Hallo Mickiewicza 2, hallo Panie Prezydencie. Suweren i Budżet Obywatelski woła!
Przy okazji fragment idiotycznego harmonogramu:
<<<10. Ogłoszenie listy projektów dopuszczonych do głosowania. 17 grudnia 2020 r.
11. Działania informacyjne i promocyjne dotyczące dopuszczonych do głosowania projektów. Po ogłoszeniu listy projektów dopuszczonych do głosowania
12. Głosowanie nad wyborem projektów, które zostaną uwzględnione w uchwale budżetowej Gminy Miasta Tarnowa na 2020 r. 18 – 30 grudnia 2020 r.>>
Dzisiaj jest 17 grudnia a listy projektów o godz. 21:44 nie ma. Czekacie na godz. 23:59?
Głosowanie zaczyna się dzisiaj o północy. Gdzie zamierza Pan upchać p. 11 harmonogramu? Pomiędzy 23:59 a 0:00? Majstersztyk a raczej próba pogrążenia inicjatyw obywatelskich.
Budżet Obywatelski 2021
Budżet Obywatelski 2021
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Re: Budżet Obywatelski 2021
Ty jeszcze wierzysz w BO? Ja po amfiteatrze już nie wierzę, że mieszkańcy mają cokolwiek w BO do powiedzenia.
Przecież miasto szuka kasy wszędzie, gdzie się tylko da, a jeszcze ludzie mają decydować, co z nią zrobić? Kolejna fontanna albo park czeka do zrobienia, albo kolejne "centrum" czy "strefa" za grube miliony. Ma być drogo i bez sensu.
Przecież miasto szuka kasy wszędzie, gdzie się tylko da, a jeszcze ludzie mają decydować, co z nią zrobić? Kolejna fontanna albo park czeka do zrobienia, albo kolejne "centrum" czy "strefa" za grube miliony. Ma być drogo i bez sensu.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Obywatel
Amfiteatr został "poprawiony", natomiast jeszcze bardziej frustruje to, że z wyników głosowania BO2020 pozbyto się w ogóle zakupu fortepianu, który uzyskał ponad 600 głosów. Ten zakup był w planie finansowym Miasta jeszcze w styczniu 2020 roku (tam wpisano 500 tys. zł), a potem zniknął.
Na pytanie radnego Ciesielczyka na przedostatniej sesji Rady Miasta Prezydent odpowiedział, że tego zakupu po prostu nie będzie, bo inny fortepian (kupiony jeszcze w 2019 roku i z innych środków niż budżet obywatelski) już jest i kolejnego nie będzie, bo nie ma takiej potrzeby. Po usłyszeniu tej odpowiedzi żaden inny radny nie wyraził nawet zdziwienia, że tak potraktowano jeden z projektów, który został wybrany przez głosujących. Liczyłem że chociaż Przewodniczący RM o to dopyta, bo w ten sposób można "usunąć" każdy projekt a w skrajnym przypadku nawet wszystkie.
Moim zdaniem skoro do wydania w ramach BO 2020 była jakaś określona przepisami kwota pieniędzy, to nie można dowolnie usunąć jakiegoś projektu i "zaoszczędzone" w ten sposób 500 tys. przesunąć na inny cel spoza budżetu obywatelskiego.
Na pytanie radnego Ciesielczyka na przedostatniej sesji Rady Miasta Prezydent odpowiedział, że tego zakupu po prostu nie będzie, bo inny fortepian (kupiony jeszcze w 2019 roku i z innych środków niż budżet obywatelski) już jest i kolejnego nie będzie, bo nie ma takiej potrzeby. Po usłyszeniu tej odpowiedzi żaden inny radny nie wyraził nawet zdziwienia, że tak potraktowano jeden z projektów, który został wybrany przez głosujących. Liczyłem że chociaż Przewodniczący RM o to dopyta, bo w ten sposób można "usunąć" każdy projekt a w skrajnym przypadku nawet wszystkie.
Moim zdaniem skoro do wydania w ramach BO 2020 była jakaś określona przepisami kwota pieniędzy, to nie można dowolnie usunąć jakiegoś projektu i "zaoszczędzone" w ten sposób 500 tys. przesunąć na inny cel spoza budżetu obywatelskiego.
Szczerze? Kiedyś namawiałem znajomych i rodzinę do udziału w głosowaniu na poszczególne projekty BO, ale z roku na rok BO stawał się farsą i teraz nie mam nawet ochoty brać w tym udziału i nie oddam głosu, bo to jest bez sensu. Człowiek, głosuje na dany projekt, który później ciągnie się latami albo w ogóle nie jest realizowany.
@tarnowski meloman
Podobnie było przecież z plażą nad Wątokiem i jeszcze o ile się nie mylę kilkoma innymi projektami. Ja rozumiem, że niektórych projektów zrealizować się nie da - ale chyba po to jest weryfikacja przed dopuszczeniem ich do głosowania. A nie - niech sobie ludzie głosują, potem pomyślimy co zrobimy a czego nie.
Mimo tego w tegorocznej edycji zagłosowałem, bo spodobał mi się projekt nr 14 - autobusy jeżdżą coraz rzadziej to przynajmniej czekając będzie można sobie kwiatki powąchać Choć mam wrażenie, że ten też jest z kategorii "nie da się" a budżet zmienia się w plebiscyt w którym miejscu wybudować kolejny plac zabaw.
O dziwo po latach dało się zrobić jakiś normalny system głosowania dostępny dla wszystkich - tyle plusów.
Podobnie było przecież z plażą nad Wątokiem i jeszcze o ile się nie mylę kilkoma innymi projektami. Ja rozumiem, że niektórych projektów zrealizować się nie da - ale chyba po to jest weryfikacja przed dopuszczeniem ich do głosowania. A nie - niech sobie ludzie głosują, potem pomyślimy co zrobimy a czego nie.
Mimo tego w tegorocznej edycji zagłosowałem, bo spodobał mi się projekt nr 14 - autobusy jeżdżą coraz rzadziej to przynajmniej czekając będzie można sobie kwiatki powąchać Choć mam wrażenie, że ten też jest z kategorii "nie da się" a budżet zmienia się w plebiscyt w którym miejscu wybudować kolejny plac zabaw.
O dziwo po latach dało się zrobić jakiś normalny system głosowania dostępny dla wszystkich - tyle plusów.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Po nazwach jak zwykle widać, które projekty są wymyślone przez UM i przez kogoś zgłoszone:
- Tarnów wiecznie młody – centrum aktywizacji, rozwoju i współpracy pokoleń
- Centrum Systemowego Rozwoju dzieci i młodzieży
Kto, poza urzędnikami, wymyśliłby takie nazwy i opisy, z których w sumie niewiele wynika
Ja nie zagłosuję na żaden projekt - po co mam udawać, że wierzę jeszcze w BO.
- Tarnów wiecznie młody – centrum aktywizacji, rozwoju i współpracy pokoleń
- Centrum Systemowego Rozwoju dzieci i młodzieży
Kto, poza urzędnikami, wymyśliłby takie nazwy i opisy, z których w sumie niewiele wynika
Ja nie zagłosuję na żaden projekt - po co mam udawać, że wierzę jeszcze w BO.
Jako częsty gość na terenie osiedla Krzyż proszę Cię o oddanie głosu na projekt nr 5.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Głosowanie powinno być obwarowane ''niezwłoczną wykonalnością '' projektów wybranych skoro zostały dopuszczone pod głosowanie !
Co z tego że projekt wygra czy przejdzie jak być może nie zostanie nigdy zrealizowany ...skoro obywatele tego chcą to ma być zrobione i tyle w temacie ... a jak nie to niech nie robią tej szopki wcale .
Co z tego że projekt wygra czy przejdzie jak być może nie zostanie nigdy zrealizowany ...skoro obywatele tego chcą to ma być zrobione i tyle w temacie ... a jak nie to niech nie robią tej szopki wcale .
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''