wieża ciśnień - Bania
wieża ciśnień - Bania
witam wszytskich forumowiczów!
mam na imie marcin jestem rodowitym tarnowianinem poszukuje wszelkich informacji na temat wieży ciśnień tzw. Bani szczegolnie w aspekcie architektury... Byłbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek materiały. intesuje sie budownictwem i architektura i pod tym kątem poszukuje tez danych o Bani...
interesuje mnie wszystko od zdjec (starych / nowych), po sposob działania, projekt konstrukcyjny/arvchitektoniczny , stan techniczny, nazwiska budowniczych wsio wsio wlasciwie
jeszcze raz prosze o pomoc i z gory dziekuje za kazdy post!!
pozdrawiam!!
ps. oczywwscie wstepnie juz internet przeszukalem (5 pierwszych stron w googlach po wpisaniu wieża ciśnień - Bania ale wyniki takie sobie )
mam na imie marcin jestem rodowitym tarnowianinem poszukuje wszelkich informacji na temat wieży ciśnień tzw. Bani szczegolnie w aspekcie architektury... Byłbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek materiały. intesuje sie budownictwem i architektura i pod tym kątem poszukuje tez danych o Bani...
interesuje mnie wszystko od zdjec (starych / nowych), po sposob działania, projekt konstrukcyjny/arvchitektoniczny , stan techniczny, nazwiska budowniczych wsio wsio wlasciwie
jeszcze raz prosze o pomoc i z gory dziekuje za kazdy post!!
pozdrawiam!!
ps. oczywwscie wstepnie juz internet przeszukalem (5 pierwszych stron w googlach po wpisaniu wieża ciśnień - Bania ale wyniki takie sobie )
Polecam książkę: "Historia tarnowskich wodociągów i kanalizacji. Od drugiej połowy XV wieku do 2010 roku (w stulecie powstania nowoczesnego wodociągu)" Autorem jest obecny prezes wodociągów Tadeusz Rzepecki. Bardzo ciekawa książka z licznymi szkicami i zdjęciami. Na temat samej Bani też jest fragment ale bez zbędnych szczegółów
Nie wiem czy udało Ci się trafić na ten artykuł: http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=12789 oraz http://www.tw.tarnow.pl/new/pliki/1_5_5.html
ja widzialem rysunki tej bani na wydziale budownictwa politechniki rzeszowskiej
na tej stronie co podaliscie jest komentarz ktory potwierdza moje slowa
cytat :
Jeśli byłby ktoś z redaktorów np. zainteresowany to jak mnie pamięć nie myli to na Politechnice Rzeszowskiej do tej pory wykłada Pan prof. Stanisław Kuś jeden z współautorów Bani oraz konstrukcji dachu Spodka w Katowicach wraz z szeregiem innych obiektów w Polsce i na świecie, warto było by z nim przeprowadzić wywiad i szerzej dowiedzieć się o tej ciekawej konstrukcji.
na tej stronie co podaliscie jest komentarz ktory potwierdza moje slowa
cytat :
Jeśli byłby ktoś z redaktorów np. zainteresowany to jak mnie pamięć nie myli to na Politechnice Rzeszowskiej do tej pory wykłada Pan prof. Stanisław Kuś jeden z współautorów Bani oraz konstrukcji dachu Spodka w Katowicach wraz z szeregiem innych obiektów w Polsce i na świecie, warto było by z nim przeprowadzić wywiad i szerzej dowiedzieć się o tej ciekawej konstrukcji.
Kilkanaście lat temu rozmawiałem z pewnym starszym panem, który pracował przy budowie tej wieży ciśnień. Nie wiem ile w tym prawdy, ale twierdził on, że nasza wieża powstała według włoskiego projektu i gdzieś w Italii stoi pierwowzór naszej bani. Nie wiem czy tak jest naprawdę, ale przy okazji możesz o to zapytać w Wodociągach, może ktoś coś jeszcze wie na ten temat.