Taa... Ale koniecznie czytane: [poliż]Mr Greenback pisze:Haslo promocyjne: Tarnow-polish hottie . Tak mi sie skojarzylo jak przeczytalem o miejscach latwego seksuJakub Kwaśny pisze:Zabrałem dzisiaj głos w sprawie tłumaczeń, przygotowałem również krótką prezentację na temat skojarzeń z takimi sloganami jak "Tarnów - polish hot spot" oraz "Heat of Tarnów". Jak mi się uda to gdzieś ją zamieszczę
http://www.kubakwasny.pl/aktualnosci.php?id=153
Pomysły na promocje Tarnowa
-
- Rhetor
widziałem slajdy POwerPointa z wizualizacją skojarzeń Hot Spotu i Heat na stronie Kuby... no musiało się zrobić gorąco, jak na sesję rady wjechała gorąca panienka z tej stronki internetowej (choć oczywiście jest gorąca w przyzwoity sposób
pewnie będą miały media o czym pisać przez następny tydzień czy dwa, ale cóż... najpierw były grzeczne monity przez Portal Konsultacji Społecznych, później Kuba słał maile do Pani PRezydent zwracając uwagę na ten "drobny" problemik z tarnowskim hasłem po angielsku...
może i w ten sposób jak w Kronice krakowskiej pojadą po naszych hasłach to się trochę o Tarnowie głośno zrobi... każdy medal ma dwie strony
pewnie będą miały media o czym pisać przez następny tydzień czy dwa, ale cóż... najpierw były grzeczne monity przez Portal Konsultacji Społecznych, później Kuba słał maile do Pani PRezydent zwracając uwagę na ten "drobny" problemik z tarnowskim hasłem po angielsku...
może i w ten sposób jak w Kronice krakowskiej pojadą po naszych hasłach to się trochę o Tarnowie głośno zrobi... każdy medal ma dwie strony
-
- Rhetor
- Kontakt:
pośpiech, miałem mało czasu rano wybacz...Keleos pisze:ło Jezusie - Jakubie, nazwy języków po angielsku piszemy z Wielkiej Litery! Tarnów in English!
... a 'polish' to polerować ; P Polish...
Człowiek uczy się całe życie ;-) grunt to z konstruktywnej krytyki wyciągać wnioski Keleos jutro to poprawię. Dzisiaj po 14 godzinach Sesji Rady Miejskiej, już odpadam ...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
W oczach osób znających język angielski Pan Jakub Kwaśny zrobił z siebie błazna. Ta forma usilnej chęci zaistnienia z którą mamy właśnie do czynienia w wykonaniu w/w Pana przekroczyła nawet granicę dobrego smaku.
Ciekawe jak w/w Pan będzie tłumaczył nazwę hot dog A już nawet nie chce mysleć jak ten Pan będzie tłumaczył znane na całym świecie New York hot dog's
Może gorące nowojorskie chłopaki a może nawet rozgrzane gotowe na wszystko chłopaki z Nowego Jorku choć patrząc na sposob jego tłumaczenia pewnie uzna miejsce z takim napisem za miejsce łatwego sexu z nowojorskimi chłopakami
Może lepiej Panie Jakubie to niech Pan do USA nie wyjeżdża bo jeszcze Pan jakichs głupot tam narobi
Ciekawe jak w/w Pan będzie tłumaczył nazwę hot dog A już nawet nie chce mysleć jak ten Pan będzie tłumaczył znane na całym świecie New York hot dog's
Może gorące nowojorskie chłopaki a może nawet rozgrzane gotowe na wszystko chłopaki z Nowego Jorku choć patrząc na sposob jego tłumaczenia pewnie uzna miejsce z takim napisem za miejsce łatwego sexu z nowojorskimi chłopakami
Może lepiej Panie Jakubie to niech Pan do USA nie wyjeżdża bo jeszcze Pan jakichs głupot tam narobi
-
- Rhetor
Monia, nie wiem jak Ciebie, ale mnie już w szkole podstawowej uczyli, że dog to pies.
Więc skończ proszę pisać farmazony i zajmij się czymś pożytecznym, a jak masz coś do Kuby to na priv.
Więc skończ proszę pisać farmazony i zajmij się czymś pożytecznym, a jak masz coś do Kuby to na priv.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
- Kontakt:
Jakby "Monia" przeczytała całość wątku, zauważyłaby, że temat przeze mnie podjęty jest wynikiem właśnie dyskusji na tym forum. Tłumaczenia i skojarzenia z tymi tłumaczeniami pochodziły od jednego z naszych forumowiczów Druida - tłumacza z wieloletnim doświadczeniem, wielkim dorobkiem (blisko 8000 stron tłumaczeń) osobą, której kompetencji w tym temacie odmówić nie można itp...Monia pisze:W oczach osób znających język angielski Pan Jakub Kwaśny zrobił z siebie błazna. Ta forma usilnej chęci zaistnienia z którą mamy właśnie do czynienia w wykonaniu w/w Pana przekroczyła nawet granicę dobrego smaku.
Dodatkowo otrzymałem również kilka maili od innych osób zajmujących się tłumaczeniami. Oto jeden z nich:
Hot spot w potocznej angielszczyźnie do niedawna używany był na
określenie atrakcji turystycznej, miejsca, które warto zobaczyć,
jednak od dobrych kilku lat określenie to używane jest w
kontekście "WiFi zone" i właściwie na zachodzie ten kontekst
jest podstawowym w potocznym i kolokwialnym języku angielskim. W
środowiskach młodzieżowych w Anglii lub Holandii określenia hot
spot używa się też na określenie knajpek, gdzie można załapać
się na szybkie bzykanko W USA już nie. Jako tłumaczenie
bieguna ciepła jest kompletnie nietrafione, osoba, która to
przetłumaczyła nie ma kompletnie pojęcia o translatoryce, w
szczególności o idiomach, slangu, znaczeniach kulturowych.
Nie wiem, kto tu teraz robi z siebie błazna... ;-)
Pozdrawiam serdecznie
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Profil mówi sam za siebie - data urodzenia 1995
Monia - Masz ile? 15 lat - tak? Więc prosił bym Cię o nie pisanie tego typu komentarzy - jedna osoba poprawiła Jakuba i wystarczy. To po pierwsze, po drugie się ośmieszasz i najzwyczajniej w świecie TROLUJESZ.
Ja rozumiem Jesteś ABSOLUTNIE IDEALNA, jak Śpiewasz to Twoje płyty rozchodzą się w milionowych nakładach, Twój Angielski jest absolutnie perfekcyjny, zapraszają Cię na wykłady w Oxfordzie. Drobna w sumie pomyłka urosła w Twoich oczach do błędu stulecia. Nasówa mi się jedno skojażenie : Dziecko NEO - slynna Amanda99.
Osobiście uważam, ze Hot Spot nie jest najszczęśliwszą nazwą - w różnych krajach się róznie kojarzy. problem inny - jakie hasło będzie krótkie, łatwo wpadające w ucho i nie budzące kontrowersji?
Monia - Masz ile? 15 lat - tak? Więc prosił bym Cię o nie pisanie tego typu komentarzy - jedna osoba poprawiła Jakuba i wystarczy. To po pierwsze, po drugie się ośmieszasz i najzwyczajniej w świecie TROLUJESZ.
Ja rozumiem Jesteś ABSOLUTNIE IDEALNA, jak Śpiewasz to Twoje płyty rozchodzą się w milionowych nakładach, Twój Angielski jest absolutnie perfekcyjny, zapraszają Cię na wykłady w Oxfordzie. Drobna w sumie pomyłka urosła w Twoich oczach do błędu stulecia. Nasówa mi się jedno skojażenie : Dziecko NEO - slynna Amanda99.
Osobiście uważam, ze Hot Spot nie jest najszczęśliwszą nazwą - w różnych krajach się róznie kojarzy. problem inny - jakie hasło będzie krótkie, łatwo wpadające w ucho i nie budzące kontrowersji?