Asfalt na wale Dunajca dla rowerzystów
Re: Asfalt na wale Dunajca dla rowerzystów
Leon, trasa jest gotowa na całym odcinku od ujścia Dunajca do Szczucina, jedynie pobocza nie były jeszcze usypane gdy tam jechałem. Jeśli chcesz tam podjechać samochodem z Tarnowa, to ciut bliżej masz do Ujścia, nad rzeką przy promie jest ogromny plac gdzie można zaparkować. Na wale asfalt gładki jak stół. Do Szczucina miałem wiatr w plecy, z powrotem było gorzej, jednak na wale wyłapuje się każdy podmuch.
Link do ścieżki z Endomondo:
https://www.endomondo.com/users/2347904 ... /776391139" onclick="window.open(this.href);return false;
Link do ścieżki z Endomondo:
https://www.endomondo.com/users/2347904 ... /776391139" onclick="window.open(this.href);return false;
W dzisiejszej "Gazecie Krakowskiej" czytamy:
. Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa wstrzymało likwidację Szczucinki, a samorządowcy wycofują się z pomysłu zastąpienia zarośniętych torów ścieżką rowerową.
część samorządowców wpadła już na pomysł, aby po torach kursował pociąg retro.
Jak tylko wypłynął temat ścieżki rowerowej, to myślałem, że będzie to obok torów. A same tory zostaną (nawet nie żelazo fizycznie, ale przygotowane miejsce) na podmiejską kolejkę - szynobus.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Teraz jest moda w PO na robienie ścieżek rowerowych. To jest takie innowacyjne i ekologiczne, że nawet w Tarnowie znaczną część chodników przerobiono na ścieżki rowerowe za pomocą cudownych piktogramów. Wystarczy zapytać Rozsądnego ile ścieżek powstało w ciągu 2 lat jego kadencji. Teraz pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego planowali zalać asfaltem linię kolejową, bez zastanowienia nad tym, jaka to niegospodarność. Wystarczy porównać koszt powstania kilometra torowiska i kilometra ścieżki rowerowej.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
-
- Prytan
- Kontakt:
W końcu przyzwoita nawierzchnia asfaltowa a nie jak w mieście - kostka.
Temi pisze:
http://www.temi.pl/temi/region/42-regio ... samochodow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.temi.pl/temi/region/42-regio ... samochodow" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki za info. Dojazd i powrót oczywiście rowerem W sumie wyjdzie ok 140 km a przy okazji można pozwiedzać okolicę.
Niestety jest to pewna wada, że jadąc wałem wieje. Jest się powyżej naturalnego terenu i niczym nie osłoniętym. No ale coś za coś.
Niestety jest to pewna wada, że jadąc wałem wieje. Jest się powyżej naturalnego terenu i niczym nie osłoniętym. No ale coś za coś.
Może taka nowa "szczucinka" byłaby fajnym uzupełnieniem tych tras. Rower do pociągu, do Szczucina i stamtąd powrót wzdłuż Wisły i Dunajca.
Boję się, że jak się Pis połapie to może jeszcze coś namieszać, wszak wiadomo że pedałowanie to grzech cięzki i obraza IV RP, a do tego jest to inicjatywa PO, podpisana przez Prezydenta Komorowskiego.
P.S.
Usilnie szukam odpłatnego transportu z rowerami do Szczucina, gdyż mam kondycję na jazdę tylko w jedną stronę.
Ma ktoś pomysł?
P.S.
Usilnie szukam odpłatnego transportu z rowerami do Szczucina, gdyż mam kondycję na jazdę tylko w jedną stronę.
Ma ktoś pomysł?
marwaldor pisze: Usilnie szukam odpłatnego transportu z rowerami do Szczucina, gdyż mam kondycję na jazdę tylko w jedną stronę.
Ma ktoś pomysł?
Kiedyś widziałem jak gość zagadał z kierowcą i wsadził do kursowego busa rower właśnie. W godzinach największego obciążenia nie przejdzie, ale wówczas gdy jest dość luźno a kursy RTM i Pławeckiego się dublują może się udać.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Dobra myśl, tylko że mi chodzi po głowie świąteczny poniedziałek a i rowerów będzie z pięć.
Na pięć raczej nie ma szans. Podejrzewam, że z dwoma już byłby problem
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Jak by była szczucinka to byś miał problem rozwiązany.marwaldor pisze:Boję się, że jak się Pis połapie to może jeszcze coś namieszać, wszak wiadomo że pedałowanie to grzech cięzki i obraza IV RP, a do tego jest to inicjatywa PO, podpisana przez Prezydenta Komorowskiego.
P.S.
Ma ktoś pomysł?
Możesz służyć linkiem do tej informacji?Goscinny pisze:W dzisiejszej "Gazecie Krakowskiej" czytamy:. Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa wstrzymało likwidację Szczucinki, a samorządowcy wycofują się z pomysłu zastąpienia zarośniętych torów ścieżką rowerową.część samorządowców wpadła już na pomysł, aby po torach kursował pociąg retro.
Ciekaw jestem, czy wspomniano chociaż o Stowarzyszeniu Miłośników Kolei z Krakowa.
Samorządowcom Szczucinka wisiała.
To stowarzyszenie walczyło o Szczucinkę.
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 77207.html" onclick="window.open(this.href);return false;
https://pl-pl.facebook.com/smkkrakow/ph ... 25/?type=3" onclick="window.open(this.href);return false;
Rowerkiem po Tarnowie
Władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie. /George R.R. Martin
Władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie. /George R.R. Martin
W wersji "papierowej" to było, ale udało mi się załatwić zrzut tego artykułu:
- Załączniki
-
- szczucinka.jpg (201.78 KiB) Przejrzano 7181 razy