szczęście jest egzamin weryfikujący całość kształcenia.

PS: Jak chcecie szybką medycynę, to po skończonym wydziale pielęgniarstwa przyjmą was na 4ty(!!) rok medycyny w Kijowie. Zdalnie, bo wojna. Po kosmetologii - na trzeci. Powodzenia!
Pier....nie o szopenie. Na szczęście jest egzamin weryfikujący jak piszesz...po prostu mniej zamożna bez koneksji i z prowincji młodzież więcej spędza czasu nad książką. Tatuś nie załatwi.

https://gazetalubuska.pl/brawo-absolwen ... 4-15817756

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

@mietek - Twoimi słowami odpowiem - pier....nie o szopenie. Jak nie zdawałeś LDEPu, to bądź łaskaw nie p****** głupot. Czasy załatwiania odeszły w przeszłość. Na szczęście.

ODPOWIEDZ