Edunet - internetowy bubel?
-
Autor tematu - Rhetor
Edunet - internetowy bubel?
Miasto wydało tysiące złotych na tzw. Edunet...
Pisałem już kiedyś o niedociągnięciach tej platformy... Generalnie dubluje ona informacje z głównej strony miasta, do momentu moich interwencji programiści nie pomyśleli nawet o poprawnym sortowaniu alfabetycznym wyszukiwanych szkół.
Mały przykład z ostatniej chwili. Jutro zaczynają się targi edukacyjne szkół ponadgimnazjalnych organizowane na terenie OHP przez miasto. Teoretycznie mają w nich uczestniczyć uczniowie gimnazjów... Trick polega na tym, że próżno teraz szukać w aktualnościach Edunetu wzmianki o planowanej imprezie.
Pisałem już kiedyś o niedociągnięciach tej platformy... Generalnie dubluje ona informacje z głównej strony miasta, do momentu moich interwencji programiści nie pomyśleli nawet o poprawnym sortowaniu alfabetycznym wyszukiwanych szkół.
Mały przykład z ostatniej chwili. Jutro zaczynają się targi edukacyjne szkół ponadgimnazjalnych organizowane na terenie OHP przez miasto. Teoretycznie mają w nich uczestniczyć uczniowie gimnazjów... Trick polega na tym, że próżno teraz szukać w aktualnościach Edunetu wzmianki o planowanej imprezie.
http://edunet.tarnow.pl/pl/aktual/inf/n ... cyjne_2010
... ; )
W aktualnościach dla Ucznia także jest o tym informacja.
... ; )
W aktualnościach dla Ucznia także jest o tym informacja.
-
Autor tematu - Rhetor
-
- Obywatel
Miałem przyjemność uczestniczyć kiedyś w konferencji dotyczącej projektu EduNet, której celem była promocja platformy jeszcze przed jej premierą. Spotkanie było przygotowane nieprofesjonalnie, w stylu meetingu biznesowego, przy jednoczesnym zaproszeniu m.in. uczniów tarnowskich szkół. Pamiętam, że miałem wrażenie "komu to potrzebne ? przecież już to wszystko istnieje". Niestety - miałem rację, EduNet okazał się totalną porażką i nie służy właściwie niczemu.
GG 13838449
-
Autor tematu - Rhetor
Dobrze że nie wypalił szalony pomysł, żeby wszystkie szkolne strony tarnowskich szkół były robione w ramach tego projektu - ujednolicone jak w Chinach itd... to co jest teraz w ramach EduNetu jest jedynie żałosnym powtórzeniem informacji ze strony www.tarnow.pl
przy okazji - zauważył ktoś, że jeśli chodzi o licea, to od 2 lat panuje blokada informacyjna dotycząca wyników matur? W mieście nikt nie jest zainteresowany porównywaniem tych szkół... Z gimnazjami się udało, a z liceami - kicha...
przy okazji - zauważył ktoś, że jeśli chodzi o licea, to od 2 lat panuje blokada informacyjna dotycząca wyników matur? W mieście nikt nie jest zainteresowany porównywaniem tych szkół... Z gimnazjami się udało, a z liceami - kicha...
-
- Obywatel
Nie do końca rozumiem o jakiej blokadzie mówiszDruid pisze: przy okazji - zauważył ktoś, że jeśli chodzi o licea, to od 2 lat panuje blokada informacyjna dotycząca wyników matur? W mieście nikt nie jest zainteresowany porównywaniem tych szkół... Z gimnazjami się udało, a z liceami - kicha...
Matura 2009 wyniki
źródło : EduNet
GG 13838449
-
Autor tematu - Rhetor
Nie jeszcze czego zwracać. Podany powyżej link to nie wyniki matury - wyniki matury to średnia ilość punktów zdobyta z danego przedmiotu.Wowe, dzięki, ja grzebałem tam i nie wygrzebałem. Zwracam honor.
Link podany wyżej prowadzi za to do statystyk zdawalności, czyli wprost mówi o tym, ile w danej szkole znalazło się osłów lub osób, które przeceniły swoje umiejętności i wybrały przedmioty na poziomie rozszerzonym, których nie zdołały zdać.
Wyniki matury to coś, co można zobaczyć tutaj: http://edunet.tarnow.pl/res/edunet_port ... 2007_2.ppt
Podają one wyniki egzaminów z lat 2005,2006,2007 z tylko dwóch przedmiotów: j. polskiego i j. angielskiego.
Tak jak powiedział Druid, jeszcze dwa lata temu na stronie były dostępne pełne wyniki z lat 2005, 2006, 2007. Zawierały one porównania wszystkich szkół, według wszystkich przedmiotów. Niestety, zostały one usunięte i zastąpione powyższą, okrojoną prezentacją.
Wyniki z matur przeprowadzonych w latach 2008 i 2009 nie pojawiły się w ogóle. Pytania o udostępnienie wyników pojawiły się w Portalu Konsultacji Społecznych: http://qualeg.umt.tarnow.pl/joomlaPE/in ... 3&catid=11
Urząd zasłaniał się raz niemożnością przerobienia wyników szkół tarnowskich z postaci PDF, później podał link do statystyk województwa, które przecież nic nie mówią o poziomie poszczególnych szkół. Zresztą warto zobaczyć te tłumaczenia.
GW nie miała jednak problemów z analizą wyników matury 2008 i to o wiele większej ilości szkół. Na ich podstawie został stworzony ranking, uwzględniający średnią ocen przedmiotów maturalnych w danej szkole ( http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35803, ... _2009.html - szósta kolumna tabeli). Na podstawie powyższej tabeli można więc wnioskować o wynikach matury 2008 w tarnowskich liceach.
Odnośnie wyników ostatniej matury, przeprowadzonej w 2009 r. nie jest mi znane żadne źródło, które pozwalałoby na określenie wyników w tarnowskich szkołach.
-
Autor tematu - Rhetor
-
- Obywatel
-
Autor tematu - Rhetor
Ma ktoś pomysł na to, dlaczego na stronie https://nabor.progman.pl/tarnow/ nie ma linka do naboru do szkół ponadgimnazjalnych? (a takowy właśnie trwa)...
Czyżbyśmy jednak nie chcieli przyciągnąć do naszych szkół uczniów spoza Tarnowa? Szukam tego linku na stronie Tarnowa i Edunecie od 20 minut i nie znalazłem...
Jakubie, jesteś w komisji oświaty, możesz o to zapytać? Potem będzie, że ludzie wolą zostawać w szkołach ponadgimnazjalnych tworzonych w Skrzyszowie, Grybowie itd, a do Tarnowa nie chcą przychodzić, więc trzeba nauczycieli zwalniać... Tymczasem e-nabór to najlepsze narzędzie do przyciągnięcia okolicznej młodzieży...
Czyżbyśmy jednak nie chcieli przyciągnąć do naszych szkół uczniów spoza Tarnowa? Szukam tego linku na stronie Tarnowa i Edunecie od 20 minut i nie znalazłem...
Jakubie, jesteś w komisji oświaty, możesz o to zapytać? Potem będzie, że ludzie wolą zostawać w szkołach ponadgimnazjalnych tworzonych w Skrzyszowie, Grybowie itd, a do Tarnowa nie chcą przychodzić, więc trzeba nauczycieli zwalniać... Tymczasem e-nabór to najlepsze narzędzie do przyciągnięcia okolicznej młodzieży...
-
- Rhetor
- Kontakt:
Marcin: http://nabor.edunet.tarnow.pl/
Dodatkowo, poprosiłem dzisiaj o większe rozpropagowanie naboru do szkół ponadgimnazjalnych np. poprzez miejską stronę internetową
Dodatkowo, poprosiłem dzisiaj o większe rozpropagowanie naboru do szkół ponadgimnazjalnych np. poprzez miejską stronę internetową
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
Autor tematu - Rhetor
Wreszcie jest link do naboru do ponadgimn. na miejskiej stronie.
Szkoda, że stało się to, gdy nabór jest na półmetku, ale lepiej późno niż wcale...
Masz, Kubo, plusik u nauczycieli pracujących w liceach, bo gdyby ten błąd nie został szybko naprawiony, kto wie, ilu oddziałów by nie utworzono ze względu na "małe zainteresowanie tarnowskimi szkołami wśród dzieci spoza Tarnowa"
PS. Dla odmiany przez Portal EduNet już na przykład na tę stronę nie wejdziemy. Po wybraniu zakładek "Nabór do szkół" -> "Nabór do szkół ponadgimnazjalnych" zobaczymy newsy o szkoleniu dla gimnazjów i decyzji kuratora, a najważniejszej rzeczy, czyli linku do samego naboru, próżno szukać... To ja się pytam, od czego ten Edunet jest, jeśli nie od takich podstawowych, zdawałoby się, rzeczy?
Szkoda, że stało się to, gdy nabór jest na półmetku, ale lepiej późno niż wcale...
Masz, Kubo, plusik u nauczycieli pracujących w liceach, bo gdyby ten błąd nie został szybko naprawiony, kto wie, ilu oddziałów by nie utworzono ze względu na "małe zainteresowanie tarnowskimi szkołami wśród dzieci spoza Tarnowa"
PS. Dla odmiany przez Portal EduNet już na przykład na tę stronę nie wejdziemy. Po wybraniu zakładek "Nabór do szkół" -> "Nabór do szkół ponadgimnazjalnych" zobaczymy newsy o szkoleniu dla gimnazjów i decyzji kuratora, a najważniejszej rzeczy, czyli linku do samego naboru, próżno szukać... To ja się pytam, od czego ten Edunet jest, jeśli nie od takich podstawowych, zdawałoby się, rzeczy?