przedszkole

Wiadomości "z miasta".

Autor tematu
mb27
Obywatel

przedszkole

Post autor: mb27 »

witam
razem z rodziną przenoszę sie do Tarnowa
interesuje mnie jakie przedszkola mają dobrą opinie
gdzie warto szukać mieszkania aby mieć blisko do przedszkola i szkoły podstawowej
będe wdzięczna za rady

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ja niezmiennie polecam NNSP na ul. Błotnej. Z tematu przedszkola wypadłem już chwilę temu.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

hm.. wybór miejsca zamieszkania wyłącznie na podstawie bliskosci dobrego przedszkola i szkoły...?? jak dla mnie dziwne priorytety ;) do szkoly czy przedszkola zawsze mozna dziecko podrzucic - chocby nawet po drodze do/z pracy.

a osobiscie - mieszkalem troche w Mościcach - jak dla mnie - blisko do SP 17, przyzwoite przedszkole i żłobek na miejscu. Ale jesli chodzi o mieszkania to do wyboru jednak nie za wiele - głownie domy.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

mb27, powiedz co to dla ciebie jest "niedaleko", bo jak ktoś z Warszawy się przeprowadza, to 30 minut samochodem może być traktowane jako "niedaleko".

Autor tematu
mb27
Obywatel

Witam.Mam jedno,lecz niezwykle istotne pytanie.Mieszkam w Tarnowie i szukam przedszkola.Chodzi mi o przedszkole,które w naszym mieście cieszy się dobra opinią,jest dobrze zlokalizowane.Prosze o odpowiedź.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

To się nazywa przeprowadzka. O 11 wieczorem ktoś się przenosi, a o 00.26 już mieszka w Tarnowie. Zero danych w jakim rejonie...

Zaraz pewnie poleci jakaś reklama prywatnego przedszkola.

Ja na pewno z czystym sercem polecam przedszkole PAŃSTWOWE nr 3 na Chopina. Doskonała atmosfera, doskonali nauczyciele. Cała moja rodzina tam chodziła i Natalka też za rok się wybiera...

Wiele dobrego słyszałem tez o muzycznym przedszkolu na ulicy... Szkolnej (okolice Obywatelskiej za torami, wjazd w osiedle prawie naprzeciwko wylotu Hodowlanej)

Syn znajomego chodzi do przedszkola na Wilsona - też bardzo pochlebne opinie.

Autor tematu
mb27
Obywatel

[quote="Marcin Zaród"]To się nazywa przeprowadzka. O 11 wieczorem ktoś się przenosi, a o 00.26 już mieszka w Tarnowie. Zero danych w jakim rejonie...

Po pierwsze nie bedzię żadnej reklamy przedszkola,jeżeli już o to chodzi.Odnośnie przeprowadzek...Osoba która napisała,że ma zamiar przeprowadzić się do Tarnowa-faktycznie jeszcze w nim nie mieszka.Ja natomiast mieszkam w Tarnowie od wielu lat.Próbujemy wspólnie znaleźć dobre przedszkole.Słyszałem o tym na Chopina,że jest w porządku.Mi zależy na tym,aby to było przedszkole publiczne(nie prywatne).Te ,które wymieniłeś,są publiczne,czy prywatne?Szczególnie chodzo mi o te na Chopina.I jak z opłatami w tych przedszkolach,które wymieniłeś.Proszę o odpowiedź.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

mb27 pisze:Te ,które wymieniłeś,są publiczne,czy prywatne?Szczególnie chodzo mi o te na Chopina.I jak z opłatami w tych przedszkolach,które wymieniłeś.Proszę o odpowiedź.
Marcin Zaród pisze:polecam przedszkole PAŃSTWOWE nr 3 na Chopinaź.
Podpowiem, że PAŃSTWOWE to w tym kontekście to samo co publiczne... To samo dotyczy wszystkich przeze mnie wymienionych. Opłaty to ok 150 zł/mc. (tak na oko)

nicniewiem
Obywatel

Post autor: nicniewiem »

Do Tarnowiack nie każdy jest w posiadaniu samochodu, którym tak łatwo podrzucić dziecko do przedszkola, tudzież nie każdy ma przedszkole po drodze do/z pracy, akurat wybór miejsca zamieszkania ze względu na bliskość przedszkola czy szkoły jest - moim zdaniem - jak najbardziej uzasadniony.

Jeśli zaś chodzi o samo przedszkole - polecam 8 na Dąbrowskiej i 18 na Westerplatte, w pobliżu obydwu szkoły podstawowe, spokojnie mogę polecić SP 9. Poza tym osiedla, na których są zlokalizowane są na tyle duże, że nie powinno być problemu ze znalezieniem mieszkania.

Co do opłat: w przedszkolu w Tarnowie uiszcza się opłatę za wyżywienie - około 90 złotych miesięcznie za trzy posiłki dziennie oraz opłatę stałą, około 80 złotych miesięcznie. Nawiasem mówiąc, jakim prawem przedszkola w Tarnowie pobierają opłatę stałą - nie mam pojęcia, ale jest to niezgodne z ustawą o opiece przedszkolnej

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

to już kwestia priorytetów... ;)
nicniewiem, ja bym tam wolał żeby dziecko dojeżdzało do szkoły/przedszkola (nigdzie nie napisałem że samochodem ;) ) i mieszkało w jakimś ładnym, zielonym miejscu gdzie będzie mogło spokojnie wyjść na zewnątrz i się pobawić PO ZAJĘCIACH niż mieszkało na jakiejś betonowej pustyni za to przy fajnej szkole

a skoro temat pojawił sie przy okazji "przeprowadzki" - to można by sobie to tak wykombinować żeby szkoła/przedszkole jednak po drodze do pracy się znalazło ;)

Awatar użytkownika

karamba
Archont
Kontakt:

Post autor: karamba »

A czy ktoś mógłby się podzielić opinią o przedszkolu u sióstr zakonnych koło Parku Sanguszków.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

nicniewiem pisze:o Tarnowiack nie każdy jest w posiadaniu samochodu, którym tak łatwo podrzucić dziecko do przedszkola, tudzież nie każdy ma przedszkole po drodze do/z pracy, akurat wybór miejsca zamieszkania ze względu na bliskość przedszkola czy szkoły jest - moim zdaniem - jak najbardziej uzasadniony.
Może w innym kontekście bo ze żłobkiem:
wyobraź sobie, że jazda z maluchem do Mościc codziennie rano i po pracy w drugą stronę też nie jest mi po drodze, bo pracuję w centrum a mieszkam przy Słonecznej
Ale młody właśnie tam do żłobka chodzi, bo jest to chyba jedyny żłobek w Tarnowie z możliwością rehabilitacji ruchowej dzieci.

Dla niektórych nie jest ważne "po drodze", ważniejsze jest dziecko, czyż nie?
Wstań wcześniej, wsiądź w autobus i jedź.

nicniewiem
Obywatel

Post autor: nicniewiem »

No oczywiście, zgadzam się, że są sytuacje, kiedy nie ma się wyboru, bo jedyne przedszkole oferuje coś, lub tak jak podałeś ze żłobkiem. Ale kiedy ma się wybór między dwoma dobrymi przedszkolami, a można jeszcze popatrzeć na lokalizację, to czy wybór tego bliższego nie będzie też lepszym rozwiązaniem dla dziecka? Przecież dla niego to też średnia przyjemność, jak jest ściągane z łóżka bladym świtem. Akurat niedogodności związane z prowadzeniem dzieci do przedszkoli znam, w tamtym roku dwoje moich dzieci chodziło do różnych przedszkoli, bo taka jest polityka prorodzinna w tym kraju, że nie dostali miejsc w jednym, trzeba było biegać z rana i po południu w dwie strony, ale innego wyjścia nie było. A dobro dzieci najważniejsze przecież :)

Autor tematu
mb27
Obywatel

Witam.Mam pytanie odnośnie przedszkola nr 19 na ulicy Paderewskiego 24 w Tarnowie.Może ktoś wie,coś o tym przedszkolu-jak tam jest i czy jest godne zainteresowania?

Elissa31
Metoikos

Post autor: Elissa31 »

Ja polecam przedszkole "Pałacyk Malucha. Miałam duże obawy przed zapisaniem synka do jakiegokolwiek przedszkola, bo nie dość, że przyzwyczajony do mamusi to jeszcze alergik. Sytuacja jednak nas zmusiła i posłaliśmy tam wtedy jeszcze 2, 5 latka. Dziecko się szybko zaadaptowało, a wszystko dzięki wspaniałym paniom które pracuję w "Pałacyku" i które serdecznie pozdrawiam. Przedszkole jest na najwyższych standardach, nie żałuję swojej decyzji. Synek chodzi z przyjemnością, wręcz do domu nie chce wracać;)

ODPOWIEDZ