Aglomeracja Tarnowska
-
Autor tematu - Archont
Re: Aglomeracja Tarnowska
Tak, tylko rozumiem że uchwalając ze statutem tak jakby uchwała intencyjna (bo stowarzyszenia zarejestrowanego jeszcze nie ma) mówi że chcemy przystąpić do stowarzyszenie ale tylko jeśli będzie taki statut... a uchwalając w wersji bez statutu mówimy tyle że chcemy przystąpić do stowarzyszenia i tyle... Więc jest to formuła uchwały dużo bardziej otwarta i zostawiająca szersze pole do dialogu. Przynajmniej tak na chłopski rozum.
Według mnie, bardziej chodziło o to, że ze statutem Pana Rozsądnego uchwała mogłaby nie zyskać wymaganego poparcia Rady Miasta i prezydent się rakiem wycofał z procedowania, żeby nie było kompromitacji niż o to, że nagle będzie bardziej otwarty do dialogu...
"dialog", "porozumienie":
https://www.rdn.pl/news/jest-zgoda-radn ... arnowskiej
https://www.rdn.pl/news/jest-zgoda-radn ... arnowskiej
– Pracujemy nad tym statutem od wielu miesięcy i dla mnie nie ulega żadnej wątpliwości, że prezydent Tarnowa powinien być przewodniczącym tego stowarzyszenia – mówi Roman Ciepiela.
Rozumiem, że gdyby nad statutem pracował od wielu miesięcy papież, to on byłby przewodniczącym tego stowarzyszenia.
Statut to podstawa.
Statut to podstawa.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
Pracował od wielu miesięcy? Przecież sam Roman powiedział, że ostatnią wersję statutu "zerznął" od sądeckiego słowo w słowo...
Nie no padłem. Czytajcie to: https://www.rdn.pl/news/jest-przelom-w- ... odniczacym
Wybory będą ale ma je wygrać Roman Ciepiela. HAHAHAHAH.
Wybory będą ale ma je wygrać Roman Ciepiela. HAHAHAHAH.
-
- Rhetor
Całkowicie nierozsądny ruch.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
W przekazach medialnych Ciepiela i jego rzecznik nie mówią wszystkiego.
Prezydent został przewodniczącym w drodze konsensusu - przewodniczący będzie wybierany demokratycznie i gminy najwidoczniej zdecydowały, że wybiorą już tego Ciepielę na przewodniczącego, żeby się nie naburmuszał jak rozkapryszone dziecko. Wójtowie i burmistrzowie obdarzyli Ciepielę zaufaniem, ale gdy ten zacznie wywijać numery jakieś to mogą go funkcji przewodniczącego odwołać, większością kwalifikowaną 2/3 głosów - tak w skrócie konsensus przedstawił Grzegorz Kozioł - wójt Gminy Tarnów w radiu RDN. Nie ma tam napisane, że z automatu będzie to prezydent Tarnowa.
Prezydent został przewodniczącym w drodze konsensusu - przewodniczący będzie wybierany demokratycznie i gminy najwidoczniej zdecydowały, że wybiorą już tego Ciepielę na przewodniczącego, żeby się nie naburmuszał jak rozkapryszone dziecko. Wójtowie i burmistrzowie obdarzyli Ciepielę zaufaniem, ale gdy ten zacznie wywijać numery jakieś to mogą go funkcji przewodniczącego odwołać, większością kwalifikowaną 2/3 głosów - tak w skrócie konsensus przedstawił Grzegorz Kozioł - wójt Gminy Tarnów w radiu RDN. Nie ma tam napisane, że z automatu będzie to prezydent Tarnowa.
-
- Prytan
I jak tu się mają słowa pana Prezydenta z RDN o tym, że w przewodniczeniu aglomeracji nie chodzi o niego, tylko o Prezydenta miasta Tarnowa (sic!).
W domyśle zrozumiałem, że nie myśli tylko o sobie, lecz długofalowo, jeśli zmieni się prezydent, to on chce, żeby jego następcy nadal byli przewodniczącymi aglomeracji.
A tutaj zonk, bo jak gminy zgodziły się na wybór przewodniczącego pana Ciepieli, to on ma już głęboko gdzieś, że wybór był "demokratyczny" I żadnej gwarancji ani jemu ani jego następcom nie daje.
Odnoszę ponure wrażenie, że Pan Ciepiela szuka tylko funkcji, które będzie mu można wypisać w epitafium, a całość spraw ma, znów, głęboko gdzieś. Ważne że kiedyś napiszą: Roman Ciepiela: Prezydent, vice marszałek, przewodniczący aglomeracji, szef kółka technicznego, starszy druh, rozsądny...
W domyśle zrozumiałem, że nie myśli tylko o sobie, lecz długofalowo, jeśli zmieni się prezydent, to on chce, żeby jego następcy nadal byli przewodniczącymi aglomeracji.
A tutaj zonk, bo jak gminy zgodziły się na wybór przewodniczącego pana Ciepieli, to on ma już głęboko gdzieś, że wybór był "demokratyczny" I żadnej gwarancji ani jemu ani jego następcom nie daje.
Odnoszę ponure wrażenie, że Pan Ciepiela szuka tylko funkcji, które będzie mu można wypisać w epitafium, a całość spraw ma, znów, głęboko gdzieś. Ważne że kiedyś napiszą: Roman Ciepiela: Prezydent, vice marszałek, przewodniczący aglomeracji, szef kółka technicznego, starszy druh, rozsądny...
-
- Archont
Ledwo powstała a już się sypie. Dramat. Gdzie można sprawdzić kto pracuje w aglomeracji oprócz prezesa?
https://tarnow.naszemiasto.pl/powiat-op ... c1-8657349
https://tarnow.naszemiasto.pl/powiat-op ... c1-8657349
Cyt. "Samorządom trudno będzie się porozumieć, bo przecież inne interesy mają Wietrzychowice, Skrzyszów, a inne Szerzyny czy Rzepiennik. Środków będzie mniej niż zakładano i jedna inwestycja może pochłonąć większość z nich - podkreśla Roman Łucarz."
Wobec tego należy zadać pytanie - co jest priorytetem dla aglomeracji (a nie dla Tarnowa czy poszczególnych gmin). Każdy w gminie chciałby mieć basen, super asfat i inne "pierdy" - które są bardzo ważne. Zastanówmy się z czego skorzysta każda gmina, powiat i miasto? Basen ? - raczej nie. Dom Kultury, kino, teatr ? - raczej nie.
Zjazd z autostrady (w okolicach pól klikowskich?). Chyba tak. Dlaczego ? Transport i logistyka to sprawy kluczowe.
Jedzie ktoś sobie do Nowego Sacza (autostradą oczywiście) z Krakowowa - zjedzie w Brzesku, w Wierzchosławicach, ale na Dąbrowę T, Szczucin, mógłby zjechać w polach klikowskich. Nie będę rozwijał - tylko jedno zdanie. Każdy zjazd z autostrady rozładuje "korki" w mieście, a to przekłada się na szybszy dojazd do Szerzyn, Tuchowa, Szczurowej, Słupska i Moskwy. Wszystkie drogi prowadzą do Tarnowa.
Panowie "wodzowie" samorzadowcy - wypada się otrząsnąć, a nie patrzeć przez pryzmat zaściankowych miast, miasteczek i wiosek całej małopolski.
Wobec tego należy zadać pytanie - co jest priorytetem dla aglomeracji (a nie dla Tarnowa czy poszczególnych gmin). Każdy w gminie chciałby mieć basen, super asfat i inne "pierdy" - które są bardzo ważne. Zastanówmy się z czego skorzysta każda gmina, powiat i miasto? Basen ? - raczej nie. Dom Kultury, kino, teatr ? - raczej nie.
Zjazd z autostrady (w okolicach pól klikowskich?). Chyba tak. Dlaczego ? Transport i logistyka to sprawy kluczowe.
Jedzie ktoś sobie do Nowego Sacza (autostradą oczywiście) z Krakowowa - zjedzie w Brzesku, w Wierzchosławicach, ale na Dąbrowę T, Szczucin, mógłby zjechać w polach klikowskich. Nie będę rozwijał - tylko jedno zdanie. Każdy zjazd z autostrady rozładuje "korki" w mieście, a to przekłada się na szybszy dojazd do Szerzyn, Tuchowa, Szczurowej, Słupska i Moskwy. Wszystkie drogi prowadzą do Tarnowa.
Panowie "wodzowie" samorzadowcy - wypada się otrząsnąć, a nie patrzeć przez pryzmat zaściankowych miast, miasteczek i wiosek całej małopolski.